Pekmezare

Pekmezare

Fino, slatko pecivo, najčeše ih pravim u dane posta.




Potrebni sastojci:

1/2 l  tople vode
Jedna kockica svežeg kvasca
9 kašika ulja
1 kašika šećera
1 kašičica soli
850 gr.brašna(koristila sam brašno za peciva,zavisi od vrste,možda bude trebalo još malo,videćete i sami kada budete zamesili testo.) 
100 gr. šećera i jedan vanil šećer za preliv.
Zagrejati vodu i ulje,taman toliko da može  te staviti sveži kvasac da nadođe.Dodati kašiku šećera.
Kada kvasac nadođe dodati brašno i so.
Zamesiti testo i ostaviti da naraste oko 30 minuta na toplom.
Kada je testo odradilo svoje razvući debljine 1 cm. i vaditi krugove modlom za krofne.Na svaku staviti pola kašičice džema,preklopiti malo prstima pritisnuti krajeve da se ne bi mnogo odvajali.
Ređati u pleh obložen pek papirom i peći na temperaturi od 180 stepeni oko 20 minuta.
Videćete kada dobiju finu blago rumenu boju.
U posebnoj posudi 100 gr. šećera i vanil šećer, razmutiti u malo vode,tek toliko da bude tečno.
Svaku pekmezaru umakati u umućen šećer i slagati na plato.
Ja sam posula još prah šećerom,zamirisanim jednim vanil šećerom.Mada vi ne morate,ja volim slađe.
Najlepše su dok se služe vruće.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Rozen torta sa malinama

Slane korpice i kuglice

Pekarski burek

Kolac sa plazmom i eurokremom

Štangle sa suvim voćem

Brze integralne pogačice