Čupava Desa

 Čupava Desa

Stara i jako ukusna poslastica,najčešće se sprema u zimskom periodu, u vreme slava,mada nama prija u svako doba.Negde je naziv čupava Kata, ili jednostavno čupava pita,kod mene je već godinama pod ovim nazivom, mislim da i nije bitan naziv, sam kolač je predivan veoma jednostavan za pripremu.




Potrebni sastojci:

Korica:

4 žumanca,

250 gr. maslaca ili margarina,

4 kašike šećera,

prašak za pecivo,

izrendana korica od limuna,

 oko 500 gr. brašna.


Nadev:

4 belanca,

150 gr. šećera,

vanil šećer,

150 gr. mlevenih oraha,

3-4 dobre kašike džema od kajsija.






Testo:

  Margarin ili puter držati na sobnoj temperaturi i umutiti varjačicom, dodati žumanca, šećer, prašak za pecivo, koricu od limuna i sve zamesiti sa brašnom da se dobije prhko testo. 
Ako treba dodati još brašna,meni je bilo dovoljno 500 gr.finog brašna za peciva i kolače.
1/3 testa odvojiti da se narenda po vrhu kolača, ostaviti ga u zamrzivač, ostatak razvući na pek papiru veličine 30×20cm,staviti u frižider.
 
 Za to vreme umutiti belanca sa šećerom,dodati vanil sećer i mlevene orahe.Sve polako izmešati špatilom,izvaditi testo iz frižidera, premazati sa tri kašike džema od kajsija, ako je mnogo gusto, otopiti ga na blagoj temperaturi  i preko  preliti smesu od belanaca i oraha.

Ukljuciti rernu na 150 stepeni.

Izvaditi testo koje je odloženo  u zamrzivač narendati ga preko smese  i staviti da se peče u prethodno zagrejanoj rernu i povećati temperaturu na 180 stepeni.
Može se prekriti kolač sa folijom da ne bi previše porumenela površina.

Peći 30 min.uz povremenu proveru čačkalicom.
Ja sam stavila foliju posle 10 min.pečenja i skinula pred kraj da malo porumeni.
Kolač se  može posuti šećerom u prahu.
Uživajte!!!!

Коментари

Популарни постови са овог блога

Kolac sa plazmom i eurokremom

Brze integralne pogačice

Pekarski burek

Gabon torta

Štangle sa suvim voćem

Voćni kolač bez jaja