Humus

Humus
 
Domaći humus, odnosno namaz od leblebija sa dodatkom začina, prilično jeftin,brzo i lako se priprema.Blagog je ukusa i veoma visokih nutritivnih vrednosti,ako ste na hrono israni , ovo je idealno i može se reći da topi kalorije.
Kada ga sami prepremite na ovaj način dobićete veću količinu od one kupovne ,bar tri puta više.
Idealan u vreme posta 
 
 




Potrebni sastojci:
 
400 gr. kuvanih leblebija, to je  jedna tegla od 540 gr. iz @lidlsrbija, i cena je jako praktična. 
100 gr susama sa 3 kašike maslinovog ulja,za tahini pastu.
4 kašike maslinovog ulja.
2 kašičice soli,
beli luk u prahu,
Sok od jednog limuna.
 
ovo je osnovni recept, vi možete dodavati začine i ukuse po želji...
 
 

Priprema :
 
U blender ili secka sipati 100 gr.  prepečenog susama, sa 4 kašike maslinovog ulja, i izblendirati dok se ne napravi tahini pasta. Trebaće vam nekoliko pokušaja, jer se teško sitni susam. 
Za pripremu humusa, u blender ili secka, mada bi bilo najbolje sa štapnim mikserom, sipati sve leblebija iz tegle sa svom tečnosti, dodati so, kumin ako imate, malo bibera, belog luka u prahu vrlo malo, sok od limuna i sve izblendirati. 
Ako imate štapni mikser, sve sastojke sipati u veću teglu ili užu plastičnu činiju, i istiniti. 
Ovako pripremljen humus sipati u teglu i čuvati u frižideru.
Kad pripremate obrok humus sipati u manju činiju, preliti sa malo maslinovog ulja i posuti ljutom tucanom paprikom. 
Služiti kao namaz uz dvopek, crni hleb ili pogačice. 


Коментари

Популарни постови са овог блога

Kolac sa plazmom i eurokremom

Brze integralne pogačice

Pekarski burek

Štangle sa suvim voćem

Gabon torta

Rozen torta sa malinama