Starinske štangle sa džemom i orasima

Starinske štangle sa džemom i orasima

Kombinacija džema od kajsija i mlevenih oraha koji čine sočan  i ukusan fil, fine i mekane korice od putera ili masti i mlevenih oraha.
Sve ove odlike kolača svrstavaju ga u jedinstveni klasik.

Nekada su najlepši kolači pravljeni baš od ovih sastojaka, Žerbo kolač.London štangle, neizostavni na slavskim trpezama.Tako i ovaj starinski recept  zaslužuje svoje mesto na blogu iako ga najčešće pravim samo za svoju  dušu.



Potrebni sastojci:
Korica:
4 belanca,
150 gr.šećera,
150 gr.masti ili maslaca ili margarina),
150 gr. mlevenih oraha,
150 gr.brašna,
Vanil šećer

Nadev:
4 žumanaca
5 kašika šećera
Premaz:
5 kašika džema od kajsija
50 gr. mlevenih oraha




Priprema:
 
 
Za početak ,trebaće vam tri činije.
U jednu staviti belaca,u drugu žumanca,a u trećoj umutiti mast.
Prvo razdvojte belanca od žumanaca.Umutiti belanca u čvrst  šam,pa dodati,orahe i brašno.
Posebno umutiti mast dok ne postane penasta.
Sve ovo lagano špatulom sjediniti,da ne bi mnogo pala belanca.
Pleh dim. 30x20cm. obložiti pek papirom i sipati masu.
Peći na temperaturi 180 stepeni 15 min.
Za to vreme napravili nadev.
Umutiti žumanca pa dodati šećer i vanil šećer,nastaviti sa mućenjem dok smesa ne izbledi i udvostrući masu u odnosu na početnu.
Nakon 15 min.pečenja korice izvaditi iz rerne,preliti preko nadev i vratiti u rernu.
Temperaturu smanjiti na 150 stepeni i sušiti koricu jos 15 minuta.

Pečenu koricu izvaditi i još toplu odmah premazati sa džemom od kajsija,trebaće oko 5 kašika džema.
Premazan kolač posuti mlevenim orasima.
Prijatno!!!

Коментари

Популарни постови са овог блога

Kolac sa plazmom i eurokremom

Brze integralne pogačice

Pekarski burek

Gabon torta

Štangle sa suvim voćem

Voćni kolač bez jaja