Rozen torta
Veoma jednostavna,tako sočna,ukusna,moja omiljena...rozen torta...
O njoj možemo pisati satima i danima,ali jedno je sigurno,nit jednostavnije, nit lepše poslastice i većeg užitka.Ova lepotica je obavezna na svim slavljima,čak ni povod nije potreban,pravim je samo za moju dušu.
Potrebni sastojci:
Jedno pakovanje kora za rozen tortu,moja preporuka je Dr.Oetker,lepe su i imaju osam komada što je sasvim dovoljno da bi izgledala lepo i mogla da se seče na fine štanglice.Ako koristite druge proizvođače, gde ima deset korica,dodajte u nadev još 100 gr.mlevenih oraha.
Nadev:
300 gr.šećera,
200 ml.mleka,
300 gr.mlevenih oraha,
250 gr.margarina,
Vanil šećer ili aromu vanile
Muskatni oraščić
Fondan:
250 gr.prah šećera,
Pola kašičice ulja,
Kašika limunovog soka,
Oko 50 ml.vruće vode,
Ekstrat od jagode ili maline.
Na tihoj vatri staviti šećer i vodu da provri, a zatim kuvati još par minuta, dok se sav šećer ne otopi.
Dodati margarin i mešati svo vreme, dok se margarin skroz ne otopi. Skloniti sa šporeta, pa dodati mlevene orahe,aromu vanile i muskatni oraščić. Sve dobro sjediniti.
.
Sa ovim nadevom filovati korice (po 4 kašike na svaku koru),osim poslednje.
Poslednju koru priisnuti plehom ili nečim težim i ostaviti u frižider da se stegne.Najbolje do sutradan.
Fondan umutiti tako sto u šecer u prahu dodamo ulje,limunov sok,par kapi ekstrata i u tankom mlazu sipamo vruću vodu i brzo mešamo,možda neće trebati svih 50 ml.vode.
Staviti fondan na poslednju koricu i ostaviti da se stegne.
Posle par sati skalperom seći štanglice odgovarajuće veličine.
Коментари
Постави коментар