Domaći hlepčići
Domaći hlepčići
Prelepi, mekani, vazdušasti sa divnom hrskavom koricom.Najlepši su kada ih jedete direktno iz rerne.
Potrebni sastojci:
200 ml. vode,
200 ml. mleka,
kašičica soli,
kašičica šećera,
pola kocke svežeg kvasca ili kesica suvog,
30 gr. rastopljenog maslaca
600 gr. brašna.
još 40 gr. maslaca.
Priprema:
U toplo mleko razmutiti kvasac i kašiku šećera i ostaviti ok 10 minuta da uskisne.
Zatim dodati so, vodu, otopljen maslac i postepeno dodavati brašno, dok ne dobije fino kompaktno testo, koje se ne lepi za prste.Možda vam se učini da treba još brašna, ali ne treba, jer testo mora duže da se mesi.
Posudu u kojoj ste mesili testo premazati uljem i vratiti testo, pa ga po vrhu premazati sa kašikom ulja.
Prekriti sa streč folijom i ostaviti da naraste oko 60 minuta.
Nakon toga,testo prebaciti na radnu površinu,oblikovati devet loptica, poređati ih na pleh obložen pek papirom, ostaviti da odmara još 15 ak minuta.
Potom svaku lopticu posuti sa malo brašna i oštrim nožićem napraviti prorez na sredini i u svaki prorez staviti parče maslaca.
Rernu uključiti na 180-200 stepeni i peći oko 20 minuta, odnosno dok de dobiju finu zlatnu boju.
Коментари
Постави коментар