Slani rolati

Slani rolati...
 
Najviše se spremaju za slave ili neka druga praznična okupljanja.
Veoma su dekorativni i jednostavni za pripremu,pored toga, jako su ukusni.
Kod mene je ovo hladno predjelo  postalo neizostavni deo na prazničnim i slavskim trpezama.



Slani rolat sa šunkom:

Potrebni sastojci:
3 jaja,
3 kašike kisele pavlake,
Kašičica soli,
Prašak za pecivo,
3 kašike brašna



Nadev:

200 gr.krem sira
  90 ml.kisele pavlake-1/2 čaše
100 gr.  stišnjene šunke seckane ili isečene na listove
 
Priprema:
Razdvojiti belanca od žumanaca i penasto ih umutiti.Dodati so i pavlaku i žumanca.Odložiti mikser i dodati brašno i prašak za pecivo i špatulom sve blago sjediniti.
Masu sipati u pleh obložen pek papirom dim.30x20cm. i peći na temperaturi od 180 stepeni oko 15 minuta.
Pečenu koricu sa sve papirom izvaditi ih pleha na krpu, koju ne morate da vlažite,lagano uvijete u rolat i ostavite da se hladi.
Za to vreme umutite krem sir i pavlaku da bude kremasto, odvojiti dve - tri kašike fila za filovanje spoljne površine rolata ,dodati šunku iseckanu na kockice kao za rusku salatu i sve sjediniti.
Prohlađenu koricu odviti, skinuti pek papir.
Premestiti na radnu površinu, na koju ste stavili foliju ili list pek papira.
Premazati nadevom i uviti u rolat.
Po površini rolata premazati sa tri kašike fila i sitno narendati kačkavalja.
Rolat staviti u frižider da se dobro ohladi.






Slani rolat sa grisinama:


Korica je ista kao kod prethodnog rolata.

Nadev:

200 gr.krem sira
90 ml.kisele pavlake -1/2 čaše
pakovanje štapića sa punjenih kikirikijem 200 gr.
"Pardon" pakovanje je od 230 gr. , ali vam ne treba celo,videćete i sami kada složite štapiće.Ostatak iskoristite za posipanje po površini rolata.

Priprema:
 
Razdvojiti belanca od žumanaca i penasto ih umutiti.Dodati so i pavlaku i žumanca.Odložiti mikser i dodati brašno i prašak za pecivo i špatulom sve blago sjediniti.
Masu sipati u pleh obložen pek papirom dim.30x20cm. i peći na temperaturi od 180 stepeni oko 15 minuta.
Pečenu koricu sa sve papirom izvaditi ih pleha na krpu, koju ne morate da vlažite,lagano uvijete u rolat i ostavite da se hladi.
 Za to vreme umutite krem sir i pavlaku da bude kremasto, odvojiti tri kašike fila za filovanje spoljne površine rolata.
Premažite polovinu nadeva preko korice pa poslažite štapiće, jedan do drugog po rolatu, ali nemojte do kraja, ostavite prazno za par cm.
Po štapićima premažite ostatak nadeva i lagano zarolajte.
Onim delom  fila što ste odvojili premažite po površini rolata,pa ako vam je ostalo štapića sitno ih izrendajte ili istucite u kesici i sa tim pospite po nadevu ili možete samo narendati kačkavalj,kako želite.
Stavite u frižider najbolje do jutra da se što bolje stegne.
Secite i servirajte.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Rozen torta sa malinama

Slane korpice i kuglice

Pekarski burek

Kolac sa plazmom i eurokremom

Štangle sa suvim voćem

Brze integralne pogačice