Lenja pita


Jabuke i cimet,dobro poznata kombinacija,uz to i prhko testo,proverena poslastica kojoj manje-vise tesko ko moze da odoli,probajte ovu lenju pitu i javite utiske.
 
 
Recept sledi:


Sastojci:
 
250gr.masti,
100 gr.secera
1 celo jaje
2 zumanca
1 prasak za pecivo
1 vanil secer
1mala  soljica jogurta
500 gr brasna
Fil:
1,5 kg.nakiselih jabuka
300 gr.secera
1 ksicica cimeta
1 kasika griza
Testo:
Penasto umutiti mast sa secerom,dok dobro ne pobeli,dodati jogurt(u originalnom receptu je 30 ml.mleka,ali sam ja stavila jogurt,volim kada je korica bas prhka),zumanca i celo jaje,prasak za pecivo,vanil secer i postepeno dodavati brasno,zamesiti prhko testo dok se ne dobije kompaktna masa da se odvaja od posude.Ostaviti testo da odmara i pripremiti fil.
Oljustiti i izrendati 1.5 kg.jabuka,tako izrendane ocediti sok,od prilike oko 300ml tecnosti se dobije.Staviti dobijeni sok da se greje i kada provri dodati secer i na slabijoj temperaturi kuvati 10 ak.minuta.Skinuti i malo prohladiti pa dodati jabuke,cimet,griz i se izmesati.
Testo podeliti na dva dela prvi deo razvuci na pek papiru i staviti u pleh dimenzija 30×20cm.Po testu staviti ponovo pek papir koji smo prethodno isekli velicine pleha.Po papiru stavimo drugi deo testa,istapkamo ga prstima ili valkom za testo, da dobijemo koru i izvadimo je zajedno sa papirom.
Fil od jabuka stavimo po korici u plehu pa na njega prenesemo onu drugu koricu koja je na papiru samo je okrenemo da nam papir dodje po vrhu,jer se tako lakse prenese korica,inace prho testo puca.Ne znam da li sam dobro objasnila ali svakako pravi recept i pojasnjenje mozete naci kod @Maja Babic.provereni_recepti.
Po vrhu malo nasarati pitu,vrhom noza napraviti unakrsne linije.
Peci na temperaturi 200 stepeni 20 min.,pa zatim na 180 stepeni jos 20 min.
Pecenu posuti prah secerom.
Uzivajte...😊

Коментари

Популарни постови са овог блога

Rozen torta sa malinama

Slane korpice i kuglice

Pekarski burek

Kolac sa plazmom i eurokremom

Štangle sa suvim voćem

Brze integralne pogačice