Pariske štangle
Pariske štangle...
Veoma jednostavne,ukusne,hrskave, sastojci i postupak pripreme je sličan London štanglama.Recept za ovaj divan starinski kolač je iz moje stare beležnice sa receptima i vreme mu je da se obnovi.
Može da se svrsta u red slavskih kolača.
Potrebni sastojci:
Korica:
3 žumanca,
150 gr. maslaca ili margarina,
70 gr.šećera,
pola praška za pecivo,
300 gr.brašna.
Prvi nadev:
Džem od kajsija- četiri kašike
Drugi nadev:
3 belanca,
150 gr.šećera,
100 gr. mlevenih badema ili lešnika,
tri štangle čokolade.
Priprema:
Penasto
umutiti maslac,dodati 70 gr.šećera,tri žumanca,pola praška za
pecivo pomešati sa brašnom i dodati u smesu,zamesiti da se dobije glatko
testo.
U manji pleh,
četvrtasti za tortu dim.30x20 cm.,obložen pek papirom izručiti testo,poravnjati i peci 10 ak min. na 180 stepeni,dok blago ne porumeni,kora treba da bude upola pečena pre sledećeg koraka.
Priprema nadeva:
U međuvremenu džem staviti u šerpicu i blago otopiti,izvaditi polupečen kolač,premazati otopljenim džemom.
Umutiti tri belanca,dobro dok ne bude čvrst šam,dodati 150 gr.šećera i dalje mutiti dok se šećer ne otopi i na kraju dodati 100gr.mlevenih badema ili lešnika...orahra i narendati čokoladu.Premazati preko džema i vratiti u rernu da se lagano peče na 150 stepeni još nekih 15 ak minuta,dok blago ne porumeni.
U manji pleh,
četvrtasti za tortu dim.30x20 cm.,obložen pek papirom izručiti testo,poravnjati i peci 10 ak min. na 180 stepeni,dok blago ne porumeni,kora treba da bude upola pečena pre sledećeg koraka.
Priprema nadeva:
U međuvremenu džem staviti u šerpicu i blago otopiti,izvaditi polupečen kolač,premazati otopljenim džemom.
Umutiti tri belanca,dobro dok ne bude čvrst šam,dodati 150 gr.šećera i dalje mutiti dok se šećer ne otopi i na kraju dodati 100gr.mlevenih badema ili lešnika...orahra i narendati čokoladu.Premazati preko džema i vratiti u rernu da se lagano peče na 150 stepeni još nekih 15 ak minuta,dok blago ne porumeni.
Коментари
Постави коментар