Pastirska pita

 Pastirska pita

Jelo  od mlevenog mesa i krompira, veoma slično musaki, jako ukusno, sočno, mada možete koristiti umesto mlevenog, komadiće mesa ili kombinovati drugo povrće, grašak, tikvice...jednom reči jelo za koje uvek postoji opcija impovizacije.






Potrebni sastojci:

500 gr. mlevenog mesa,

1 glavica crnog luka,

veća šargarepa, ili dve manje,

suvi začin,

biber,

200 ml.paradajz sosa ili tomatina,

1 kašika brašna. 

1 papriku crvenu,(po želji)

1 kašičica aleve paprike.,peršun seckani.

 


Za pire krompir:

1 kg. krompira,

100 ml.mleka,

kocka  putera, (oko 50 gr.)

1 jaje, 

100 gr. trapista.

Priprema:

Krompir oljuštiti i seći na četvrtine i staviti da se kuva oko 20 minuta.

Za to vreme, na ulju propržiti crni luk, dodati šargarepu isečenu na kolutiće, još malo propržiti, pa dodati meso i isečenu crvenu papriku.

Pržiti desetak minuta, dodati začine i paradajz sos, sve sjediniti , mešati da se ravnomerno uprži, pa dodati jednu kašiku brašna,ako nema previše tečnosti i ne morate dodavati brašno. Sve sjediniti u finu masu.

Krompir je već skuvan, ali ne previše, da se raspada, skinuti ga sa šporeta, ocediti vodu i ispasitati.

Dodati kocku putera, mleko, jaje, so i sve mutiti dok se  ne sjedini.

U vatrostalnu činiju   po dnu premazati malo puterom ili uljem, rasporediti meso, a povrhu pokrijte krompir pireom.

Rernu uključiti na 180 stepeni i staviti činiju još u hladno ako je vatrostalna, ako je običan pekač možete u već zagrejanu rernu.

Peći oko 20 minuta, poto izvaditi iz rerne posuti narendan trapist i vratiti još 10 minuta da se sir zapeče.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Kolac sa plazmom i eurokremom

Brze integralne pogačice

Pekarski burek

Rozen torta sa malinama

Štangle sa suvim voćem

Gabon torta