Mantije
Mantije
Jedna
vrsta pite sa mesom ili sirom,koja se secka na parcice,pece i preliva sa
jogurom i belim lukom.Fantasticnog ukusa,izgleda komplikovano za pripremu,mada
kada se jednom naprave,kasnije je sve lakse…
1
kg. brašna tip 400
100 ml. ulja
dve kasicice
soli
oko 500ml. mlake vode
Fil:
5oo
grama mlevenog mesa
dve
glavice crvenog luka
100
ml.ulja
so
biber
po ukusu
jos
100 ml.ulja za premazivanje kora
Preliv:
Casa jogurta
dva cena belog luka
Priprema:
U
brasno dodati mlaku vodu i so zamesiti u glatko testo,potebno je
mesiti najmanje 5 minuta.Kad se umesi glatko testo tu masu podeliti na dve ili tri loptice,
ovisno koliko planiramo napraviti jufki i ostaviti da testo odstoji najmanje pola sata.
Za
to vreme napraviti smesu za filovanje:
U
serpu staviti 100 ml ulja pa dodati mleveno
meso, sitno iseckani crni luk, so i biber i prziti 15 ak minuta.
Razvuci
jednu jufku, preko celog stola da bude
tanka,kao za pite,prvo razvucemo jufku rukama ili oklagijom,pa zatim prstima
razvlacimo testo da bi bilo sto tanje Po ivicama kore poredati meso, praviti
manji razmak kako bi se sekle mantije,nakapljemo sa malo ulja ili putera,pa ga
fino urolati. Urolanu jufku iseci na komade, tj. mantije, dužine kažiprsta , odnosno 7-8 cm.(najbolje ih kidati prstima,a ne seći, jer se lakse formira mantija,neće fil da iscuri,taj savet mi je dala jedna gospođa iz Novog Pazara i poslušala sam savet,u pravu je) Veličina svake
mantije kada se skupe kkajevi trebala bi biti od 3 do 5 cm, jer su lepse sto su manje.
Mantije poredamo u podmazan pleh ili tepsiju,redjamo
od sredine pa do ivica tepsije.. Malo ih premazemo sa otopljenim puterom da bi
bile hrskavije i pecemo u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, dok ne porumene.
Po
zelji napraviti preliv od jogurta i belog luka i pred sam kraj pecenja preliti
mantije i dopeci nekih 5 min.
Коментари
Постави коментар