Torta "Beli Egipat"
Torta "Beli Egipat"
Kremasta, sa puno lešnika,raskošna, neodoljivo ukusna, svaki zalogaj je prava mala slatka magija. Za pripremu je potrebno malo strpljenja, više uprljanih posuda, ali su zato rezultati sjajni.
Potrebni sastojci:
Korice:
12 belanaca,
12 kaš. šećera,
12 kaš.seckanih ili blendiranih lešnika,
3 kašike brašna ili gustina.
Prvi fil:
750 ml. mleka,
12 žumanaca,
10 kašika šećera,
100 gr. gustina,
100 gr. putera,
200 ml.slatke pavlake,
100 gr. bele mlečne čokolade.
Drugi fil:
300 ml.slatke pavlake,
2 kašike šećera u prahu,
50 gr. krem sira,
100 gr. seckanih lešnika.
Priprema:
Korice:
Umutiti 3 puta po 4 belanca, sa četiri kašike šećera, kada je dovoljno čvrsto umućeno odložiti mikser pa dodati lešnik i brašno i lagano špatulom sjediniti.
Pleh dimenzija 30x20 ili okrugli prečnika 28 ili 26 cm. obložiti pek papirom, sipati smesu i peći na 180 stepeni oko 10 ak minuta.
Isti postupak ponoviti i za ostele dve korice.
Prvi fil:
U šerpu ili lončić na paru sipati 600 ml. mleka i zagrevati do ključanja, u međuvremenu posebno umutiti žumanca sa šećerom, pa dodati gustin.U smesu sipati preostalih 150 ml. mleka, sve sjediniti i sipati u ključalo mleko.Kuvati fil i u vruć dodati belu čokoladu, dobro sjediniti, prekriti streč folijom i staviti da se hladi.
Nakon toga umutiti slatku pavlaku, staviti sa strane i odvojeno umutiti puter.Sve zajedno dodati u ohlađen fil.
Drugi fil:
Umutiti slatku pavlaku sa šećerom,dodati krem sir, pa lešnike, ako je previše čvrst dodati dve kašike mleka.
Filovanje:
Kora, pa žuti fil, pa beli fil i tako redom.
Meni je lakše da kada stavim koricu, pa žuti fil, beli fil nanesem na drugu stranu kore, jer je žuti fil jako kremast i po njemu se teže nanosi fil od slatke pavlake.Tako da na žuti fil samo stavim drugu koru sa namazanim filom sa donje strane.
Za ukrašavanje možete umutiti šlag krem ili slatku pavlaku i seckane lešnike.
Коментари
Постави коментар