Sitni kolači
200 grama maslaca ili margarina
350 grama mleka u prahu
2 vanil šećera
4 lista manje oblande
100 ml. vode
...............................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................
................................................................................................................................................
Karamel štangle...
Sastojci:
.............................................................................................................................................
Lesnik gnezda
2 dl vode
200 gr secera
150 gr nutele ili eurokrema za punjenje
![]() |
.............................................................................................................................................................
Vanilice sa orasima...
Modlicom za vanilice ili čašicom za rakiju vaditi vanilice.
............................................................................................................................................................
U manji pleh,
četvrtasti za tortu dim.30x20 cm.,obložen pek papirom izručiti testo,poravnjati i peci 10 ak min. na 180 stepeni,dok blago ne porumeni,kora treba da bude upola pečena pre sledećeg koraka.
Priprema nadeva:
U međuvremenu džem staviti u šerpicu i blago otopiti,izvaditi polupečen kolač,premazati otopljenim džemom.
Umutiti tri belanca,dobro dok ne bude čvrst šam,dodati 150 gr.šećera i dalje mutiti dok se šećer ne otopi i na kraju dodati 100gr.mlevenih badema ili lešnika...orahra i narendati čokoladu.Premazati preko džema i vratiti u rernu da se lagano peče na 150 stepeni još nekih 15 ak minuta,dok blago ne porumeni.
Na tihoj vatri staviti šećer i vodu da provri, a zatim kuvati još par minuta, dok se sav šećer ne otopi.
Dodati margarin i mešati svo vreme, dok se margarin skroz ne otopi. Skloniti sa šporeta, pa dodati mlevene orahe,aromu vanile i muskatni oraščić. Sve dobro sjediniti.
.................................................................................................................................................................
- 15o gr putera ili masti
- 150 gr šećera
- 150 gr mlevenih oraha
- 70 gr brašna
- sneg od 4 belanaca
............................................................................................................................................................
Potrebni sastojci:
-2 lista oblande
-7 kašika mleka
-200 g šećera
-250g margarina
-150 g oraha
-200 g mlevenog plazma keksa
-3 kom jaja
-100g čokolade za kuvanje
-2 kutije jaffa keksa
....................................................................................................................................................
Sastojci:
3 belanca,
300 gr.šećera,
300 gr.mlevenih oraha,
300 gr.blendiranih oraha,lil seckanih,mnigo mi je lakse da ih malo izblendiram,
Vanil sećer.
Priprema:
Dobro umutiti belanca,dodati sećer i mutiti 5 min.najmanje da bi se otopio šećer.Dodati vanil šecer i mlevene orahe.
Sve špatulom blago izmešati,sjediniti sve u finu masu.
Manjim kašičicom vaditi kuglice veličine manjeg oraha,ako hoćete da budu sitnije.Stavljati u seckane orahe,oblikovati valjčić, koji savijemo u obliku kiflice.Poređamo u pleh oblozen pek papirom i sušimo na temperaturi 120 stepeni oko 25 do 30 min.
Meru možete prilagođavati kako vam odgovara u glavnom na 1 belanac ide 100 gr.šećera,100 gr.mlevenih oraha,100 gr.seckanih oraha.
Od te mere izađe 20 orasnica.
Prava poslastica za sve one koji ne vole orahe, lešnike... i za ljubitelje čokolade,euro krema,veoma sočan i ukusan...
Za njegovu pripremu potrebno vam je oko 30 minuta.
jedan euro blok od 50 gr. sasvim je dovoljan.
Priprema korice:
Umutiti belanca u čvrst šam, dodati šećer i mutitu dok se ne šećer ne otopi.Nakon toga dodatu ulje,odložiti mikser pa dodati brašno sa praškom za pecivo i rendanu čokoladu. Sjediniti sve lagano špatulom i sipati u pleh obložen papirom za pečenje , dimenzija 30x20 cm..Poravnjati i peći na temperaturi od 180 stepeni oko 20 minuta.
Proveriti čačkalicom da li je korica pečena.
Dok se korica peče skuvati nadev.
Umutiti 7 žumanaca sa 4 kašike šećera, dok ne posvetle i kuvati na pari, oko 10 ak minuta, zatim u vruće dodati čokoladu i mešati dok se ne otopi, skinuti sa šporeta pa dodati margarin i non stop mešati dok se sve dobro sjedini.
Kod ovog kolača je najbitnije da se vruć fil nanese na vruću koricu da bi se fino stopili.
