Karamel štangle

Karamel štangle...

(Dulce de leche) štangle....divne, namenjene prvenstveno za prefinjene sladokusce...
Fine,sočne uz neverovatan osećaj slatkoće ukusa karamela ,oraha ,vanile...
Ova poslastica  je  jedna od mojih favorita...


Sastojci:


Kora: 

8 belanaca,
250 gr.margarina
300 gr.brašna,
na vrh kašičice praška za pecivo,
300 gr. šećera,
vanil šećer.

Prvi fil:
8 žumanaca,
8 kašika šećera,

Drugi fil:

300 gr.šećera,
300 gr.seckanih oraha,
100 ml.slatke pavlake ili mleka,
100 gr.margarina



Za koricu umutiti 8 belanaca u čvrst šne, dodati šećer i mutiti dok se ne otopi,zatim dodati jedan umućen margarin, sve sjediniti i postepeno dodavati brašno sa malo praška za pecivo,pa lagano špatulom sjediniti sve sastojke.
Rernu uključiti na 180 stepeni.
Za to vreme pripremite prvi preliv tako što se dobro umuti 8 žumanaca ,dok ne dobiju svetlu boju,pa dodati osam kašika šećera i mutiti dok se dobro ne sjedini,oko 2-3 minuta.
U veći pleh(nikako standardni za torte ,jer će biti korica debela ili probajte sa pola mere,tako može pleh dim.30x20 cm.,jer korica naraste) obložen pekarskim papirom sipati smesu i peći oko 10-15 ak minuta,dok se uhvati svetla korica po vrhu.
Izvaditi koricu iz rerne i preliti sa žutim prelivom.
Vratiti u rernu i peći na 150 stepeni jos 15 minuta da se dopeče.
U šerpicu staviti 300 gr šećera i otopiti na blagoj temperaturi, dok se ne karamelizuje i u tankom mlazu dodavati zagrejanu slatku pavlaku,u početku veoma malo,jer će reakcija biti burna.Kada saspete celu pavlaku, dobro promešati da ne ostanu grudvice i dodati margarin,otopiti ga mešajući i na kraji dodati seckane orahe.Sve sjediniti skinuti sa šporeta i preliti preko kolača.
Po vrhu posuti sitno seckanim orasima...



Ostaviti da se ohladi,najbolje preko noći i tek sutradan seći.


Коментари

Популарни постови са овог блога

Rozen torta sa malinama

Slane korpice i kuglice

Pekarski burek

Kolac sa plazmom i eurokremom

Štangle sa suvim voćem

Brze integralne pogačice