Damen kapric
Jedan stari kolac,divan,provereno dobar,sa mirisom vanile i puno limuna,Damen kapric ili ženske bubice,kako god ga zvali kolac je izvrsna poslastica.Preuzela sam ga sa bloga @jekinkapric,koliko je dobar,bio joj je inspiracija za naziv bloga.
Sastojci:
Kora:
4 zumanceta
4 kas.secera
80 gr.masti
1 dcl mleka ili pola solje
200 gr.brasna
1 puna kasika praska za pecivo
Izrendana kora od jednog limuna
Šam:
4 belanceta
1 kas.limunovog soka
8 kasika secera
Fil:
1 kg.jabuka oljustiti,izrendati i staviti u serpu u koju smo prethodno otopili 50gr.putera,prziti jabuke sa 5 kad.secera nekih 10 min.na blagoj temperaturi.Skinuti sa sporeta i dodati 50 gr.mlevenih oraha i kasicicu cimeta.Sve promesati.
Po originalnom receptu ide
400 gr.dzema od kajsija
80 gr.oraha
400 gr.dzema od kajsija
80 gr.oraha
Odvojiti belanca od zumanaca,umutiti zumanca,mast,secer,koricu od limuna,dodavati postepeno brasno zajedno sa prskom za pecivo.Dobice te gustu lepljivu masu.
Belanca u dubljoj posudi umutiti oko 5 min.dok se dobije gust sne,dodati 8 kas.secera i sok od limuna.
Pleh dimenzija 26cm obloziti pek papirom pa sasuti smesu ,polako je razmazati vlaznom spatulom,jer je lepljivo i peci na 180 stepeni 10 min.koliko samo da se uhvati korica po vrhu.Izvaditi koru iz rerne rasporediti fil od jabuka ili dzema koji vise volite,(dzem otopiti, razmazati po kori,pa posuti50 gr. mlevenih oraha).Po filu staviti umucen sam od belanaca,ravnomerno ga radporediti,pa zatim utapkati da se dobije razbarusen izgled šama.O vrhu posuti mlevene orahe i vanil secer.
Vratiti u rernu na 120 stepeni 20 do 30 min.videcete i sami kada porumeni sam po vrhu i orasi dobiju rumenu boju.
Ostaviti ga jos u otvorenoj rerni i sluziti ga kada se ohladi jer se lakse sece.
Divna starinska poslastica,sa puno mirisa.
Коментари
Постави коментар