Sačekati da se kolač dobro ohladi, pa narendati jedan euro blok, tako da kolač liči na ježa.
Ako zanemarimo hlađenje fila, za pripremu kolača treba vam 30 minuta.
..............................................................................................................................................................
200 gr.šećera,
6 kašika vode,
125 gr.margarina,
100 gr.čokolade,
100 gr.mlevenih oraha,
100 gr.mlevenog keksa,
3 pakovanja twix čokoladica
Glazura:
100 gr.čokolade
3 kašike ulja
Zatim dodati mleveni keks i orahe i sve sjediniti i ostaviti da se malo prohladi.
Prohlađenu smesu podeliti na dva dela i jedan deo prebaciti na radnu površinu na koju smo stavili pekarski papir.
Rukom razvući smesu duzine za tri twix čokoladice i širine 10cm.Po ivici ređati čokoladice i saviti rolatić tako što savijamo papir sa jedne strane i rukom valjamo i oblikujemo rolat.
Ostaviti u frižider da se stegne.
Otopiti 100 gr.čokolade i tri kašike ulja i preliti rolatić.
Najbolje ostaviti preko noći da se stegne.
.............................................................................................................................
Fil:
Ugrejati 10 kašika mleka,da provri ,pa sa tim popariti 200 gr.mlevenih oraha i ostaviti da se prohladi.
Posebno umutiti 250 gr.margarina ili putera sa 200 gr.šečera u prahu.Sastaviti sa prethodnom ohlađenom smesom od oraha,dodati aromu ruma i aromu vanile ili dve kesice vanil šećera.
Sve dobro sjediniti i filovati tortu,korice i okolo.
Tortu dekorisati sa celim ili seckanim orasima,po želji...
..........................................................................................................................
..............................................................................................................................
Mamine vanilice
.................................................................................................................................................................
✔✔✔
Sastojci:
150 gr.secera,
125 gr.margarina,
125 gr.kokosa,
50ml.slatke pavlake
Staviti margarin da se otopi na blagoj temperaturi,dodati secer i sacekati da provri,povecati temperaturu,dodati slatku pavlaku i kada provri dodati kokos,sve izmesati.Skloniti sa sporeta.
Pravougaoni pleh za hleb,ja sam pravila u dim.9x28cm,ili neku drugu cetvrtastu modlu, sami procenite debljinu minjona,obloziti pek papirom.
Sipati toplu smesu, zagladiti i ostaviti da stoji 1 do 2h u frizideru da se dobro stegne.
Izvaditi iz frizidera na dasku,okrenuti smesu i skinuti papir .Na dasci seci kocke ili stanglice,kako zelite ,ja sam isekla tri reda po osam komada i slagati na list pek papira.
Napraviti glazuru tako sto na pari otopimo cokoladu i puter.
Svaku kocku umakati u cokoladu i slagati na papir da se stegne.
Kada se stegnu mogu se krajevi minjona umakati u kokos i preliti cokoladom u tankom mlazu.
Ostaviti da se ohladi glazura i sluziti.
Veoma su ukusni i po prilicno odsecaju na original Bounty.
Prijatno...
...........................................................................................................................................
Kokos gnezda
Ukusne i brze kuglice sa ukusom kokosa i euro krema.Ne samo sto su brze i jednostavne nego su toliko dekorativne,spremala sam ih sa uzivanjem.
2 dl vode
200 g secera
150 g margarina ili putera
100 g cokolade
100 g kokosa
250 g mlevenog plazma keksa
euro krem ili nutella
Priprema:
Vodu i secer staviti da provri da se secer istopi. Ne trba dugo spinovati secer, koliko samo da se otopi I provri. Skinuti sa sporeta i umesati cokoladu i margarin. Mesati dok se ne otope.
Dodati mlevenui plazmu i kokos i dobro izmesati.
Staviti sat vremena u frizider da se stegne i ohladi.
Oblikovati kuglice, uvaljati u kokos i napraviti udubljenje u sredini.
slatki,mirisni kolacici koje svi volimo jesti,ali ne tako cesto praviti,zahtevaju puno vremena,ali je zato uzitak nemerljiv.
