Rum torta
Jedan stari i proveren recept za mirisnu rum tortu,vrlo cesto se nadje na posnoj trpezi.Pored toga sto je ukusan i socan,veoma je dekorativan kolac.
Recept:
250gr.secera,
2 soljice kisele vode,(po originalnom starom receptu ide cedj,ili corba od skuvanog pasulja)
3 soljice belog vina,
2 soljice ulja,
korica od jednog limuna
nekoliko kapi arome ruma,
prasak za pecivo
15-18 kasika brasna.
Sve sastojke sem brasna dobro izmesati,polako dodavati brasno,prvo 15 kasika pa postepeno po jednu kasiku dok se zamesi kompaktna masa.
Podeliti je na tri dela:
jedan deo obojiti sa dve kasicice kakao praha
drugi deo odojiti sa ekstratom od jagode
treci ostaje beo.
Rastanjiti korice oklagijom i peci na prevrnutom plehu velicine 30x20cm,10ak minuta na 180stepeni.
Voditi racuna da krajevi ne ostanu tanki prilikom razvlacenja korica ,jer ce da ostanu cvrsti,odnosno brze ce da se ispeku.
Fil:
250 gr.secera uspinovati sa pola case vode,koliko da secer ogrezne u vodi,spinovati par minuta ,skinti sa sporeta i malo prohladiti.U toplo dodati 50 gr.margarina,250 gr.mlevenih oraha,2-3 kasike dzema od sipurka.
Filovati kore:
Roze kora,pa fil,braon kora,pa fil,bela kora i po vrhu staviti beli fondan.
Ostaviti tortu da se osusi do sutradan pa seci na snite i servirati.
Prijatno!😍
Коментари
Постави коментар