Uskrsnja pogaca



Lianata uskrsnja pogaca ili pahulja pogaca


600g brašna
1 kesica kvasca
1 kašičica šećera
2 kašičice soli
5 kašika ulja
1 kašičica sirćeta ili soka od limuna
250 ml mlakog mleka
50 ml mlake vode

100 g omekšalog margarina

Za premazivanje i posipanje
belance (ili žumance umućeno sa kašikom vode ili mleka)
susam
1 kašika margarina narezanog na listiće


U posudu stavite brašno, kvasac, so, šećer, ulje pa postepeno dodavati mleko i vodu kako bi
zamesili glatko testo. Testo oblikujte u kuglu i ostavite u pokrivenoj posudi oko sat vremena na toplom.
 Testo premesite, pa podelite na 4 jednaka dela i formirajte loptice.

Zatim svaku lopticu razvaljajte u krug. Namažite prvi krug margarinom, pa na njega stavite drugi. I njega namažite, pa preklopite trećim. Kada i treći krug premažete, prekrijte četvrtim, koji treba da bude malo veći, kako bi prekrio celu gomilu (njega ne premazujte); podvucite mu krajeve ispod krugova.
Naslagano testo prebacite na komad papira za pečenje, pa sve pritisnite i  razvaljajte oklagijom u  pravilan krug, pa tupom stranom noža označite 8 trouglova. Na svakom trouglu, na najkraćoj stranici, oštrim nožem napravite rez dužine oko 3 cm, pa prstima malo izvucite krajeve reza ka spolja.


Oštrim nožem izrežite jedan označeni trougao, vodeći računa da se ne iseku skroz do spoljnih ivica. Po sredini trougla (od vrha ka najkraćoj stranici) takođe napravite rez, ali opet pazite da ne isečete do ivica (i gore i dole ostavite oko 1 cm neisečeno).


Vrh trougla podignite polako sa radne , prstima raširite otvor na sredini, pa kroz taj otvor odozdo provucite vrh trougla.





Ponovite postupak sa svakim trouglom. Pogaču pomoću papira stavite u okruglu posudu za pečenje
Prekrijte je i ostavite na toplom oko 45 min. 


Zatim je premažite  razmućenim žumancetom sa kasikom mleka, pa postpite susamom i mestimično rasporedite listiće margarina.
Pecite je u unapred zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta



ORIGINAL RECEPT:kuhinjazaposlenezene

Коментари

Популарни постови са овог блога

Kolac sa plazmom i eurokremom

Brze integralne pogačice

Pekarski burek

Rozen torta sa malinama

Štangle sa suvim voćem

Gabon torta