Domaća pita

Domaća pita




1 kg. brašna tip 400
100  ml. ulja
 dve  kasicice soli
oko 500ml. mlake vode
            Fil:
5oo grama mladog neslanog sira
3 jaja
100 ml.ulja
so
jos 100 ml.ulja za premazivanje kora
          
 Preliv:
         100 ml.vode
        pola kasičice soli
        

Priprema:
              U  brasno dodati  mlaku vodu  i so zamesiti u glatko testo,potebno je mesiti najmanje 5      minuta.Kad se umesi glatko testo  tu masu podeliti na dve ili tri loptice, ovisno koliko planiramo napraviti jufki i ostaviti  da testo odstoji najmanje  pola sata.
Za to vreme napraviti smesu za filovanje:
U činiju isitniti sir,dodati jaja i ulje i sve sjediniti.
Razvuci  jednu jufku, preko celog stola da bude tanka, prvo razvucemo jufku rukama ili oklagijom,pa zatim prstima razvlacimo testo da bi bilo sto tanje Po  celoj  kori posipati smesu od sira, nakapljemo sa malo ulja ili putera,pa je fino urolati. Urolanu jufku saviti u krug i preneti u okrugli pekač ili tepsiju.Tako uraditi i sa drugom jufkom,saviti je oko prve u tepsiji
 Malo ih premazemo sa otopljenim puterom ili naseckamo i pecemo u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, dok ne porumeni.
Ako želite mekšu pitu,onda  stavite u manju šerpicu 100 ml.vode i soli i ostaviti da provri.
Pred sam kraj pečenja pitu preliti sa ovim prelivom i ostaviti u rerni još 5 minuta.
Najbolje je služiti vruću,mada i kada se ohladi,pod uslovom da nešto ostane,prelepa je...

Коментари

Популарни постови са овог блога

Kolac sa plazmom i eurokremom

Brze integralne pogačice

Pekarski burek

Rozen torta sa malinama

Štangle sa suvim voćem

Gabon torta