Gabon torta
Jedna od meni omiljenih starinskih torti,koja vas oduševi već kod prvog zalogaja.
Recept je godinama nepromenjen,obavezna je posastica za praznike,rodjendane,veoma se jednostavno sprema,sa pristupačnim namernicama i moglo bi se reći da nije skupa. Jak ukus čokolade i lešnika nikoga ne ostavlja ravnodušnim.
Specifično kod nje je to što se prvo pravi fil...
Recept:
12 žumanaca dobro umutiti,dok ne posvetle dodati 250.gr.šećera u prahu, (možete kuvati na pari žumanca sa šećerom u prahu,ja lično više volim kuvani fil, ali ovo je original recept).
Posebno umutiti jedan margarin i dodati u žumanca.Otopiti 200 gr.čokolade, menaž, (nikako kakao table) ,pa dodati u umućen fil.Sve dobro sjediniti i odvojiti 1/3 fila u posebnu činiju.
Korice:
12 belanaca umutiti u čvrst šne,pa dodati 12 kašika šećera,nastaviti sa mućenjem pa dodati 100 gr.samlevenih lešnika.Možete da ih ispečete,ali po originalnom receptu su obični lešnici i 3 kašike brašna.
Sjediniti polako špatulom i u tu smesu dodati 1/3 odvojenog fila.
Sjediniti blago špatulom i od ove mase peći tri kore u standardnom plehu 30x20cm.,ili okruglom dim.26 cm., ili ispeći jednu koru u većem plehu od rerne pa podeliti na tri šnita.
Hladne korice filovati i po vrhu sa strane,po želji dekorisati lešnicima ili čokoladom.
Ostaviti u frižider najbolje preko noći, da se dobro stegne i sjedini torta.
Uživajte u ovom divnom ukusu Gabon torte...
Коментари
Постави коментар