Rol viršle
Rol viršle
Ukoliko želite da sebi, svojoj porodici ili gostima spremite fino pecivo, ovo je pravi recept, testo je savršeno mekano, vazdušasto...Rol viršle se obično prave od lisnatog testa, ovo je recept sa kiselim testom i ako ste uvereni da je čitav proces pripreme suviše kompikovan, ovaj recept će vas ubediti u suprotno.
Idealni za dečije rođendane, manja druženja, ili večeru.
Kada ih jednom probate, više nikada nećete posegnuti za onima iz
pekara.
Potrebni sastojci:
1 jaje,
250 ml. tople vode
20 gr svežeg kvasca (ili 1 kesica suvog),
1/2 kesice praška za pecivo,
2 kašičice šećera
1 kašičica soli.
100 ml.ulja
600gr. brašna
Nadev:
600 gr. viršli, obavezno skuvati i ostaviti da se ohlade,
svaku iseći na tri dela ili pola ako želite veće,
150 gr trapista u listićima.
Za premazivanje:
1 jaje
Malo ulja.
Priprema:
U posudu sipati toplu vodu izmrviti kvasac, šećer i kašiku brašna , pa ostaviti na toplom 10-tak minuta da odstoji. Kada se kvasac aktivira dodati ulje, jaje, kašičicu soli i sve sjediniti. Zatim postepeno dodavati preostalo brašno i mešati, zamesiti testo, ne mnogo čvrsto, taman toliko da se ne lepi za ruke .
Naraslo testo podeliti na dva dela, razviti ih oglagijom u pravougaonik, na debljinu od 5 mm, pa rezati na trake širine 1,5 cm, a dužine 15 cm.
Svaki komadić viršle, prethodno skuvane i prohlađene, uviti u 1/3 lista trapista, pa zatim jedan njen kraj nasloniti na trakicu testa i umotati spiralno po celoj površini. Kraj testa zalelepiti tako što se pritisne prstom.
Pleh obložiti pek papirom, pa onda ređati urolane viršlice. Umutiti jaje i svaku rolnicu premazari .
Peći ih u rerni oko 20 minuta na 180 stepeni i izvaditi ih kada dobiju lepu rumenu boju.
Dok su još vruće premazati ih uljem, da dobiju lep sjaj.
Коментари
Постави коментар