Gibanica

 Gibanica

 

Gibanica ili pita sa sirom,šta više volite? Po sastojcima slične, ali različite u smislu slaganja kora, uvek rado viđene na  trpezi.Kod gibanice kore se gužvaju i umaču u pripremljenu smesu od jaja, a kod pita kore se slažu jedna preko druge, uvijaju u rolate, prave trouglići...Jako je sočna i ukusna i zadržava svoju sočnost i preko noći i sutradan samo je nemojte seći, jer ukoliko je isečete, osušiće se.

 

 




Potrebni sastojci:

4 jaja,

500 gr. sira,

1 šolja od 200 ml. jogurta,

1 šolja od 200 ml. kisele vode ili obične sa ravnom kašikom sode bikarbone,

100 ml. mleka,

150 ml. ulja,

kašičica soli.

 

Priprema:

 

Umutiti jaja, jogurt, so, kiselu vodu (ili običnu vodu sa sodom  bikarbonom),mleko i ulje. Sir  izgnječiti i lagano ga  umešati u fil. 

Ukoliko je smesa gusta dodati još malo jogurta ili mleka.

Odvojiti jednu koru sa strane (trebaće vam kasnije da prekrijete gibanicu), Tepsiju premazati uljem, po dnu  staviti tri kore jednu preko druge, ivice neka vire i tako  je obložite.

  Nakon toga počnite da gužvate kore, po jednu koru i ubaciti u smesu, napravljenu od jaja i dobro promešati da se lepo natope, vaditi i ređati u tepsiju, sve tako dok se ne potroše i kore i smesa.

 

    Na kraju prebaciti krajeve kora (oni koji su ostali kada je obložena tepsija) odozgo i preko staviti onu sačuvanu koru,  lepo "ušuškati" gibanicu,preko namazati uljem i malo vode. Peći u rernu na 180 stepeni oko 45 minuta, odnosno dok ne dobije finu zlatnu boju.

  Pečena gibanicu ostaviti  5 minuta u isključenoj rerni da se “istišti”, a potom je izvaditi iz rerne i još onako vruću poprskati kiselom vodom ili običnom. Potom je prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti još nekoliko minuta.

Služiti je uz jogurt ili kiselo mleko.

 

 

    .

 

 

 

Коментари

Популарни постови са овог блога

Rozen torta sa malinama

Slane korpice i kuglice

Pekarski burek

Kolac sa plazmom i eurokremom

Štangle sa suvim voćem

Brze integralne pogačice