Pekmezare
Pekmezare
Fino, slatko pecivo, najčeše ih pravim u dane posta.
Potrebni sastojci:
1/2 l tople vode
Jedna kockica svežeg kvasca
9 kašika ulja
1 kašika šećera
1 kašičica soli
850 gr.brašna(koristila sam brašno za peciva,zavisi od vrste,možda bude trebalo još malo,videćete i sami kada budete zamesili testo.)
100 gr. šećera i jedan vanil šećer za preliv.
Zagrejati vodu i ulje,taman toliko da može te staviti sveži kvasac da nadođe.Dodati kašiku šećera.
Kada kvasac nadođe dodati brašno i so.
Zamesiti testo i ostaviti da naraste oko 30 minuta na toplom.
Kada je testo odradilo svoje razvući debljine 1 cm. i vaditi krugove modlom za krofne.Na svaku staviti pola kašičice džema,preklopiti malo prstima pritisnuti krajeve da se ne bi mnogo odvajali.
Ređati u pleh obložen pek papirom i peći na temperaturi od 180 stepeni oko 20 minuta.
Videćete kada dobiju finu blago rumenu boju.
U posebnoj posudi 100 gr. šećera i vanil šećer, razmutiti u malo vode,tek toliko da bude tečno.
Svaku pekmezaru umakati u umućen šećer i slagati na plato.
Ja sam posula još prah šećerom,zamirisanim jednim vanil šećerom.Mada vi ne morate,ja volim slađe.
Najlepše su dok se služe vruće.
Коментари
Постави коментар