Pita sa kajsijama
Pita sa kajsijama...
Nisam skoro probala jednostavniji za pripremu, a ukusniji kolač kao što je ovaj,jer kada imate dobar recept,onda je to pravo...
Potrebni sastojci:
3 žumanca,
250 gr.putera ili margarina,
200 gr.šećera u prahu,
oko 400 gr.brašna,(200 gr.mekog i 200gr. oštrog brašna),
prašak za pecivo,
vanil šećer,
pola kesice pudinga od vanile ili dobra kašika gustina,
za premazivanje pite:
umućena belanca,vanil šećer i listići badema.
600 gr.kajsija,
(meni je trebalo toliko da složim isečene po dnu,vi možete staviti i više da bi bila sočnija pita),
(meni je trebalo toliko da složim isečene po dnu,vi možete staviti i više da bi bila sočnija pita),
Šećer u prahu za posipanje.
Puter ili margarin dobro umutiti, dodati žumanca,šećer u prahu,vanil šećer i sve
zamesiti sa brašnom pomešani sa praškom za pecivo, da se dobije fino prhko testo.Ako treba dodati još brašna,meni je bilo dovoljno 400 gr., 1/3 testa odvojiti za šare,ostalo razvući okrugao oblik malo veći od modle.
Pek papirom obložiti modlu za pitu dimenzija 28
cm.,preneti testo i lagano dlanom utapkati ravnomerno,a prstima uz ivicu modle.Dno testa izbockati viljuškom.
Po testu posuti pola kesice pudinga od vanile,ili kašiku gustina,po želji može i par kašika šećera,ako kajsije nisu dovoljno zrele,ja volim ukus i miris vanile,pa je stavljam uvek.
Potom kajsije uzdužno iseći na parčiće i slagati po dnu u krug.
Nakon toga 1/3 testa razvuci kružno u obliku modle pa rezati trake za ukrašavanje pite.
Po filu poređati trakice od
testa.Mogu se vaditi i razni oblici modlicama,kako kome odgovara,ili samo razvučeno testo preklopiti preko kajsija.
Pitu premazati umućenim belancetom,posuti vanil šećerom i listićima badema.
Peći na 180 stepeni oko 40 min, pri tom proveravati na 10 min.,kajsije bi trebale da puste sok koji će se kasnije nakon hlađenja zgusnuti od pudinga ili gustina.Može se prekriti folijom,ako primretite da će po vrhu da pregori.
Uživajte u ovoj divnoj poslastici...
izvorni recept: https://www.instagram.com/_kredenac__/?hl=sr
Коментари
Постави коментар