Čizkejk (Cheese cake)

 Čizkejk (Cheese cake)

Osvežavajući, kremast, preukusan čizkejk, predivan ukus nežnog maskarponea i kiselkastih malina, recept po  kom ćete sigurno ponovo praviti. 



Potrebni sastojci:

350 gr. mlevenog keksa,

125 gr. putera ili margarina,

100 gr. šećera u prahu,

korica limuna,

Vanil šećer, 

100 ml. soka od narandže gaziranog, 

 

Fil:

250 ml. slatke pavlake,

250 gr. maskarpone sira,

250 gr. krem sira, (ako ne nađete maskarpone., može i 500 gr. Ala kajmaka, vajkrem je odličan ili bilo koji krem sir. ) 

150 gr. šećera u prahu,

Aroma vanile ili vanil šećer

kesica želatina i 50 ml.vode.


Preliv:

200 gr. bobičastog voća, maline, višnje, ribizle...

2 kaš. šećera,

2 kaš. vode,

1 kesica vanil šećera, 

1 kašika gustina,

2 kašike limunovog soka. 



Priprema :

U posudu za mućenje staviti keks,prah šećer, puter, koricu limuna, vanil šećer, i sve lagano promešati, dodati sok od pomorandže i sjediniti sve u finu kompaktnu masu.

Na  podlozi kalupa utapkati smesu od keksa.

Želatin razmutiti i ostaviti da nabubri.

Sir umutiti sa šećerom u prahu, a u  drugoj posudi umutiti slatku pavlaku.

Zatim u pavlaku dodavati lagano umućeni fil. 

Zagrejati želatin da se otopi na najnižoj temperaturi, pa odvojiti kašiku fila i sjediniti sa želatinom i sve zajedno  lagano sipati u posudu sa sirom i sl. pavlakom. 

Još malo umutiti i fil staviti preko kore. 

Skuvati preliv u šerpi tako što treba zagrejati voće, šećer i sok od limunai kada  provri dodati kašiku gustina razmućen sa dve kašike vode. kuvati par minutai dok se fil ne stegne. Ostaviti ga sa strane 5 mi. dok se prohladi. 

Tortu preliti pripremljenim prelivom i ostaviti na hlađenje.

Najbolje preko noći, mada treba par sati da se sve stegne. 




Коментари

Популарни постови са овог блога

Rozen torta sa malinama

Slane korpice i kuglice

Pekarski burek

Kolac sa plazmom i eurokremom

Štangle sa suvim voćem

Brze integralne pogačice