Mantije


Mantije
Jedna vrsta pite sa mesom ili sirom,koja se secka na parcice,pece i preliva sa jogurom i belim lukom.Fantasticnog ukusa,izgleda komplikovano za pripremu,mada kada se jednom naprave,kasnije je sve lakse…

1 kg. brašna tip 400
100  ml. ulja
 dve  kasicice soli
oko 500ml. mlake vode
            Fil:
5oo grama mlevenog mesa
dve glavice crvenog luka
100 ml.ulja
so
biber po ukusu
jos 100 ml.ulja za premazivanje kora
           Preliv:
         Casa jogurta
         dva cena belog  luka

Priprema:
              U  brasno dodati  mlaku vodu  i so zamesiti u glatko testo,potebno je mesiti najmanje 5      minuta.Kad se umesi glatko testo  tu masu podeliti na dve ili tri loptice, ovisno koliko planiramo napraviti jufki i ostaviti  da testo odstoji najmanje  pola sata.
Za to vreme napraviti smesu za filovanje:
U serpu staviti 100 ml ulja pa dodati  mleveno meso, sitno iseckani crni luk, so i biber i prziti 15 ak minuta.
Razvuci  jednu jufku, preko celog stola da bude tanka,kao za pite,prvo razvucemo jufku rukama ili oklagijom,pa zatim prstima razvlacimo testo da bi bilo sto tanje Po ivicama kore poredati meso, praviti manji razmak kako bi se sekle mantije,nakapljemo sa malo ulja ili putera,pa ga fino urolati. Urolanu jufku iseci na komade, tj. mantije, dužine kažiprsta , odnosno 7-8 cm.(najbolje ih kidati prstima,a ne seći, jer se lakse formira mantija,neće fil da iscuri,taj savet mi je dala jedna gospođa iz Novog Pazara i poslušala sam savet,u pravu je) Veličina svake mantije kada se skupe kkajevi trebala bi biti od 3 do 5 cm, jer su lepse sto su manje.
 Mantije poredamo u podmazan pleh ili tepsiju,redjamo od sredine pa do ivica tepsije.. Malo ih premazemo sa otopljenim puterom da bi bile hrskavije i pecemo u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, dok ne porumene.
Po zelji napraviti preliv od jogurta i belog luka i pred sam kraj pecenja preliti mantije i dopeci nekih 5 min.
Sluziti tople…





Коментари

Популарни постови са овог блога

Rozen torta sa malinama

Slane korpice i kuglice

Pekarski burek

Kolac sa plazmom i eurokremom

Štangle sa suvim voćem

Brze integralne pogačice