Sitni kolači


Kinder oblanda

Veoma ukusna, brzo i lako se priprema, a najvažnije, deca je mnogo vole.




Potrebni sastojci:


250 grama šećera
200 grama maslaca ili margarina
350 grama mleka u prahu 
4 ravne kašike kakao praha
2 vanil šećera
4 lista manje oblande
100 ml. vode



Priprema: 

U šerpicu staviti vodu i šećer i pustiti da provri uz stalno mešanje, od momenta vrenja špinujte šećer 5 minuta, tako da se dobije gust sirup.
Skinuti šerpu sa šporeta, pa dodati margarin ili maslac, mešati dok se ne otopi.
Potom u vruće dodati mleko u prahu,ali ne sve od jednom,već postepeno uz stalno mešanje dok se ne dobije glatka smesa.
Od dobijene smese odvojiti tri kaške u posebnu posudicu i ostaviti sa strane.
Smesu podeliti na dva dela, u  jedan deo  dodate kakao prah, a u drugi vanil šećer.
Nakon toga počnite sa premazivanjem oblandi.
Prvi list premazati sa tamnim kremom, poklopiti sa drugim listom, tako da krupnija šara bude okrenuta ka kremu.
Drugi list oblande premažite sa one tri kašike što su odvojene u posebnoj posudi, pa preklopiti trećim listom , tako da sitnija šara bude na kremu, a krupnija okrenuta na gore.
Po trećem listu premazati beli krem i poklopiti sa četvrtim listom.
Celu oblandu poklopiti sa neči težim, recimo plato, pa na plato staviti nešto teže ili ja stavim drvenu dasku.
Najbolje bi bilo da stoji preko noći, pa tek sutradan seći, dok se dobro stregne.





...............................................................................................................................................................





Vanil kiflice sa orasima...

Fine,prhke, ove starinske kiflice zaslužuju da se nađu na mom blogu i smatram da ovaj kao i mnogi drugi recepti iz starih beležnica, treba sačuvati od zaborava.Pored toga što su jako ukusne, jer se "tope u ustima", uvek probude neka lepa sećanja i izmame osmeh.
Veoma jednostavne,lake za pripremu, dekorativne i kada ih lepo upakujete u kutiju za kolače mogu stajati danima,čak su i lepše što duže stoje.








Potrebni sastojci: 

1 jaje,
250 gr.margarina ili 200 gr.domaće masti,
nastrugana korica limuna,
5 kašika šećera,
100 gr. mlevenih oraha,
350 gr. brašna.
šećer u prahu,
2 kesice burbon vanil šećer.






Priprema:

Margarin držati na sobnoj temperaturi da omekša.
U posudu za mućenje sjediniti sve suve sastojke, brašno,šećer,orahe,pa dodati jaje i omekšali margarin i nastruganu koricu limuna, burbon vanil šećer.
Sve sjediniti u finu kompaktnu masu i odložiti u frižider na sat vremena, da bi se lakše oblikovale kiflice.

Rernu ukljičiti na 180 stepeni.
Nakon sat vremena izvaditi testo iz frižidera, oblikovati kiflice ili grancle.
Ređati na pleh obložen pek papirom i peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta,dok blago porumene.
Dok su vruće valjati ih u šećer u prahu pomešan sa burbon vanil šećerom.
Prijatno...


.......................................................................................................................................................

Trostruki užitak

Za ljubitelje kremastih kolača ova poslatica je pravi pogodak.Spoj oraha i krema od vanile i čokolade,daje savršen ukus.




 Potrebni satojci:

Korica:

6 belanaca,
6 kašika šećera,
150 gr. mlevenih oraha.
1/2 praška za pecivo
6 kašika brašna.

 Nadev:

6 žumanaca,
700 ml.mleka,
200 gr.šećera,
2 pudinga od vanile,
250 gr.margarina,
70 gr. čokolade,
100 gr. četvrtastog keksa.


Glazura:

100 gr. mlečne čokolade i par kašika ulja,

Priprema:

U posudu za mućenje odvojite belanca i umutiti u čvrst šam.Potom dodati šećer i nastaviti sa mućenjem dok se šećer ne otopi.
Potom dodajte mlevene orahe,prašak za pecivo sa brašnom i sve sjedinite.Masu sipajte u pleh obložen pek papirom dimenzija 30x20 cm. i pecite oko 20 min na temperaturi od 180 stepeni,pred sam kraj proverite čačkalicom da li je pečena kora.

Priprema nadeva:

Mleko zagrejte do ključanja, a za to vreme u manjoj posudu umutiti žumanca sa šećerom i pudingom,ako bude previše gusto dodati pola šoljice mleka, pa lagano u tankom mlazu sipati u ključalo mleko i kuvati fil uz stalno mešanje.
Kuvan fil ostaviti da se ohladi.
Margarin umutiti i dodati u prohlađen fil i sve zajedno dobro sjediniti i podeliti na dva dela, jedan deo ostaviti žut, a u drugi dodati 70 gr. otopljene čokolade.
Na koru prvo naneti žuti fil i lepo zagladiti,nakon toga naneti keks, koji nema potrebe da se potapa u mleko, jer će omekšati od fila,zatim tamni fil.

