Švarcvald čiz kejk (cheese cake)

 

 

 Švarcvald čiz kejk (cheese cake), jednostavnija i brža varijanta Švarcvald torte,osvežavajuća sa kremastim belim filom i višnjama.Jednako je ukusna kao i originalna samo se mnogo lakše priprema.

 

 


Potrebni sastojci:

300 gr. mlevenog keksa,

100 gr. mlevenih oraha, lešnika,badema...

125 gr. putera ili margarina,

100 gr. šećera u prahu,

korica limuna, (po želji),

100 ml. soka od narandže gaziranog, ili mleka.


Fil:
 
400 ml. slatke pavlake,

180 ml.kisele pavlake,

200 gr. krem sira,

150 gr. šećera u prahu,

kesica kremfiksa.
50 gr. čokoladnih mrvica , odnosno seckane ili izmrvljene čokolade.


Voćni fil:

500 gr.  zamrznutih višanja

5 kašika  šećera,

100 ml. vode,

1 kesica pudinga od vanile i 50 ml.vode.
2 kašike višnjevače.


Ganache glazura:
 
100 ml. slatke pavlake

100 gr. čokolade.
 
 
 


Priprema:



U posudu za mućenje staviti keks,mlevene orahe, prah šećer, puter, koricu limuna i sve lagano promešati, dodati sok od pomorandže i sjediniti sve u finu kompaktnu masu koja ne teba da bude mnogo meka.

Na  podlozi kalupa  prečnika 26 cm. utapkati smesu od keksa i staviti u frižider.



Skuvati voćni fil u šerpi tako što se zagreje voće, šećer i voda i kada  provri kuvati 3 minuta, puding razmutiti sa malo vode, pa  dodati u voće, dve kašike višnjevače i mešati dok se ne zgusne.

  Izvaditi kalup iz frižidera, voćni fil staviti preko kore, ostaviti da se malo prohladi pa fil od slatke pavlake i sira.


Sir umutiti sa šećerom u prahu, pa dodati kiselu pavlaku i čokoladne mrvice, a u  drugoj posudi umutiti slatku pavlaku.

Zatim umućenoj slatkoj pavlaci dodati smesu od krem sira i kremfix i sve lagano sjediniti.
Zagladiti tortu i staviti u frižider na nekoliko sati da se stegne.

Minimum par sati, ali najbolje  ostaviti do sutradan.



Kada se torta stegla napraviti ganache od  čokolade i slatke pavlake.

Zagrejati slatku pavlaku do vrenja, skinuti sa šporeta i dodati izlomljenu  čokoladu, ostaviti 5 minuta, izmešati i ostaviti nekoliko minuta da se prohladi.

Tortu preliti pripremljenom glazurom i ostaviti na hlađenje.
 
Dekorisati po želji...
 

Коментари

Популарни постови са овог блога

Rozen torta sa malinama

Slane korpice i kuglice

Pekarski burek

Kolac sa plazmom i eurokremom

Štangle sa suvim voćem

Brze integralne pogačice