Švarcvald čiz kejk (cheese cake)
Švarcvald čiz kejk (cheese cake), jednostavnija i brža varijanta Švarcvald torte,osvežavajuća sa kremastim belim filom i višnjama.Jednako je ukusna kao i originalna samo se mnogo lakše priprema.
Potrebni sastojci:
300 gr. mlevenog keksa,
100 gr. mlevenih oraha, lešnika,badema...
125 gr. putera ili margarina,
100 gr. šećera u prahu,
korica limuna, (po želji),
100 ml. soka od narandže gaziranog, ili mleka.
Fil:
300 gr. mlevenog keksa,
100 gr. mlevenih oraha, lešnika,badema...
125 gr. putera ili margarina,
100 gr. šećera u prahu,
korica limuna, (po želji),
100 ml. soka od narandže gaziranog, ili mleka.
Fil:
400 ml. slatke pavlake,
180 ml.kisele pavlake,
200 gr. krem sira,
150 gr. šećera u prahu,
kesica kremfiksa.
180 ml.kisele pavlake,
200 gr. krem sira,
150 gr. šećera u prahu,
kesica kremfiksa.
50 gr. čokoladnih mrvica , odnosno seckane ili izmrvljene čokolade.
Voćni fil:
500 gr. zamrznutih višanja
5 kašika šećera,
100 ml. vode,
1 kesica pudinga od vanile i 50 ml.vode.
Voćni fil:
500 gr. zamrznutih višanja
5 kašika šećera,
100 ml. vode,
1 kesica pudinga od vanile i 50 ml.vode.
2 kašike višnjevače.
Ganache glazura:
100 ml. slatke pavlake
100 gr. čokolade.
Priprema:
U posudu za mućenje staviti keks,mlevene orahe, prah šećer, puter, koricu limuna i sve lagano promešati, dodati sok od pomorandže i sjediniti sve u finu kompaktnu masu koja ne teba da bude mnogo meka.
Na podlozi kalupa prečnika 26 cm. utapkati smesu od keksa i staviti u frižider.
Skuvati voćni fil u šerpi tako što se zagreje voće, šećer i voda i kada provri kuvati 3 minuta, puding razmutiti sa malo vode, pa dodati u voće, dve kašike višnjevače i mešati dok se ne zgusne.
Izvaditi kalup iz frižidera, voćni fil staviti preko kore, ostaviti da se malo prohladi pa fil od slatke pavlake i sira.
Sir umutiti sa šećerom u prahu, pa dodati kiselu pavlaku i čokoladne mrvice, a u drugoj posudi umutiti slatku pavlaku.
Zatim umućenoj slatkoj pavlaci dodati smesu od krem sira i kremfix i sve lagano sjediniti.
Zagladiti tortu i staviti u frižider na nekoliko sati da se stegne.
Minimum par sati, ali najbolje ostaviti do sutradan.
Kada se torta stegla napraviti ganache od čokolade i slatke pavlake.
Zagrejati slatku pavlaku do vrenja, skinuti sa šporeta i dodati izlomljenu čokoladu, ostaviti 5 minuta, izmešati i ostaviti nekoliko minuta da se prohladi.
Tortu preliti pripremljenom glazurom i ostaviti na hlađenje.
Dekorisati po želji...
Коментари
Постави коментар