Posni kolači

Pivčići
 Ova poslastica je obavezna za posnu praznicnu trpezu.Socne,meke i preukusne kiflice.


Recept:

(Mere su u malim soljicama za kafu)
3 soljice piva ili 200ml.
6 soljica ulja
Prstohvat soli
1 prasak za pecivo
1 kg.brasna od koga se oduzmu cetiri kasike.Toliko je u mom receptu,a samo cete videti kada postepeno dodajete brasno,mesite dok se ne dobije kompaktna masa.

Fil:

2 vece jabuke
3 kasike mlevenih oraha
vanil secer
Sirup:

500 gr.secera
casa vode
Vanil secer
Orasi za posipanje(potrebno je ukupno 250gr.mlevenih oraha).
Sve sastojke izmesate i postepeno dodajete brasno sa praskom za pecivo.
Umesite testo i stavite u stranu dok napravite fil za punjenje kiflica.
Izrendati dve jabuke,iscediti ih,pa dodati 3 kasike mlevenih oraha i jedan vanil secer.
Od testa odvajati kuglice velicine manjeg oraha,ratanjti ih na dlanu,na sredinu staviti jednu kasicicu fila,uviti i oblikovati kiflicu.
Redjati na pek papir.
Rernu ukljucuti na 180 stepeni i peci 20 ak minuta,dok samk malo porumene.
Dok se peku napraviti sirup: 
Staviti 500gr.secera i casu od 2dcl.vode da provri i dodati jedan vanil secer.Ne treba da bude gusto dovoljno je da se secer istopi i prokljuca.
Vruce kiflice ubacivati u sirup vaditi i valjati u mlevene orahe.
Najbolje ih sluziti sutradan.


................................................................................................................................................................... 

Zrna kafe....
Veoma dekorativni sitni kolači,ne samo što su sa kafom,već su i u obliku zrna kafe...
Od sada će biti neizostavni na tacni sa sitnim kolačima za slavsku trpezu,jer koliko su dekorativni ,još su više ukusni.
Za ovu divotu od recepta  zaslužna je Mignonne sa https://www.coolinarika.com/recept/zrna-kafe/...


Recept:
Sastojci:
             250gr. šećera
 1   soljica vode (0,75dl)
125gr. margarina ili maslaca
100 gr.mlevenog keksa
100 gr.mlevenih oraha
80 gr čokolade
1-2 kasicice mlevene kafe
Glazura
150 gr čokolade
3 kašike ulja
 

U šerpu staviti šećer i vodu i mešati dok se ne rastopi sav šećer i kuvati par minuta,ne teba gust sirup,dovoljno je dva do tri muinuta.Skinuti sa šporeta pa dodati margarin ili puter i mešati dok se ne rastopi.
Zatim dodati mleveni keks,orahe , kafu i čokoladu i sve sjediniti.Možda vam se učini da je masa tečna,ali će se svakako stegnuti kada se prohladi.
Najbolje smesu ohladiti  u fržideru kako bi se brže ohladila ,pa oblikovati loptice veličine većeg lešnika ,odnosno jedna kašičica je dovoljna za jednu kuglicu,ako će te za sitne kolače ili kako već želite...
Po sredini svake kuglice čačkalicom utisniti dublji otisak, da bi se dobio oblik zrna kafe.
Ostaviti da se dobro ohlade,pa umakati u rasopljenu glazuru od čokolade.Vaditi viljuškom kuglice i redjati na pek papir da se stegnu.
Glazura od čokolade:
Na pari otopiti 150gr.čokolade tri kašike ulja.
Ohladjena zrna stavljati u papirne korpice.
Ova poslastica divna je kao posluženje uz kafu ...ali i kao dekorativni slavski kolač...



 

...................................................................................................................

 

Čarobna posna pita
Tražeći nekakav posni sočan kolač sa makom,u obzir su došle i štrudle,prvo sam otišla do Jekinog bloga,jer ona ima te prave ,stare proveren dobre recepte,za pite i štrudle i našla divnu i mirisnu čarobnu posnu štrulu.
Zamesilo se testo,naraslo i kada sam počela da pravim fil,odlučim da umesto štrudle bude Čarobna posna pita,sa makom i džemom i orasima,sve tri kombinacije u jednom kolaču,zašto da razdvajam,jer ne znam koja verzija je lepša...
Ni malo nisam pogrešila...
Divota od mirisa,ukusa...



