Heljdopita
Pita od palačinaka sa heljdinim brašnom
Heljda ili kako se drugačije zove"crno žito", veoma zrava i hranljiva žitarica,od koje se najčešće koristi brašno.Najviše je zastupljena u Zlatarskom kraju i jedan od specijaliteta je upravi heljdopita,po kojoj je ovaj kraj i prepoznatljiv.
Brašno od heljde je veoma hranljivo,zbog velike količine vitamina B,ubrzava metabolizam i pogodno za dijabetičare, jer ne sadrži gluten.
Za pite se obično koristi heljdino brašno u kombinaciji sa pšeničnim u odnosu 1:3,mada se palačinke prave i od same heljde ili drugačiju kombinaciju kao sam i ja probala.
Evo jednog recepta za heljdopitu,tako što se ispeku palačinke,premazuju sa nadevom,uvijaju i slažu u pleh,prelivaju ostatkom nadeva,to je jedan od načina pripremanja,mada ih ima više...
Heljda ili kako se drugačije zove"crno žito", veoma zrava i hranljiva žitarica,od koje se najčešće koristi brašno.Najviše je zastupljena u Zlatarskom kraju i jedan od specijaliteta je upravi heljdopita,po kojoj je ovaj kraj i prepoznatljiv.
Brašno od heljde je veoma hranljivo,zbog velike količine vitamina B,ubrzava metabolizam i pogodno za dijabetičare, jer ne sadrži gluten.
Za pite se obično koristi heljdino brašno u kombinaciji sa pšeničnim u odnosu 1:3,mada se palačinke prave i od same heljde ili drugačiju kombinaciju kao sam i ja probala.
Evo jednog recepta za heljdopitu,tako što se ispeku palačinke,premazuju sa nadevom,uvijaju i slažu u pleh,prelivaju ostatkom nadeva,to je jedan od načina pripremanja,mada ih ima više...
Smesa za palačinke:
- 3 jaja
- 2 kašike ulja
- 150 gr heljdinog brašna
- 300 gr pšeničnog belog brašna
- 500 ml kisele vode,može i obična voda sa kašičicom sode bikarbone
- 1 kašičica soli
- Prziti palačinke na malo ulja i putera.
Nadev za pitu:
- 500 gr.mekog sira
- 3 jaja
- 4-5kašika kajmaka,ili čaša pavlake
Napraviti nadev od svih sastojaka i ređati palačinke u tepsiju prethodno namazanu margarinom ili maslacem,možete palačinke premazati nadevom pa savijati i ređati jedan do drugog,tako sam ih ja ovaj put pravila i nekako je pita vazdušastija.
Sa količinom fila nećete pogrešiti,možete dodati i još, jer heljdopita je sve lepša sa više nadeva po mogućstvu kajmaka.
Po vrhu premazati nadevom i naseckati margarin i po želji posuti susamom.
Sa količinom fila nećete pogrešiti,možete dodati i još, jer heljdopita je sve lepša sa više nadeva po mogućstvu kajmaka.
Po vrhu premazati nadevom i naseckati margarin i po želji posuti susamom.
Peci na 200°C oko 30 min.
Pita je lepa i sutradan.
Pitu možete ptaviti i na drugi način,tako što se palačinke slažu jedna na drugi i premazuju nadevom.
Meni se više dopada uvijanje palačinki, jer mi je pita nekako mekša i rastresitija,a vi probajte pa se odlučite.
Bitno je da je veoma ukusna,izdašna i po vrh sve ga veoma zdrava!
Pita je lepa i sutradan.
Pitu možete ptaviti i na drugi način,tako što se palačinke slažu jedna na drugi i premazuju nadevom.
Meni se više dopada uvijanje palačinki, jer mi je pita nekako mekša i rastresitija,a vi probajte pa se odlučite.
Bitno je da je veoma ukusna,izdašna i po vrh sve ga veoma zdrava!
Коментари
Постави коментар