Umutiti 300 gr.masti,15 kas.secera,4 cela jaja,4 kas.hladnog mleka,1 pr.za pecivo,pomesati sa 4 kad.brasna.Sve sastojke dobro izmesati i ostaviti da stoji 1 sat.Dodati brasno po potrebi,da bi se dobilo ne bas cvrsto testo,masno je i lako se oblikuju breskvice ili kruscice.Oblikovati kruscice i redjati u pleh.Peci na 180 stepeni 10 ak minuta,tek da blago porumene.Pecene izdubiti onu stranu do pleha.Mrvice isitniti rukom i dodati vruceg mleka tek toliko da se popare.U vrelo mleko dodati nekoliko kapi ekstrta od kruske.Uspinovati 8 kas.secera i dve solje vode,dodati 100 gr.cokolade i mrvice i sve zajedno izmesati i puniti kruscice.Spajati ih i umakati u boju.Boja se dobija tako sto u jednu manju ciniju naspemo 3 solje mleka i ekstrat od kruske i u drugu isto tako samo ekstrat od jagode.Spojene kruscice umakati pola u krusku ,pola u jagodu i valjati u kristal secer.Ostaviti da se suse i omeksaju.Najbolje sutradan sluziti.
Moze se koristiti i kao posni kolac,vrlo je ukusan i sto je najvaznije,deca ga obozavaju.
Ako nemate maline ja sam probala sa sokom od jagoda Nektar.Isto je vrlo ukusno i jednostavnije.
Staviti na plato jednu koru pa zuti fil,drugu koru pa crveni fil,sve tak naizmenicno dok ne potrosite filove.
Kolac je lepsi kada prenoci ,pa se sutradan sece.
ORANŽ ŠTANGLE
- 400 g šećera
- 3 dl vode
- 250 g margarina
- 150 g čokolade
- 200 g oraha
- 200 g keksa
- 2 pomorandže
- 1 pakovanje rozen korica
- 100 g čokolade
- 3 kašike ulja ili maslaca
![]() | ||||
- 2 jaja
- 100 gr.maslaca ili margarina
- 250 gr.secera
- pola praska za pecivo
- 200 gr.brasna
- 150 gr.oraha
- vanilin secer
- pola soljice mleka
- cetiri kasike dzema od kajsija ili jagoda,sipurka koji imate
Pivčići
Recept:
(Mere su u malim soljicama za kafu)
3 soljice piva ili 200ml.
6 soljica ulja
Prstohvat soli
1 prasak za pecivo
1 kg.brasna od koga se oduzmu cetiri kasike.Toliko je u mom receptu,a samo cete videti kada postepeno dodajete brasno,mesite dok se ne dobije kompaktna masa.
Fil:
2 vece jabuke
3 kasike mlevenih oraha
vanil secer
500 gr.secera
Umesite testo i stavite u stranu dok napravite fil za punjenje kiflica.
Izrendati dve jabuke,iscediti ih,pa dodati 3 kasike mlevenih oraha i jedan vanil secer.
Od testa odvajati kuglice velicine manjeg oraha,ratanjti ih na dlanu,na sredinu staviti jednu kasicicu fila,uviti i oblikovati kiflicu.
Redjati na pek papir.
Rernu ukljucuti na 180 stepeni i peci 20 ak minuta,dok samk malo porumene.
Dok se peku napraviti sirup:
Vruce kiflice ubacivati u sirup vaditi i valjati u mlevene orahe.
Najbolje ih sluziti sutradan.

Rum torta
![]() |
NADALJSKI KOLAC ILI MARCIPAN |
- Sastojci:
Za koru:2 jajetapola šolje šećera1 kesica vanilin šećera1,5 šolja brašnapola kesice praška za pecivo1 šolja mlekapola šolje uljapola šolje mlevenih orahaZa nadev:10 kašika šećera6 kašika vode100 gr čokolade125 grama maslaca2 šolje oraha1 šolja mlevenog keksa
su obavezan slavski kolac bilo da je posna ili mrsna varijanta,miris ruma,suvog voca je divan.Jedan socan,mirisan,jednostavan i vrlo izdasan kolac.
4-5 kasika dzema od sipurka
22 kas.secera
150 gr.mlevenih oraha
150 gr.seckanih oraha
150gr.seckanih smokvi
150 gr.suvog grozdja
150 gr.mlevenog keksa
150 gr.zele bombona
250 gr.margarina
2 stangle cokolade
Vanil secer
Rum
Beli fondan
22 kasike secera uspinujemo sa casom vode ili casom mleka ,ako je mrsna slava.Pustimo da vri par minuta pa u to dodamo jedan margarin i pokako ga mesajuci istopimo.Skinemo sa sporeta i dodajemo sastojke jedan po jedan i sve dobro izmesamo.
