Čarobna posna pita

Čarobna posna pita...
Tražeći nekakav posni sočan kolač sa makom,u obzir su došle i štrudle,prvo sam otišla do Jekinog bloga,jer ona ima te prave ,stare proveren dobre recepte,za pite i štrudle i našla divnu i mirisnu čarobnu posnu štrulu.
Zamesilo se testo,naraslo i kada sam počela da pravim fil,odlučim da umesto štrudle bude Čarobna posna pita,sa makom i džemom i orasima,sve tri kombinacije u jednom kolaču,zašto da razdvajam,jer ne znam koja verzija je lepša...
Ni malo nisam pogrešila...Divota od mirisa,ukusa...



Evo recepta:
 
250 ml.toplog čaja od kamilice,
150 ml.ulja,
20 gr. kvasca,(pola kocke)
3 kašike šećera,
pola kašićice soli,
vanil šećer,
narendana korica od limuna,
500 gr.brašna,


Za početak skuvati čaj od kamilice,prohladiti ga malo i u topao dodati kvasac,šećer i kašiku brašna i ostaviti da nadođe.
Kada je kvasac nadošao,dodati mu ulje,vanilšećer,narendanu koricu limuna,pola kašičice soli i polako dodavati brašno.
Zamesiti testo i ostaviti da narasta oko sat vremena.
Za to vreme spremiti fil:
300 gr. mlevenog maka,
3 kašike džema od šipuraka ili kajsija,
3 kašike šećera,ako je smesa za štrudle ne dodavati šećer,
malo vruće vode.

Mak sasuti u činiju,dodati džem i kašikama dodavati vodu i mešati.Voditi računa da se ne pretera sa vodom.
Smesu dobro sjediniti i odložiti dok se korica razvuče.



Naraslo testo podeliti na tri dela.
Razvući jednu koru,veličine pleha 30x20 cm. na pekarskom papiru ,koji blago pospemo brašnom.Tako razvućenu koru preneti u pleh i premazati polovinom fila.
Ponoviti postupak i sa drugom korom,samo što je sa pek papirom prenesemo i tako što papir bude gore ,a koricu prevučemo polako preko fila.
Tako uradimo i sa trećom korom.Poprskamo vodom i stavimo na pečenje na 180 stepeni oko 30 min.
Posle 10 ak minuta pečenja,pitu prekriti folijom ,jer odmah dobije rumenu boju.
Ovaj miris koji se širi dok se peče pita,treba doživeti...limun,vanila,mak...
Ispečenu pitu premažemo sa 3-4 kašike džema od kajsija ili šipurka i obilato pospemo mlevenim orasima...
Ostaviti da se prohladi ,pa tek tada servirati...
Nije joj slučajno ime čarobna... 




Коментари

Популарни постови са овог блога

Rozen torta sa malinama

Slane korpice i kuglice

Pekarski burek

Kolac sa plazmom i eurokremom

Štangle sa suvim voćem

Brze integralne pogačice