Praline sa domacim marcipanom



Marcipan je poslastica koja se pravi od blansiranog badema i šećera.
Postoji  puno prica gde je nastao marcipan I po kome je dobio ime,jedna od tih je da je nastao u Italiji,tacnije u Veneciji,ime je dobio po Svetom Marku,patronu  Venecije.
Poslastica koje se dugo sluzila kao luksuz,a sada je dostupan gotovo svima,a poslasticari ga koriste najvise za dekoracije.
Pravila sam ga po  već čuvenom receptu koji možete videti na Coolinarici. I mogu reći da sam jako zadovoljna rezultatom.



Praline sa domacim marcipanom
Sastojci:

200 gr.cokolade sa vise kakaa ili jednostavno uzmete menaz
50 ml.slatke pavlake
Ugrejete slatku pavlaku do kljucanja i sklonite sa sporeta,cokoladu otopite na pari i dodate ugrejanu slatku pavlaku.Izmesati sve silikonskom spatulom i cetkicom nekom manjom ne onom kuhinjskom,premazati silikonske kalupe za praline.Ostaviti u frizider 10 min.izvaditi i ponoviti postupak.Kada se ohladi pravito kuglice od marcipan mase stsvljati u kalupe i preliti ostatkom cokolade.Ostaviti u frizider, najbolje preko noci da se dobro stegne.
Vec neko vreme se  kanim da pravim domaci marcipan i odlucila sam da probam na manju kolicinu,pa ako bude  u redu,da se recept usvoji.
100 gr.badema
100 gr.secers u prahu
Malo arome gorkog badema
Kasicica meda.(umesto meda moze secerni sirup -1:1)

Blansiranje badema:

Bademe potopiti u kljucalu vodu i drzati nekih 15 do 20 min.,procediti vodu,oljustiti bademe,trebalo bi da se kozica lako skida,ako su dobri i taze bademi,kod oni suvlji to malo teze ide pa trebalo bi da se prokuvaju koji minut u vodi.
Tako oljustene ostaviti preko noci da se suse ili ako su vam odmah neophodni,ukljucite rernu sa ventilacijom na 50 stepeni i susite ih nekih pola sata.
Osusene bademe sameljite na masini za orahe,rucnoj,nikako secko ili multipraktik,i to dva puta sameljite da se napravi bademovo brasno kao za makaronse.
Samlevene bademe pomesajte sa secerom u prahu,pa dobro pomesajte i prosejte,dodajte aromu gorkog badema i malo vanil secera.U to polako dodavati med i mesati dok se ne dobije homogena masa koju mozemo da oblikujemo, a da se mnogo ne lepi,od prilike dve male kasicice meda.Praviti kuglice koje stavljamo u modle za praline i prelijemo ih ostatkom cokolade.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Rozen torta sa malinama

Slane korpice i kuglice

Pekarski burek

Kolac sa plazmom i eurokremom

Štangle sa suvim voćem

Brze integralne pogačice