Domaća komplet lepinja
Moj užicki kraj je prepoznatljiv po jednoj jednostavnoj ,brzo hrani ,nesvakidasnjeg ukusa,nekada"Lepinja sa sve",a u poslednje vreme je komplet lepinja, lokalni specijalitet uzickog kraja, ustvari moze se slobodno reci specijalitet zapadne Srbije.
Ubedljivo najbolje lepinje prodaju se u najstarijoj uzickoj pekari „Šuljaga“, na „Megdanu“ koja je ujedno i sinonim za komplet lepinju.
Cesto se nalazi na mojoj trpezi,nije vazno da li je leto ili zima,moji je obozavaju iako bi mogla da se podvede kao"samoubistvo hranom",zbog masnoce i kolicine kalorija.
Evo recepta za ...
Lepinje:
600 gr brasna
300 ml mlake vode
3 kasike ulja
2 kasicice soli
1 kasicica secera
kocka kvasca
U
200 ml mlake vode staviti kvasac, secer i kasiku brasna. Ostaviti da
kvasac uskisne. Sjediniti brašno i so,u sredini
brašna napraviti udubljenje i u njega sipati nadošli kvasac i ulje.
Zamesiti meko testo, uz povremeno dodavanje preostalih 100 ml mlake
vode. Testo prekriti i ostaviti oko 1 h na toplom da naraste.
Izruciti testo na radnu površinu na koju ste posuli dosta brašna,da bi lepinje bile"brasnjave". Testo podelite na 4 dela i od svakog dela napravite lopticu.Dlanovima pritiskajte testo i oblikujte lepenju.
Izruciti testo na radnu površinu na koju ste posuli dosta brašna,da bi lepinje bile"brasnjave". Testo podelite na 4 dela i od svakog dela napravite lopticu.Dlanovima pritiskajte testo i oblikujte lepenju.
Pecite ih u rerni zagrejanoj na 200 stepenioko 15 ak minuta.
Pecene izvaditi.poprskati vodom i prekriti krpom da omeksaju.
Kada omeksaju praviti komplet lepinje.
Sastojci (za jednu lepinju):
1 jaje,
2 kašike starog kajmaka (obavezan je stari kajmak, ne mladi).
3-4 kasike pretopa,odnosno moca koja ostaje u pekacu posle pecenja prasica i jagnjica
Uzeti sto tanji i siljatiji noz,prerezati lepinju tako sto joj se odstrani poklopac.
Dve kasike kajmaka i jedno jaje dobro umutiti i preliti preko lepinje,(jaje i kajmak mogu se mutiti direktno u lepinji tako sto se dobro umute vrhom od noza)
Tako su spremne da se zapeku.
Poklopac se tek na
kraju, kad je lepinja gotova, stavi u vec zagrejanu rernu .
U Uzicu se kupac uvek pita da li zeli 'zivlju' ili
'resiju',manje ili vise pretopa.
U principu, peku se u zagrejanoj rerni, na nekih 200 stepeni, ne treba vise od 10-13 minuta, da bi lepinja bila srednje pecena odnosno "srednja".
Uzivajte u ovom hedonizmu od hrane....
Draga moja Snežo, danas smo baš uživali u ručku.
ОдговориИзбришиHvala ti na odličnom receptu.