Fil rasporedimo po keksu,spatulicu pokvasimo vodom da nam se ne bi lepilo i odizalo keks od dzema.
Oblikujemo pravougani oblik,po vrhu zagladimo vlaznim nozem ili spatulom.
Ostaviti da se ohladi i po vrhu staviti beli fondan.
Najbolje seci sutradan.
Prhki, veoma nežni,fini,neodoljivi, sa domaćim džemom od kajsija,omiljeni kolačići mog detinjstva.
Keksiće najbolje služiti sutradan,mada mogu da stoje dugo i sve su lepši i ukusniji što duže stoje.
Kombinacija džema od kajsija i mlevenih oraha koji čine sočan i ukusan fil, fine i mekane korice od putera ili masti i mlevenih oraha.
Sve ove odlike kolača svrstavaju ga u jedinstveni klasik.
Nekada su najlepši kolači pravljeni baš od ovih sastojaka, Žerbo kolač.London štangle, neizostavni na slavskim trpezama.Tako i ovaj starinski recept zaslužuje svoje mesto na blogu iako ga najčešće pravim samo za svoju dušu.
150 gr. mlevenih oraha,
50 gr. mlevenih oraha
Posebno umutiti mast dok ne postane penasta.
...................................................................................................................................................................
Kokos kiflice (cvetići)
Mogu se svrstati u tradicionalne kolače, veoma jednostavne, ukusne, mirisne, idealne za ljubitelje kokosa i vanile.
Potrebni sastojci:
1 jaje,
250 gr. maslaca /margarina
1 vanil šećer,
1/2 praška za pecivo,
narendana korica od limuna,
100gr. šećera,
100gr. kokosovog brašna,
oko 350gr. brašna tip 400.
200gr. šećera u prahu za valjanje kiflica,
vanil šećer.
Priprema:
Umutiti
maslac ili margarin, dodato šećer, jaje, vanil šećer, koricu limuna,
sve sjediniti, pa dodati prvo kokosovo brašno, zatim lagano dodavati
brašno, sa praškom za pecivo.
Sve dobro sjediniti i mešati rukom otprilike 10-ak minuta, dok se ne dobije fina kompaktna masa.
Od testa praviti manje kuglice a zatim oblikovati valjčiće koje treba malo saviti da se dobije oblik mladog meseca ili standardne kiflice.Možete razvući testo debljine 1 cm., pa modlama vaditi razne oblike, mesečiće i cvetiće koje sam ja ovaj put pravila. Možete praviti valjčiće, koje pečene se do pola umoče u otopljenu čokoladu i posuti kokosom.
Ređati kiflice u pleh obložen papirom za pečenje na malom razmaku
jednu od druge i peći na 180
˚C oko 10- ak minuta dok malo ne porumene, treba da ostanu bele.
Vruće kolače uvaljajte u dosta prah šećera u koji je dodat vanil šećer.
Kiflice se mogu čuvati u staklenoj tegli ili kutiji za kolačiće i mogu stajati i
nekoliko dana, jako su ukusne.
......................................
Rolat od kokosa
Za ovaj rolatić potrebna su vam tri osnovna sastojka, aromu i boju dodajete po želji. Drugačiji je od standardnih kokos rolatića, jer sadrži kondenzovano mleko, koje mu daje taj slatkasto, čokoladast ukus.
Potrebni sastojci:
250 gr.mlevenog keksa,
80 gr. kokosa,
1 konzerva kondenzovanog mleka (397 gr.),"Korovka"
2 kašike kakao praha
aroma vanile po želji.
Priprema:
U posudi sjediniti mleveni keks i kondenzovano mleko, dodati aromu vanile i lagano dodavati kokosovo brašno i mešati, koliko ćete ga dodati zavisi od toga da li je krupnije ili sitno mleveno, meni je trebalo 80 gr. sitnijeg brašna.
Kada dobijete finu smesu podeliti je na pola, u jedan deo dodati dve kašike kakao praha.
Smesu razvući između dva pek papira pravougaonog oblika debljine par mm., prvo jednu , pa zatim drugu.Sa tamnog dela skinuti gornji sloj pek papira pa naneti svetli deo, uviti u rolatić, posuti ostatak kokosa po odvojenom pek papiru, pa uvaljati rolatić.
Ostaviti na hladno da se stegne i seći.
Коментари
Постави коментар