Stromboli

Stromboli ili savijena pica je popularno italijansko jelo slično pici,samo sto se savija kao rolat ili strudla.Sa nadevima se mozete poigravati,kako zelite i sta volite.Ovo veoma ukusno i atraktivno jelo dosta se brzo sprema...
Ovaj put sam ga pravila u okruglom pekacu...
Evo mog recepta...









Sastojci :

500 g brasna
1 casa vode
1 casa jogurta
20 g kvasca
1 kasicica sećera
1/2 solje maslinovog ulja,mada moze i suncokretovo,
1 kasicica soli

Fil:

200 gr.kulen,
prsita,ili panceta
200 gr. sunke,
250 gr.trapista
6 kasika paradajz sosa ili kecapa
 masline,origano,bosiljak,...
Za premaz:
1 žumance
maslinovo ulje,
parmezan,

U toplu vodu razmutiti kvasac i kasiku secera i ostaviti da uskisne 10 min.
Nakon toga u kvasac dodati jogurt,ulje,so i postepeno dodavati brasno,mesiti testo dok se ne dobije kompaktna smesa.
Testo ostaviti da narasta oko sat vremena.
Nakon toga od testa odvojiti dve lopte,posuti brasnom po radnoj povrsini i razvuci testo pravougaonog oblika velicine pleha.
Po testu premazati paradajz sos(ja pravim domaci i uvek njega koristim za pice,a moze i kecap),posuti origanom i bosiljkom i seckanim zelenim maslinama.
Zatim redjati kulen jedan do drugog po celoj povrsini,preko kulena poredjati sunku isto jednu do druge,zatim preko sunke staviti nekoliko parcica prsute ili pancete,cisto da dobije na slanoci i jacini,
na kraju narendati trapist.
Savijati testo u obliku rolata,premestiti u pleh oblozen pek papirom,tako ponoviti i sa drugim delom.
Na kraju oba rolata premazati zumancetom razmucenim sa maslinovim uljem i posuti parmezanom.
Tankim nozem zaseci  rolate na koso,na  tri mesta,kao hleb,kako  bi vazduh mogao da izlazi.
Peci na temperaturi  od 180 stepeni oko 20 min.
Pred kraj pecenja ja sam posula sa malo sitno narendanog trapista ako vam ostane,a ne mora.
Uzivajte u ovom italijanskom specijalitetu...

Коментари

Популарни постови са овог блога

Kolac sa plazmom i eurokremom

Brze integralne pogačice

Pekarski burek

Štangle sa suvim voćem

Gabon torta

Rozen torta sa malinama