Zalivena pita sa sirom


Zalivena pita sa sirom

Svako od nas ima svoj provereni recept za pitu, koji je dobar, ali je i svaki na svoj način poseban. Evo još jednog recepta, malo je drugaciji nacin pripreme, ali je zato jako ukusna.


Potrebni sastojci:

Testo:
2 jaja,
250 ml. vode,
kašičica soli,
kašika šećera,
20 gr. svežeg kvasca 
600 gr. brašna, još 100 gr. za premesivanje testa.

Nadev:
500 gr. sitnog sira
100 gr. maslaca.

Preliv:
2 jaja,
200 ml.mleka ,
kašičica šećera.


Priprema:

U toploj vodi izmrviti kvasac, dodati kašiku šećera i ostaviti da 10 minuta.
Nakon toga viljuškom umutiti jaja, pa dodati so i nadašli kvasac i brašno.
Sve mesiti par minuta, testo će biti malo lepljivo, ali tako i treba da bude.
Prekriti testo i ostaviti da naraste oko 45 minuta.
Naraslo testo podeliti na pet loptica.
Svaku ravući u  jufku na brašnom posutoj radnoj površini,ovalnog oblika, debljine oko 5mm.Po testu premazati otopljen puter ili margarin i posuti 100 gr. sira.

Zarolati testo, malo razvući u dužinu i uvrniti spiralno  sa obe strane. Saviti u krug i staviti u tepsiju obloženu pek papirom.
Sledeće loptice razvući na isti način, usukati i u tepsiji gde je kraj prve, nastaviti sledeću jufkicu i tako u krug, ali ostavljati malo razmaka, jer će pita da naraste.
Tako upakovanu pitu ostaviti 20 minuta na toplom da naraste.Dok narasta naptaviti preliv tako što se viljuškom umute dva jaja i mleko, dodati šećer i preliti preko pite.
Rernu zagrejati na 180 stepeni, staviti naraslu pitu i peći oko 30 minuta. Pa prekriti folijom, da ne bi pregorela i tako peći još 10 minuta.
Pečenu pitu ostaviti prekrivenu krpom oko 15 ak minuta da se ohladi i malo omekša.

Služiti je uz jogurt ili kiselo mleko.



Коментари

Популарни постови са овог блога

Rozen torta sa malinama

Slane korpice i kuglice

Pekarski burek

Kolac sa plazmom i eurokremom

Štangle sa suvim voćem

Brze integralne pogačice