Puter pogača
Puter pogača
Predivna puter pogača, koja toliko lepo miriše, tako je penasta i topi se ustima, svu lepotu i divan miris i ukus joj daje puter, zato kada je jednom napravite, postaće omiljena na vašoj trpezi,bilo da su u pitanju praznici ili porodično slavlje.
Predivna puter pogača, koja toliko lepo miriše, tako je penasta i topi se ustima, svu lepotu i divan miris i ukus joj daje puter, zato kada je jednom napravite, postaće omiljena na vašoj trpezi,bilo da su u pitanju praznici ili porodično slavlje.
Potrebni sastojci:
1 jaje,
1 belance,
1 belance,
200 ml.mleka,
100 ml.jogurta,
50 ml.ulja,
20 gr. svežeg kvasca,
1 prašak za pecivo,
kašičica soli,
kašika šećera,
600 gr. brašna,
100 gr.putera
semenke susama,lana...
1 žumance i kašika ulja
Priprema:
Ugrejati mleko,pa dodati kvasac i kašiku šećera.
Ostaviti da uskisne nekih 10 ak minuta.Nakon toga dodati ,jogurt, ulje, jedno jaje, jedno belance i so.
Sve sastojke promešati i postepeno dodavati brašno sa praškom za pecivo,mesiti dok se ne dobije fino testo koje se ne lepi.
Ostaviti na toplom da naraste oko 30 min.
Kada naraste,razvući testo pravougaonog oblika,po njemu premazati omekšali puter koji je bio na sobnoj temperaturi.
Testo seći po sredini na trake, tako što se ne seče celo testo, već ostane po 2 cm. od krajeva,a širina trake koja se seče je 1 cm.
Testo seći po sredini na trake, tako što se ne seče celo testo, već ostane po 2 cm. od krajeva,a širina trake koja se seče je 1 cm.
Savijati testo sa ćoska u koso u rolat.Iseći krajeve rolata i saviri u krug i staviti okrugli pleh obložen pek papirom.U sredinu staviti isečene krajeve rolata,premazatu žumancetom umućenim sa kašikom ulja i posuti susamom,lanom...
Ostaviti malo na toplom da testo nadođe i peći oko 30 minuta na 180 stepeni, odnosno dok fino porumeni.
Vruću pogaču izvaditi i prekriti čistom krpom da omekša.
Vruću pogaču izvaditi i prekriti čistom krpom da omekša.
Možete je praviti u obliku venca :
Na radnu površinu posuti malo brašna i razvući testo pravougaonog oblika dimenzija
Maslac ravnomerno premazati po testu.
Uviti u rolat pa raseći po dužiti tako da jedan kraj ostane nerasečen.
Uvrtati trake jednu oko druge, praviti pletenicu i sastaviti krajeve, da se dobije venac.
Kao na slici:
Okrugli pleh ili tepsiju obložiti pek papirom i preneti pogaču.
Premazati žumancetom umućenim sa kašikom ulja i ostaviti da naraste dok se rerna zagreva.
Peći na 180 stepeni oko 30 minuta.
Коментари
Постави коментар