Puž gibanica
Puž gibanica ili najbrža gibanica...
Spremljene na bilo koji način ,bilo da su sa sirom,mesom zeljanice...jedno je sigurno,gibanice vole svi.
Ovaj način pripreme je veoma jednostavan i brz,što je najbitnije tako je ukusna,sočna i vazdišasta.
Nema one gnjecavosti,jer sir nije bio previše voden.
Odličan recept za doručak ili večeru onako "brzinski"uz jogurt ili kiselo mleko...
Potrebni sastojci:
1/2 kg kora za pite i gibanice,
500 gr.sitnog sira,
4 jaja,
1 šolja jogurta od 2dcl.,
1 šolja kisele vode,ili obične vode sa kašikom sode bikarbone ili prašak za pecivo,
1 šolja ulja,
1 kašičica soli.
Za početak rernu uključiti na 180 stepeni,jer dok se rerna zagreje pita će biti spremljena.
Priprema fila:
Umutiti jaja,ne odvajati belanca od žumanaca,več ih zajedni mutiti mikserom penasto,zatim dodati jogurt,kiselu vodu,ulje i so.Sa ovim nadevom se na kraju preliva pita.
Kore za pitu raspakovati,jednu raširiti po radnij površini, posuti sa sitnim sirom,pa sledeću i postupak ponoviti i sa ostatkom kora,sve slažući jednu na drugu.
Kada se slože sve kore i potroši sav sir,uvije se u rolat i iseče na deset jednakih delova.Najbolje malo zaseći svaki deo,pa tek onda oštrim nožem oseći cele rolatiće.
Okruglu modlu ili četvrtastu kako želite obložite pek papirom.Odsečene rolate slažite u tepsiju od kraja ka sredini,tako da šira strana bude do pleha.
Sa pripremljenim nadevom preliti rolate,svaki posebno da se nadev ravnomerno rasporedi i fino upije.
Po vrhu posuti susamom i peći na 180 stepeni oko 30 minuta.
Original recept:https://www.coolinarika.com/recept/najbolja-gibanica-koja-se-najlakse-pravi
Коментари
Постави коментар