Domaća proja

Domaća proja

Najjednostavniji, ali najlepši doručak, uvek miriše na detinjstvo, na baku i ne menja taj  miris i ukus  već godinama.
Ne znam vi, ali ja je zaista mnogo volim, naročito koricu, onako krckavu i rumenu, mogu ceo dan da grickam.




Potrebni sastojci:

1 dobra kašika masti,
600 ml. vode,
500 gr. belog kukuruznog brašna.
1 kašičica soli
1 kašika ravna šećera

U činiju sipati brašno, dodati kašiku masti i lagano dodavati vodu u takom mlazu i mešati.

Tepsiju zagrejte da bude vruća,podmažite mašću, rasporedite testo,pa premažite sa malo ugrejane masti  i vrhom kašike isecite kocke ( smesa treba da bude dovoljno gusta da bi se zarezi  videli ).Količina je dovoljna za tepsiju prečnika 26-28 cm.Možete tepsiju obložiti pek papirom, ako mislite da će da se zalepi za dno, nekada su naše bake imale tepsije samo za proju i hleb.
Pecite na 180 oko 30 minuta, jer proja porumeni kada je pečena. Dužina pečenja zavisi i od rerne i od veličine pleha, ako je deblja, duže će se peći. U svakom slučaju posle 30 minuta proverite - vrhovima prstiju dodirnite koricu, pa ako vam deluje čvrsto i reš, izvadite je i pokrijte krpom.
Služite uz kajmak, kiselo mleko, sarmu....

Коментари

Популарни постови са овог блога

Kolac sa plazmom i eurokremom

Brze integralne pogačice

Pekarski burek

Gabon torta

Štangle sa suvim voćem

Voćni kolač bez jaja