Tri leće (Tres leches)

Tri leće (Tres leches)

Najsočniji, najlepši i jedan od najpopularnijih kolača kod nas i mislim da je to potpuno zasluženo.
Divan spoj ukusa mleka u kombinaciji sa karamel prelivom, jednom reči, fantazija...





Potrebni sastojci:

Kora:

6 jaja,
100 gr. šećera,
200 gr. brašna,
1/2 kesice prašak za pecivo,
vanil šećer.


Preliv:
 
600 ml. mleka,
500ml. slatke pavlake,
400 ml.kondenzovanog mleka. 
(umesto kondenzovanog mleka možete staviti obično)


Karamel preliv:(kupljen gotov)  
ili 
200 ml. slatke pavlake,
200 gr. šećera,
20 gr.putera.
Prstohvat soli. 

Priprema:

Razdvojiti belanca od žumanaca, umutiti belanca pa postepeno dodavati sećer i vanil šećer.
Kada su dobro umućena dodavati jedno po jedno žumance,vanil šećer, izmešati pa lagano dodavati brašno pomešano sa praškom za pecivo.Sve lagano sjediniti u finu smesu.
Pleh  pouljiti  i pobrašniti, sasuti smesu i zagladiti špatulom.Dimenzije pleha su 33x30cm.
Peći na 180 stepeni oko 20 minuta.
Pečenu koricu malo prohladiti, izbockati je čačkalicom kako bi se preliv lakše upio.
Pred sam kraj pečenja korice početi sa pripremom preliva. U  dublju posudu  sipati mleko, slatku pavlaku i kondenzovano mleko i sve promešati.
Pečenu koricu prohladiti samo par minuta i preliti mlekom, lagano malo po malo.
Protresti pleh ili lagano udariti o radnu površinu.
Po vrhu staviti karamel glazuru, možete kupiti gotovu namenjenu za ovaj kolač, ili napraviti sami.
 
 
Evo recepta:

Karamel:

200 gr. šećera staviti da se otapa na blagoj temperaturi, voditi računa da ne potamni, jer će biti gorak, kada se sav šećer otopi skinutu sa šporeta i naliti zagrejanu slatku pavlaku, reakcija će biti burna, ali tako treba, vratiti na šporet uz stalno mešanje dok se šećer ponovo ne otopi, dodati puter i kuvati još par minuta, dok se preliv blago zgusne.Na kraju dodati prstohvat soli i izmešati.
Karamel prohladiti nekoliko minuta i preliti preko kolača.
Dekorisati sa otopljenom belom čokoladom.
Ostaviti par sati da se sve sjedini i rashladi.
Seći na kocke i služiti.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Kolac sa plazmom i eurokremom

Brze integralne pogačice

Pekarski burek

Rozen torta sa malinama

Štangle sa suvim voćem

Gabon torta