Evo recepta:
 
250 ml.toplog čaja od kamilice,
150 ml.ulja,
20 gr. kvasca,(pola kocke)
3 kašike šećera,
pola kašićice soli,
vanil šećer,
narendana korica od limuna,
500 gr.brašna,

Za početak skuvati čaj od kamilice,prohladiti ga malo i u topao dodati kvasac,šećer i kašiku brašna i ostaviti da nadođe.
Kada je kvasac nadošao,dodati mu ulje,vanilšećer,narendanu koricu limuna,pola kašičice soli i polako dodavati brašno.
Zamesiti testo i ostaviti da narasta oko sat vremena.
Za to vreme spremiti fil:
300 gr. mlevenog maka,
3 kašike džema od šipuraka ili kajsija,
3 kašike šećera,ako je smesa za štrudle ne dodavati šećer,
malo vruće vode.

Mak sasuti u činiju,dodati džem i kašikama dodavati vodu i mešati.Voditi računa da se ne pretera sa vodom.
Smesu dobro sjediniti i odložiti dok se korica razvuče.



Naraslo testo podeliti na tri dela.
Razvući jednu koru,veličine pleha 30x20 cm. na pekarskom papiru ,koji blago pospemo brašnom.Tako razvućenu koru preneti u pleh i premazati polovinom fila.
Ponoviti postupak i sa drugom korom,samo što je sa pek papirom prenesemo i tako što papir bude gore ,a koricu prevučemo polako preko fila.
Tako uradimo i sa trećom korom.Poprskamo vodom i stavimo na pečenje na 180 stepeni oko 30 min.
Posle 10 ak minuta pečenja,pitu prekriti folijom ,jer odmah dobije rumenu boju.
Ovaj miris koji se širi dok se peče pita,treba doživeti...limun,vanila,mak...
Ispečenu pitu premažemo sa 3-4 kašike džema od kajsija ili šipurka i obilato pospemo mlevenim orasima...
Ostaviti da se prohladi ,pa tek tada servirati...
Nije joj slučajno ime čarobna... 



............................................................................................................................................

Brzi kolač bez jaja i ulja...

 Idealan kolač za vreme posta,brzo i jednostavno se napravi,ukusan i sočan,mirisan sa puno oraha...
Iako je kolač bez ulja,ukusom može da parira nekim mrsnim kolačima...








Recept:

12 kašika šećera,
20 kašika brašna,
4 kašike džema od šljiva ili kajsija,mada može bilo koji džem ili pekmez i još
4 kašike džema za premazivanje kolača
400 ml.vode,
Prašak za pecivo,
Kašičica sode bikarbone,
8 kašika mlevenih oraha,ili pšeničnih klica,
i malo oraha za posipanje kolača.
Suve sastojke pomešajte,dodajte džem,pa u tankom mlazu sipajte vodu uz neprestalno mešanje.
Rernu uključite na 180 stepeni.
Smesu sipati u pleh obložen pek papirom i peći oko 20 minuta na 180 stepeni.
Proveriti čačkalicom da li je kolač pečen.
Izvaditi iz rerne i dok je još vruć,premazati sa 4 kašike džema i posuti sa mlevenim orasima.

............................................................................................................................................................
Baklava...

 Zasladite se ovom sočnom, jednostavnom i mnogima omiljenom poslasticom...
Može se praviti kako za vreme posta, tako i za neke svečane prilike.
Postoje mnoge varijante baklava, sa plazmom,lešnicima, čokoladom.Ni jednoj nisam našla manu, ali definitivno ovo je moj favorit.Kore se premazuju margarinom i budu fine, hrskave, lake za posluženje...

Potrebni sastojci:

500 gr.tankih kora za pite i baklave,
250 gr.mlevenih oraha,
5 kašika prezli,
5 kašika šećera,
vanil šećer,

Premaz:

250 mg. margarina ili putera,
50 ml.ulja

Sirup od šećera:

500 gr.šećera,
600 ml.vode,
vanil šećer,
1 limun

Najpre napravite sirup:

 Za sirup je potrebno  da šećer, vodu, vanil šećer pomešajte i prokuvate. Kad proključa ostavite još nekih 5 min. da ključa,dodajte limun isečen na kolutove, pa sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi.

Priprema premaza:

Napraviti premaz tako što na blagoj vatri istopite margarin ili puter, pazite da ne provri, da ne bi promenio boju, pa dodati ulje.

Kore slagati u pleh veličine 30x20 cm. i premazivati mešavinom ulja i margarina/putera,svaku koru je potrebno premazati sa margarinom, jer  će baklava biti hrskava.
Jednu koru premazati sa dve kašike premaza, staviti drugu koru, premazati jednom kašikom premaza i posuti sa filom od oraha,oko tri kašike sam ja stavljala.
Tako raditi dok se ne utroše sve kore,premaz i orasi.


Gotovu baklavu izrežite na kocke pa na trouglove, premažite odozgo ostatkom masnoće i pecite na 170C oko 35-40 min. da fino porumeni. 
Baklava  se u suštini  peče na slabijoj temperaturi i duže, dok ne dobije finu zlatnu boju.
Pečenu  vruću preliti hladnim prelivom.




