Domaća komplet lepinja


Moj užicki kraj je prepoznatljiv po jednoj jednostavnoj ,brzo hrani ,nesvakidasnjeg ukusa,nekada"Lepinja sa sve",a u poslednje vreme je komplet lepinja, lokalni specijalitet uzickog kraja, ustvari moze se slobodno reci specijalitet zapadne Srbije.



Ubedljivo najbolje lepinje prodaju se u  najstarijoj uzickoj pekari „Šuljaga“, na „Megdanu“  koja je ujedno i sinonim za  komplet lepinju.
 Cesto se nalazi na mojoj trpezi,nije vazno da li je leto ili zima,moji je obozavaju iako bi mogla da se podvede kao"samoubistvo hranom",zbog masnoce i kolicine kalorija.
 
Evo recepta za ...

 Lepinje:

 600 gr brasna 
 300 ml mlake vode 
 3 kasike ulja 
 2 kasicice soli 
 1 kasicica secera 
 kocka kvasca 

 U 200 ml mlake vode staviti kvasac, secer i kasiku brasna. Ostaviti da kvasac uskisne. Sjediniti brašno i so,u sredini brašna napraviti udubljenje i u njega sipati nadošli kvasac i ulje. Zamesiti meko testo, uz povremeno dodavanje preostalih 100 ml mlake vode. Testo prekriti  i ostaviti oko 1 h na toplom da naraste.
Izruciti testo na radnu površinu na koju ste posuli  dosta brašna,da bi lepinje bile"brasnjave". Testo podelite na 4 dela i od svakog dela napravite  lopticu.Dlanovima pritiskajte testo i oblikujte lepenju.
 Pecite ih u rerni zagrejanoj na 200 stepenioko 15 ak minuta.
Pecene izvaditi.poprskati vodom i prekriti krpom da omeksaju.

Kada omeksaju praviti komplet lepinje.

Sastojci (za jednu lepinju):
 
1 jaje,
2 kašike starog kajmaka (obavezan je stari kajmak, ne mladi).
3-4 kasike pretopa,odnosno moca koja ostaje u pekacu posle pecenja prasica i jagnjica

Uzeti sto tanji i siljatiji noz,prerezati lepinju tako sto joj se odstrani poklopac.
Dve kasike kajmaka i jedno jaje dobro umutiti i preliti preko lepinje,(jaje i kajmak mogu se mutiti direktno u lepinji tako sto se dobro umute vrhom od noza)
Tako su spremne da se zapeku.
Poklopac  se tek na kraju, kad je lepinja gotova, stavi u vec zagrejanu rernu .
U Uzicu se kupac uvek pita da li zeli 'zivlju' ili 'resiju',manje ili vise pretopa.

 U principu, peku se u zagrejanoj rerni, na nekih 200 stepeni, ne treba vise od 10-13 minuta, da bi lepinja bila srednje pecena odnosno "srednja".

Uzivajte u ovom hedonizmu od hrane....

Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Rozen torta sa malinama

Slane korpice i kuglice

Pekarski burek

Kolac sa plazmom i eurokremom

Štangle sa suvim voćem

Brze integralne pogačice