Čizkejk (Cheese cake)
Čizkejk (Cheese cake)
Osvežavajući, kremast, preukusan čizkejk, predivan ukus nežnog maskarponea i kiselkastih malina, recept po kom ćete sigurno ponovo praviti.
Potrebni sastojci:
350 gr. mlevenog keksa,
125 gr. putera ili margarina,
100 gr. šećera u prahu,
korica limuna,
Vanil šećer,
100 ml. soka od narandže gaziranog,
Fil:
250 ml. slatke pavlake,
250 gr. maskarpone sira,
250 gr. krem sira, (ako ne nađete maskarpone., može i 500 gr. Ala kajmaka, vajkrem je odličan ili bilo koji krem sir. )
150 gr. šećera u prahu,
Aroma vanile ili vanil šećer
kesica želatina i 50 ml.vode.
Preliv:
200 gr. bobičastog voća, maline, višnje, ribizle...
2 kaš. šećera,
2 kaš. vode,
1 kesica vanil šećera,
1 kašika gustina,
2 kašike limunovog soka.
Priprema :
U posudu za mućenje staviti keks,prah šećer, puter, koricu limuna, vanil šećer, i sve lagano promešati, dodati sok od pomorandže i sjediniti sve u finu kompaktnu masu.
Na podlozi kalupa utapkati smesu od keksa.
Želatin razmutiti i ostaviti da nabubri.
Sir umutiti sa šećerom u prahu, a u drugoj posudi umutiti slatku pavlaku.
Zatim u pavlaku dodavati lagano umućeni fil.
Zagrejati želatin da se otopi na najnižoj temperaturi, pa odvojiti kašiku fila i sjediniti sa želatinom i sve zajedno lagano sipati u posudu sa sirom i sl. pavlakom.
Još malo umutiti i fil staviti preko kore.
Skuvati preliv u šerpi tako što treba zagrejati voće, šećer i sok od limunai kada provri dodati kašiku gustina razmućen sa dve kašike vode. kuvati par minutai dok se fil ne stegne. Ostaviti ga sa strane 5 mi. dok se prohladi.
Tortu preliti pripremljenim prelivom i ostaviti na hlađenje.
Najbolje preko noći, mada treba par sati da se sve stegne.
Коментари
Постави коментар