.............................................................................................................................................



Baklava sa cokoladom i orasima

Sastojci:
1 pak.tankih kora za gibanice i baklave
125 gr.margarina
125 ml.ulja
200 gr. mlevenih oraha
100 gr.cokolade za kuvanje
Sirup:
400 gr.secera
300 ml.vode
Otopiti margarin i cokoladu i dodati ulje.
Redjati kore u cetvrtasti pleh,premazivati smesom od  ulja,margarina i cokolade.
Svaku drugu posipati mlevenim orasima i tako dok se ne potrose sve kore.
Rernu ukljuciti na 180 stepeni.
Iseci kocke i staviti baklavu da se pece nekih 20 min.dok blago porumeni.
Sirup kuvati tako sto stavimo secer i vodu da prokljucaju par minuta.
Sa vrucim sirupom preliti vrucu baklavu.
Staviti 50 ml.slatke biljne pavlake da se ugreje do kljucanja,skinuti sa vatre pa dodati 100 gr. izlomljene cokolade.Sacekati da se cokolada otopi pa sa tim preliti baklavu.


........................................................................................................................................................


Stangle sa suvim vocem su obavezan slavski kolac bilo da je posna ili mrsna varijanta,miris ruma,suvog voca je divan.Jedan socan,mirisan,jednostavan i vrlo izdasan kolac.


Recept:

1 list oblande-vece
4-5 kasika dzema od sipurka, kajsija
22 kas.secera
150 gr.mlevenih oraha
150 gr.seckanih oraha
150gr.seckanih smokvi
150 gr.suvog grozdja
150 gr.mlevenog keksa
150 gr.zele bombona
250 gr.margarina
2 stangle cokolade
Vanil secer
Rum
Beli fondan
Jedna veca oblanda,jedan list nam je potreban,koju premazemo  dzemom od sipurka ili kajsija.
Oko 500 gr.keksa cetvrtastog umocimo u rum(nekoliko kapi arome ruma razmutimo u casi vode) ili skuvanu kafu,poslazemo keks po dzemu u ostavimo u stranu dok skuvamo fil.

Fil:

22 kasike secera uspinujemo sa casom vode ili casom mleka ,ako je mrsna slava.Pustimo da vri par minuta pa u to dodamo jedan margarin i polako ga mesajuci istopimo.Skinemo sa sporeta i dodajemo sastojke jedan po jedan i sve dobro izmesamo.

Fil rasporedimo po keksu,spatulicu pokvasimo vodom da nam se ne bi lepilo i odizalo keks od dzema.
Oblikujemo pravougani oblik,po vrhu zagladimo vlaznim nozem ili spatulom.
Ostaviti da se ohladi i po vrhu staviti beli fondan.

Najbolje seci sutradan.



........................................................................................................................................




Rum torta

Jedan stari i proveren recept za mirisnu rum tortu,vrlo cesto se nadje na posnoj trpezi.Pored toga sto je ukusan i socan,veoma je dekorativan kolac.



Recept:


250gr.secera,
2 soljice kisele vode,(po originalnom  starom receptu ide cedj,ili corba od skuvanog pasulja)
3 soljice belog vina,
2 soljice ulja,
korica od jednog limuna
nekoliko kapi arome ruma,
prasak za pecivo
15-18 kasika brasna.

Sve sastojke sem brasna dobro izmesati,polako dodavati brasno,prvo 15 kasika pa postepeno po jednu kasiku dok se zamesi kompaktna masa.
Podeliti je na tri dela:
jedan deo obojiti sa dve kasicice kakao praha
drugi deo odojiti sa ekstratom od jagode
treci ostaje beo.
Rastanjiti korice oklagijom i  peci na prevrnutom plehu velicine 30x20cm,10ak minuta na 180stepeni.
Voditi racuna da krajevi ne ostanu tanki prilikom razvlacenja korica ,jer ce da ostanu cvrsti,odnosno brze ce da se ispeku.

Fil:
250 gr.secera uspinovati sa pola case vode,koliko da secer ogrezne u vodi,spinovati par minuta ,skinti sa sporeta i malo prohladiti.U toplo dodati 50 gr.margarina,250 gr.mlevenih oraha,2-3 kasike dzema od sipurka.
Filovati kore:
Roze kora,pa fil,braon kora,pa fil,bela kora i po vrhu staviti beli fondan.
Ostaviti tortu da se osusi do sutradan pa seci na snite i servirati.
Prijatno!😍


...............................................................................................................................................



