Domaća pita
Domaća pita
1
kg. brašna tip 400
100 ml. ulja
dve kasicice
soli
oko 500ml. mlake vode
Fil:
5oo
grama mladog neslanog sira
3 jaja
100
ml.ulja
so
jos
100 ml.ulja za premazivanje kora
Preliv:
100 ml.vode
pola kasičice soli
pola kasičice soli
Priprema:
U
brasno dodati mlaku vodu i so zamesiti u glatko testo,potebno je
mesiti najmanje 5 minuta.Kad se umesi glatko testo tu masu podeliti na dve ili tri loptice,
ovisno koliko planiramo napraviti jufki i ostaviti da testo odstoji najmanje pola sata.
Za
to vreme napraviti smesu za filovanje:
U činiju isitniti sir,dodati jaja i ulje i sve sjediniti.
Razvuci
jednu jufku, preko celog stola da bude
tanka, prvo razvucemo jufku rukama ili oklagijom,pa zatim prstima
razvlacimo testo da bi bilo sto tanje Po celoj kori posipati smesu od sira, nakapljemo sa malo ulja ili putera,pa je
fino urolati. Urolanu jufku saviti u krug i preneti u okrugli pekač ili tepsiju.Tako uraditi i sa drugom jufkom,saviti je oko prve u tepsiji
Malo ih premazemo sa otopljenim puterom ili naseckamo i pecemo u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, dok ne porumeni.
Ako želite mekšu pitu,onda
stavite u manju šerpicu 100 ml.vode i soli i ostaviti da provri.
Pred sam kraj pečenja pitu preliti sa ovim prelivom i ostaviti u rerni još 5 minuta.
Najbolje je služiti vruću,mada i kada se ohladi,pod uslovom da nešto ostane,prelepa je...
Pred sam kraj pečenja pitu preliti sa ovim prelivom i ostaviti u rerni još 5 minuta.
Najbolje je služiti vruću,mada i kada se ohladi,pod uslovom da nešto ostane,prelepa je...
Коментари
Постави коментар