Jafa torta
Jafa torta
Jako kremasta, ukusna, sa osvežavajućom notom maline i pomorandže, jednostavna za pripremu i veoma izdašna torta.
Jako kremasta, ukusna, sa osvežavajućom notom maline i pomorandže, jednostavna za pripremu i veoma izdašna torta.
Potrebni sastojci:
(original recept)
300 gr.mlevenog keksa,
200 gr. mlevenih oraha,
100 gr. maslaca ili margarina,
150 do 200 ml. gaziranig soka od narandže.
100 gr. prah šećera
Fil:
1l mleka,
3 kesice pudinga od vanile,
3 kašike gustina,
200 gr.šećera,
200 gr.maslaca ili margarina
Voćni fil:
500 gr. malina,
Kesica pudinga od vanile,
100 ml.vode,
5 kašika šećera.
2 kutije jafa keksa.
Priprema:
Za početak skuvati fil,tako što se mleko sa šećerom zagreje do vrenja, ali se prethodno u 200ml mleka razmuti puding i gustin.
U vrelo mleko nasuti razmućen puding, mešati par minuta dok se ne zgusne.
Šerpu sa filom prekriti streč folijim dok se ne prohladi.
Posebno umutiti maslac, pa postepeno dodavati,kašiku po kašiku prohlađenog fila isve dobro sjediniti u finu i kompaktnu masu.
Kora:
Mleveni keks, orahe, prah šećer staviti u posudu i promešati i postepeno dodavati sok, možda ne treba svih 200 ml. soka, sjediniti sve tako da masa bude meka.
Voćni fil:
U šerpicu staviti maline i šećer i pustiti da vri oko 5 minuta.
Posebno razmutiti puding sa 100ml.vode i sipati u maline.Dobro izmešati i fil je spreman.
U kalup prečnika 26cm. utapkati smesu od keksa, preko korice staviti par kašika vanil fila,da se ne bi jafa keks odvajao od korice.
Slagati jafa keks,tako da čokoladni deo bude okrenut ka korici.
Preko keksa sipati vruć voćni fil i ostaviti da se ohladi.
Preko voćnog fila ravnomerno naneti žuti fil.Po vrhu staviti ganache glazuru od 200 gr.čokolade i 200ml slatke pavlake.
Priprema:
Zagrejati
slatku pavlaku do vrenja, skinuti sa šporeta i dodati izlomljenu
čokoladu, ostaviti 5 minuta, izmešati i ostaviti nekoliko minuta da se
prohladi.
Tortu preliti pripremljenom glazurom i ostaviti na hlađenje.
Tortu preliti pripremljenom glazurom i ostaviti na hlađenje.
Dekorisati tortu jafa keksom, mrvicama čokolade, po želji...
Коментари
Постави коментар