Rozen torta sa malinama 



Moze se koristiti i kao posni kolac,vrlo je ukusan i sto je najvaznije,deca ga obozavaju.
Evo recepta:
1 pakovanje posnih korica za rozen tortu
Prvi fil:
Skuvati 500 gr.malina moze zaledjenih ,sa 2 case vode,kada provri kuvati ga 5 min.skinuti sa strane i procediti kroz cediljku.Treba da se dobije 4 dcl soka.Ako bude vise odasuti,ako bude manje dodati jos malo tople vode,ali da bude 4 dcl.soka.Vratiti sok na sporet,dodati 200 gr.secera,80 gr.pudinga od vanile koji smo razmutili sa malo vode.Skuvati puding u soku od malina ostaviti da se ohladi i dodati 1/2 umucenog margarina.
Ako nemate maline ja sam probala sa sokom od jagoda Nektar.Isto je vrlo ukusno i jednostavnije.
Drugi fil:  
1/2 l Fante,(za mrsnu varijantu koristiti mleko),8 kas.secera staviti da vri,dodati u provrelo 100 gr.razmucenog sa malo vode pudinga od vanile.Skuvati i u prohladjeno dodati 1/2 umucenog margarina.
Staviti na plato jednu koru pa zuti fil,drugu koru pa crveni fil,sve tak naizmenicno dok ne potrosite filove.
Po vrhu ide glazura od 100 gr.bele cokolade i tri kasike ulja.
Kolac je lepsi kada prenoci ,pa se sutradan sece.



........................................................................................................................................................


Štangle sa suvim voćem

 su obavezan slavski kolac bilo da je posna ili mrsna varijanta,miris ruma,suvog voca je divan.
Jedan socan,mirisan,jednostavan i vrlo izdasan kolac.

Recept:

1 list oblande-vece
4-5 kasika dzema od sipurka
22 kas.secera
150 gr.mlevenih oraha
150 gr.seckanih oraha
150gr.seckanih smokvi
150 gr.suvog grozdja
150 gr.mlevenog keksa
150 gr.zele bombona
250 gr.margarina
2 stangle cokolade
Vanil secer
Rum
Beli fondan
Jedna veca oblanda,jedan list nam je potreban,koju premazemo  dzemom od sipurka.Oko 500 gr.keksa cetvrtastog umocimo u rum(nekoliko kapi arome ruma razmutimo u casi vode) ili skuvanu kafu,poslazemo keks po dzemu u ostavimo u stranu dok skuvamo fil.



Fil:

22 kasike secera uspinujemo sa casom vode ili casom mleka ,ako je mrsna slava.Pustimo da vri par minuta pa u to dodamo jedan margarin i pokako ga mesajuci istopimo.Skinemo sa sporeta i dodajemo sastojke jedan po jedan i sve dobro izmesamo.

Fil rasporedimo po keksu,spatulicu pokvasimo vodom da nam se ne bi lepilo i odizalo keks od dzema.
Oblikujemo pravougani oblik,po vrhu zagladimo vlaznim nozem ili spatulom.
Ostaviti da se ohladi i po vrhu staviti beli fondan.

Najbolje seci sutradan.



.........................................................................................................................................


Žarbo kuglice

Ako volite Žarbo pitu, ove kuglice će vam se sigurno dopasti. Veoma jednostavne, od samo nekoliko sastojaka,mekane,mirisne, ukusne, tope se u ustima...Jednom reči prava divota.






Potrebni sastojci:
 
200 gr. mlevenog keksa,
150. gr. mlevenih oraha,
350 gr. džema od kajsija.
20 gr. otopljenog putera,može posni margarin
aroma vanile ili vanil šećer

Glazura:

150 gr. čokolade,
5 kašika ulja.

Priprema:

Sjediniti mleveni keks i orahe pa dodati otopljen puter, zatim postepeno, kašiku po kašiku dodavati  džem od kajsija. Potrebno je malo više od pola tegle domaćeg džema od kajsija, zavisi kakav vam je džem, možda će trebati manje, ako je ređi, uglavnom masa treba da bude fina, homogena, mekana, taman takva da mogu da se formiraju kuglice prečnika 2,5cm.

Napravljene kuglice ređati na papir za pečenje, od ove mere izađe oko 60 kuglica.

Za  glazuru otopiti čokoladu sa 5 kašika ulja i svaku kuglicu staviti na viljušku iznad posude sa čokoladom i preliti je sa glazurom, malo viljuškom udariti o ivicu posude da bi spao višak čokolade, pa kuglice ređati na papir i odložiti u frižider da se sve sjedini i stegne.
Nakon toga dekorisati kuglice kako vam volja, možete posuti mlevenim orasima, zlatnim prahom ili samo išarati sa otopljenom čokoladom.


 

Коментари

Популарни постови са овог блога

Kolac sa plazmom i eurokremom

Brze integralne pogačice

Pekarski burek

Gabon torta

Štangle sa suvim vocem

Starinske štangle sa džemom i orasima