Zalivena pita sa sirom
Zalivena pita sa sirom
Svako od nas ima svoj provereni recept za pitu, koji je dobar, ali je i svaki na svoj način poseban. Evo još jednog recepta, malo je drugaciji nacin pripreme, ali je zato jako ukusna.
Svako od nas ima svoj provereni recept za pitu, koji je dobar, ali je i svaki na svoj način poseban. Evo još jednog recepta, malo je drugaciji nacin pripreme, ali je zato jako ukusna.
Potrebni sastojci:
Testo:
2 jaja,
250 ml. vode,
kašičica soli,
kašika šećera,
20 gr. svežeg kvasca
600 gr. brašna, još 100 gr. za premesivanje testa.
Nadev:
500 gr. sitnog sira
100 gr. maslaca.
Preliv:
2 jaja,
200 ml.mleka ,
kašičica šećera.
Priprema:
U toploj vodi izmrviti kvasac, dodati kašiku šećera i ostaviti da 10 minuta.
Nakon toga viljuškom umutiti jaja, pa dodati so i nadašli kvasac i brašno.
Sve mesiti par minuta, testo će biti malo lepljivo, ali tako i treba da bude.
Prekriti testo i ostaviti da naraste oko 45 minuta.
Naraslo testo podeliti na pet loptica.
Svaku ravući u jufku na brašnom posutoj radnoj površini,ovalnog oblika, debljine oko 5mm.Po testu premazati otopljen puter ili margarin i posuti 100 gr. sira.
Zarolati testo, malo razvući u dužinu i uvrniti spiralno sa obe strane. Saviti u krug i staviti u tepsiju obloženu pek papirom.
Sledeće loptice razvući na isti način, usukati i u tepsiji gde je kraj prve, nastaviti sledeću jufkicu i tako u krug, ali ostavljati malo razmaka, jer će pita da naraste.
Tako upakovanu pitu ostaviti 20 minuta na toplom da naraste.Dok narasta naptaviti preliv tako što se viljuškom umute dva jaja i mleko, dodati šećer i preliti preko pite.
Rernu zagrejati na 180 stepeni, staviti naraslu pitu i peći oko 30 minuta. Pa prekriti folijom, da ne bi pregorela i tako peći još 10 minuta.
Pečenu pitu ostaviti prekrivenu krpom oko 15 ak minuta da se ohladi i malo omekša.
Služiti je uz jogurt ili kiselo mleko.
Коментари
Постави коментар