Uskrsnja pogaca
Lianata uskrsnja pogaca ili pahulja pogaca
600g brašna
1 kesica kvasca
1 kašičica šećera
2 kašičice soli
5 kašika ulja
1 kašičica sirćeta ili soka od
limuna
250 ml mlakog mleka
250 ml mlakog mleka
50 ml mlake vode
100 g omekšalog margarina
Za premazivanje i posipanje
belance (ili žumance umućeno sa kašikom vode ili mleka)
susam
1 kašika margarina narezanog na listiće
100 g omekšalog margarina
Za premazivanje i posipanje
belance (ili žumance umućeno sa kašikom vode ili mleka)
susam
1 kašika margarina narezanog na listiće
U posudu stavite brašno, kvasac, so, šećer, ulje pa postepeno dodavati mleko i vodu kako bi zamesili glatko testo. Testo oblikujte u kuglu i ostavite u pokrivenoj posudi oko sat vremena na toplom.
Testo premesite, pa podelite na 4 jednaka dela i formirajte loptice.
Zatim svaku lopticu razvaljajte u
krug. Namažite prvi krug margarinom, pa na njega stavite drugi. I njega
namažite, pa preklopite trećim. Kada i treći krug premažete, prekrijte
četvrtim, koji treba da bude malo veći, kako bi prekrio celu gomilu (njega ne
premazujte); podvucite mu krajeve ispod krugova.
Naslagano testo prebacite na komad
papira za pečenje, pa sve pritisnite i razvaljajte oklagijom u
pravilan krug, pa tupom stranom noža označite 8 trouglova. Na svakom trouglu,
na najkraćoj stranici, oštrim nožem napravite rez dužine oko 3 cm, pa prstima
malo izvucite krajeve reza ka spolja.
Oštrim nožem izrežite jedan označeni
trougao, vodeći računa da se ne iseku skroz do spoljnih ivica. Po sredini
trougla (od vrha ka najkraćoj stranici) takođe napravite rez, ali opet pazite
da ne isečete do ivica (i gore i dole ostavite oko 1 cm
neisečeno).
Vrh trougla podignite polako sa radne , prstima raširite otvor na sredini, pa kroz taj otvor odozdo provucite
vrh trougla.
Ponovite postupak sa svakim trouglom. Pogaču pomoću papira
stavite u okruglu posudu za pečenje
Prekrijte je i ostavite na toplom
oko 45 min.
Zatim je premažite razmućenim žumancetom sa kasikom mleka, pa postpite
susamom i mestimično rasporedite listiće margarina.
Pecite je u unapred zagrejanoj rerni
na 180 stepeni oko 40 minuta
ORIGINAL RECEPT:kuhinjazaposlenezene
Коментари
Постави коментар