Tanjina pita sa jabukama
Tanjina pita sa jabukama
Ništa brže, a lepše, pravi osvežavajući kolač, hrskav i sočan u isto vreme, videla sam ga kod Tanje Vujičić @tanjinikolaci i jako mi se svideo. Ova divna poslastica je upravo ona za koju ste sigurni da ćete je ponovo praviti.Sjajna je u dane posta, jer je bez jaja.
Potrebni sastojci :
Za koru:
100 gr. putera ili margarina sobne temperature.
7 kašika hladne vode
Prstohvat soli,
4 kašike šećera,
250 gr. brašna sa kašičicom praška za pecivo.
Nadev :
3 kašike džema od kajsija ili , koga imate.
4 kašike šećera,
100 gr. mlevenih oraha,
1kg. izrendanih jabuka sa sokom,
2 kesice cimeta 10 gr.
malo muskatnog oraščića,
3 kašike soka od limuna i malo korice izrendane,
vanil šećer.
Za posip:
100 gr. putera,
3 kašike šećera,
100 gr. brašna
100 gr. seckanih oraha.
Priprema :
Za koru u otopljenu puter dodati sve sastojke, zamesiti fino testo i odložiti u frižider dok se ne spremi nadev.
Nadev :
Jabuke izrendati, dodati šećer, cimet, sok i koricu limuna, malo muskatnog oraščića, vanil šećer. Sve sjediniti.
Izvaditi testo iz frižidera, razvuću prečnika 30 cm., za pleh prečnika 28 cm, da bi testo bilo uz zidove pleha.
Staviti testo u pleh, utapkati uz ivice da bi mogao nadev da se nanese.
Premazati džemom po dnu korice, posuti mlevenim orasima.
Potom ravnomerno naneti Nadev od jabuka.
Zagladiti, pa posuti mrvičasti deo testa.
Puter, šećer i brašno rukom natrljati ili mikserom da se naprave mrvice.
Ovu smesu posuti po nadevu i posuti seckanim orasima.
Pitu prekriti folijom prvih 30 minuta peći na 180 stepeni, potom skinuti foliju i nastaviti pečenje još 10 ak minuta. Dok fino porumeni.
Služiti je dobro rashlađeno kada je post, a kada nije dobro dođe kugla sladoleda, preliti malo karamela sosom i uživati.
Коментари
Постави коментар