Baklava
Baklava...
Zasladite se ovom sočnom, jednostavnom i mnogima omiljenom poslasticom...
Može se praviti kako za vreme posta, tako i za neke svečane prilike.
Postoje mnoge varijante baklava, sa plazmom,lešnicima, čokoladom.Ni jednoj nisam našla manu, ali definitivno ovo je moj favorit.Kore se premazuju puterom ili margarinom i budu fine, hrskave, lake za posluženje...
Potrebni sastojci:
500 gr.tankih kora za pite i baklave,
250 gr.mlevenih oraha,
5 kašika prezli,
5 kašika šećera,
vanil šećer,
Premaz:
250 mg. margarina ili putera,
50 ml.ulja
Sirup od šećera:
500 gr.šećera,
600 ml.vode,
vanil šećer,
1 limun
Najpre napravite sirup:
Za sirup je potrebno da šećer, vodu, vanil šećer pomešajte i prokuvate. Kad
proključa ostavite još nekih 5 min. da ključa,dodajte limun isečen na kolutove, pa sklonite sa šporeta i ostavite da
se ohladi.
Priprema premaza:
Napraviti premaz tako što na blagoj vatri istopite margarin ili puter, pazite da ne provri, da ne bi promenio boju, pa dodati ulje.
Kore slagati u pleh veličine 30x20 cm. i
premazivati mešavinom ulja i margarina/putera,svaku koru je potrebno premazati sa margarinom, jer će baklava biti hrskava.
Jednu koru premazati sa dve kašike premaza, staviti drugu koru,
premazati jednom kašikom premaza i posuti sa filom od oraha,oko tri kašike sam ja stavljala.
Tako raditi dok se ne utroše sve kore,premaz i orasi.
Gotovu baklavu izrežite na kocke pa na trouglove, premažite odozgo ostatkom masnoće i pecite na 170C oko 35-40 min. da fino porumeni.
Baklava se u suštini peče na slabijoj temperaturi i duže, dok ne dobije finu zlatnu boju.
Pečenu vruću preliti hladnim prelivom.
Коментари
Постави коментар