Rol viršle

 

 Rol viršle


Ukoliko želite da sebi, svojoj porodici ili gostima  spremite fino pecivo, ovo je pravi recept, testo je savršeno mekano, vazdušasto...Rol viršle se obično prave od lisnatog testa, ovo je recept sa kiselim testom i ako ste uvereni da je čitav proces pripreme suviše kompikovan, ovaj recept će vas ubediti u suprotno.

Idealni za dečije rođendane, manja druženja, ili večeru.

  Kada ih jednom probate, više nikada nećete posegnuti za onima iz pekara.


 

 

Potrebni sastojci:

1 jaje,

250 ml. tople vode

20 gr svežeg kvasca (ili 1 kesica suvog),

1/2 kesice praška za pecivo,

2 kašičice šećera

1 kašičica soli.


100 ml.ulja

600gr. brašna

 

Nadev:

600 gr. viršli, obavezno skuvati i ostaviti da se ohlade,

svaku iseći na tri dela ili pola ako želite veće,

150 gr trapista u listićima.

Za premazivanje:

1 jaje

Malo ulja.

 

Priprema:

 U posudu sipati toplu vodu izmrviti kvasac, šećer i kašiku brašna , pa ostaviti na toplom 10-tak minuta da odstoji. Kada se kvasac  aktivira dodati ulje, jaje, kašičicu soli i sve sjediniti. Zatim postepeno dodavati preostalo brašno i mešati, zamesiti testo, ne mnogo čvrsto, taman toliko da se ne lepi za ruke .

 

 Naraslo testo podeliti na dva  dela, razviti ih oglagijom u pravougaonik, na debljinu od 5 mm, pa rezati na trake širine 1,5 cm, a dužine 15 cm.

Svaki komadić  viršle, prethodno skuvane i prohlađene, uviti u 1/3  lista trapista, pa zatim jedan njen kraj nasloniti na trakicu testa i umotati spiralno po celoj površini. Kraj testa zalelepiti  tako što se pritisne prstom.

 

 Pleh obložiti pek papirom,  pa onda ređati urolane viršlice. Umutiti jaje  i svaku rolnicu premazari .

Peći ih u rerni oko 20 minuta na 180 stepeni  i izvaditi ih kada dobiju lepu rumenu boju.

Dok su još vruće premazati ih uljem, da dobiju lep sjaj.



Коментари

Популарни постови са овог блога

Kolac sa plazmom i eurokremom

Brze integralne pogačice

Pekarski burek

Gabon torta

Voćni kolač bez jaja

Štangle sa suvim vocem