Prhke kiflice
Nezne,divne,prhke kiflice,ovaj starinski recept po kome su spremale nase mame i bake i koje se tope u ustima,rado spremam i uzivam u mirisu vanile,limuna i pekmeza...
Recept:
Sastojci:
2 zumanca
250 gr.margarina
100 ml.vode
100 ml.mleka
20 gr.kvasca
3 kasike secera
Prstohvat soli
100 ml.mleka
20 gr.kvasca
3 kasike secera
Prstohvat soli
Korica od jednog limuna
Vanil secer
Oko 600 gr.brasna za peciva i kolace.
Vanil secer
Oko 600 gr.brasna za peciva i kolace.
Razmutiti pola kockice kvasca u 100 ml.tople vode sa kasicicom secera i brasna,
ostaviti na toplom da naraste. U posebnoj posudi izmesati brasno sa prstohvatom
soli, dodati secer i vanilin secer, zumanca, margarin, izrendanu koricu od limuna,topl mleko i na kraju u to dodati nadosli kvasac.
Zamesiti fino ,glatko testo, ne treba da narasta, odmah ga podeliti na 6 lopti.
Svaku loptu razvucu velicine manjeg tanjra i podeliti na osam delova.
Na svaki deo staviti kasicicu dzema od kajsija ili nekog drugog dzema,bitno da je samo gusce kuvan.
Savijati kiflice,redjati u pleh oblozen pek papirom i peci u vec zagrejanoj rerni na 180 stepeni 10 minita.Kiflice treba samo blago da porumene.
Pecene valjati u secer u prahu u koji smo dodali vanil secer.
Коментари
Постави коментар