Damski poljupci (Baci di dama)
Damski poljupci (Baci di dama)
Baci di dama u prevodu sa italijanskog "damski poljupci", veoma fini, ukusni, dekorativni keksići sa lešnicima i čokoladom.Priprema ovih neodoljivih poljubaca od čokolade i lešnika je veoma jednostavna i kada ih probate i osetite taj očaravajući ukus biće vam jasno zbog čega su dobili takvo ime.
Potrebni sastojci:
150 gr. mlevenih pečenih lešnika,
150 gr. maslaca ili margarina,
100 gr. šećera,
20 gr. kakao praha,
150 gr. brašna,finog namenskog tip 400
50 gr. mlečne čokolade,
50 gr. čokolade za kuvanje,
po originalnom receptu ide manje čokolade, vi možete staviti po 30 gr. jedne i druge čokolade, ja sam stavila malo više...
po originalnom receptu ide manje čokolade, vi možete staviti po 30 gr. jedne i druge čokolade, ja sam stavila malo više...
(za posnu varijantu)
100 gr. čokolade za kuvanje
Najpre lešnike ispeći u rerni, oko 10 minuta na 180 stepeni i dok su još vrući, pomoću kuhinjske krpe,(staviti ih u krpu,blago protrljati), da spadne opna, potom ih samleti.
Sjediniti brašno i kakao, dodati šećer i samlevene lešnike, dodati maslac ili za posnu varijantu margarin sobne temperature isečen ne kockice i zamesiti testo.Ono što je bitno je to da se testo ne mesi previše, nego čim oblikujete u loptu, prestanite da ga mesite, u slučaju da se testo lepi za ruke, dodati još vrlo malo brašna, ali ne previše, da ne bi kolači bile previše tvrdi.
Zaviti testo u streč foliju i staviti u frižider na najmanje 30 minuta..
Izvadite testo iz frižidera, ostavite ga na sobnoj temperaturi 10 minuta.
Oblikovati kuglice.
Od mase otkidati
komadića testa i dlanovima oblikovati kuglice veličine malog lešnika, po originalnom receptu težina kuglice treba da bude 7 gr., u slučaju da nemate digitalnu vagicu, veličina lešnika sasvim ok.
Na pleh staviti papir za pečenje i ređati kuglice, ostavljajući malo prostora između, da se ne bi slepile prilikom pečenja.
Uključiti rernu
da se zagreje na 170*C i peći kuglice 10 minuta.
Vruće
kuglice ostaviti nekoliko minuta u plehu, jer će biti mekane, a kada se hlade biće čvrste.
Na pari otopiti čokoladu i ostaviti da se malo ohladi i da bude gušća, da bi se lepo premazala preko keksića.
Rastopljenom čokoladom premazati polutke i spajati po dve.Ostaviti da se potpuno ohlade i čokolada stvrdne.
Коментари
Постави коментар