Domaći uštipci
Domaći ustipci,fini,mekani,jednostavni za pripremu,bez jaja i mleka.Idealni za doručak uz kajmak ili neki namaz.
Potrebni sastojci:
250 ml.tople vode,
20 gr.svežeg kvasca,
1 kašika šećera,
1 kašičica soli,
Par kapi rakije ili sirćeta(manje upijaju masnoću i budu mekši)
400 gr. brašna.
Priprema:
U toplu vodu staviti kvasac i kašiku šećera i ostaviti 10ak minuta da uskisne.
Nakon toga u pasudu sasuti brašno i so,dodati par kapi rakije ili sirćeta i na kraju dodati kvasac.
Zamesiti finu smesu ne mnogo čvrsto,prekriti krpom i ostaviti na toplom 30 minuta.
Naraslo testo preručiti na radnu površinu koja je posuta brašnom.Premesiti i
razvući debljine 0,5 mm i seći na kvadrate i trouglove kako želite.
U posudu za prženje staviti ulje,oko 250 ml. Zagrejati dobro ulje i malo smanjiti kada se počne sa prženjem, po par minuta sa jedne i par minuta sa druge strane. Uvek u ulje stavite gornju stranu uštipaka,ne onu koja je bila da radne površine.
Pržene uštipke ređati na ubrus da bi pokupio višak masnoće.
Коментари
Постави коментар