Čupava Desa
Čupava Desa
Stara i jako ukusna poslastica,najčešće se sprema u zimskom periodu, u vreme slava,mada nama prija u svako doba.Negde je naziv čupava Kata, ili jednostavno čupava pita,kod mene je već godinama pod ovim nazivom, mislim da i nije bitan naziv, sam kolač je predivan veoma jednostavan za pripremu.
Potrebni sastojci:
Korica:
4 žumanca,
250 gr. maslaca ili margarina,
4 kašike šećera,
prašak za pecivo,
izrendana korica od limuna,
oko 500 gr. brašna.
Nadev:
4 belanca,
150 gr. šećera,
vanil šećer,
150 gr. mlevenih oraha,
3-4 dobre kašike džema od kajsija.
Testo:
Margarin ili puter držati na sobnoj temperaturi i umutiti varjačicom, dodati žumanca, šećer, prašak za pecivo, koricu od limuna i sve zamesiti sa brašnom da se dobije prhko testo.
Margarin ili puter držati na sobnoj temperaturi i umutiti varjačicom, dodati žumanca, šećer, prašak za pecivo, koricu od limuna i sve zamesiti sa brašnom da se dobije prhko testo.
Ako treba dodati još
brašna,meni je bilo dovoljno 500 gr.finog brašna za peciva i kolače.
1/3 testa odvojiti da
se narenda po vrhu kolača, ostaviti ga u zamrzivač, ostatak razvući na pek
papiru veličine 30×20cm,staviti u frižider.
Za
to vreme umutiti belanca sa šećerom,dodati vanil sećer i mlevene orahe.Sve polako izmešati špatilom,izvaditi testo iz
frižidera, premazati sa tri kašike džema od kajsija, ako je mnogo gusto, otopiti ga na blagoj temperaturi i preko preliti smesu od belanaca i oraha.
Ukljuciti rernu na 150 stepeni.
Izvaditi testo koje je odloženo u zamrzivač narendati ga preko smese i staviti da se peče u prethodno zagrejanoj rernu i povećati temperaturu na 180 stepeni.
Može se prekriti kolač sa folijom da ne bi previše porumenela površina.
Peći 30 min.uz povremenu proveru čačkalicom.
Ja sam stavila foliju posle 10 min.pečenja i skinula pred kraj da malo porumeni.
Kolač se može posuti šećerom u prahu.
Uživajte!!!!
Коментари
Постави коментар