Glazura:

100 gr.mlečne čokolade i dve kašike ulja otopiti na pari i preliti preko kolača,možete napraviti i ganach glazuru,a možete po površini samo posuti mleveim orasima.
 Kolač ostaviti da se ohladi i seći oštrim nožem koji bi trebalo prethodno staviti u toplu vodu, seći kolač i svaki put obrisati nož da vam fil ne bi ostajao po glazuri.

Uživajte u ovoj divnoj poslastici...

 Original recept pogledajte ovde .

 https://www.coolinarika.com/recept/793508/



................................................................................................................................................

Karamel štangle...

(Dulce de leche) štangle....divne, namenjene prvenstveno za prefinjene sladokusce...
Fine,sočne uz neverovatan osećaj slatkoće ukusa karamela ,oraha ,vanile...
Ova poslastica  je  jedna od mojih favorita...


Sastojci:


Kora: 

8 belanaca,
250 gr.margarina
300 gr.brašna,
na vrh kašičice praška za pecivo,
300 gr. šećera,
vanil šećer.

Prvi fil:
8 žumanaca,
8 kašika šećera,

Drugi fil:

300 gr.šećera,
300 gr.seckanih oraha,
100 ml.slatke pavlake ili mleka,
100 gr.margarina



Za koricu umutiti 8 belanaca u čvrst šne, dodati šećer i mutiti dok se ne otopi,zatim dodati jedan umućen margarin, sve sjediniti i postepeno dodavati brašno sa malo praška za pecivo,pa lagano špatulom sjediniti sve sastojke.
Rernu uključiti na 180 stepeni.
Za to vreme pripremite prvi preliv tako što se dobro umuti 8 žumanaca ,dok ne dobiju svetlu boju,pa dodati osam kašika šećera i mutiti dok se dobro ne sjedini,oko 2-3 minuta.
U veći pleh(nikako standardni za torte ,jer će biti korica debela ili probajte sa pola mere,tako može pleh dim.30x20 cm.,jer korica naraste) obložen pekarskim papirom sipati smesu i peći oko 10-15 ak minuta,dok se uhvati svetla korica po vrhu.
Izvaditi koricu iz rerne i preliti sa žutim prelivom.
Vratiti u rernu i peći na 150 stepeni jos 15 minuta da se dopeče.
U šerpicu staviti 300 gr šećera i otopiti na blagoj temperaturi, dok se ne karamelizuje i u tankom mlazu dodavati zagrejanu slatku pavlaku,u početku veoma malo,jer će reakcija biti burna.Kada saspete celu pavlaku, dobro promešati da ne ostanu grudvice i dodati margarin,otopiti ga mešajući i na kraji dodati seckane orahe.Sve sjediniti skinuti sa šporeta i preliti preko kolača.
Po vrhu posuti sitno seckanim orasima...



Ostaviti da se ohladi,najbolje preko noći i tek sutradan seći.



.............................................................................................................................................




Lesnik gnezda




Lešnik gnezda su sitni kolači cija smesa obavezno mora da se napravi ranije i ostavi u frižideru da se stegne, a  kuglice se oblikuju kasnije,najbolje sutradan

Sastojci:

2 dl vode
200 gr secera 
150 gr maslaca ili margarina 
100 gr cokolade 
150 gr mlevenih pecenih lesnika 
250 gr mlevenog keksa
I još:
150 gr mlevenog lešnika za valjanje
150 gr nutele ili eurokrema za punjenje



Priprema:

Staviti vodu, šećer da provre,pa dodati  maslac i čokoladu u šerpu I  lagano mesati dok se ne otopi. Skloniti sa šporeta i odmah u vruće dodati keks i lešnike. 
Dobro promešati i ostaviti da se smesa ohladi - može se ostaviti u frižideru do sutradan.
Kada se masa dobro ohladi, vlažnim rukama formirati kuglice, svaku uvaljati u mleveni lešnik i ređati ih na poslužavnik obložen pek papirom. 

Zatim drškom varjače  napraviti udubljenje na svakoj kuglici. Čokoladni krem ili nutelu sipati u špric za ukrašavanje i puniti gnezda. 

original recept: jekin kapric 







.............................................................................................................................................




Zrna kafe 

Veoma dekorativni sitni kolači,ne samo što su sa kafom,već su i u obliku zrna kafe...
Od sada će biti neizostavni na tacni sa sitnim kolačima za slavsku trpezu,jer koliko su dekorativni ,još su više ukusni.
Za ovu divotu od recepta  zaslužna je Mignonne sa https://www.coolinarika.com/recept/zrna-kafe/...


Recept:
Sastojci:
             250gr. šećera
 1   soljica vode (0,75dl)
125  gr. margarina  ili maslaca
100 gr.mlevenog keksa
100 gr. mlevenih oraha
80 gr čokolade
1-2 kasicice mlevene kafe
Glazura
150 gr čokolade
3 kašike ulja
 

U šerpu staviti šećer i vodu i mešati dok se ne rastopi sav šećer i kuvati par minuta,ne teba gust sirup,dovoljno je dva do tri muinuta.Skinuti sa šporeta pa dodati margarin ili puter i mešati dok se ne rastopi.
Zatim dodati mleveni keks,orahe , kafu i čokoladu i sve sjediniti.Možda vam se učini da je masa tečna,ali će se svakako stegnuti kada se prohladi.
Najbolje smesu ohladiti  u fržideru kako bi se brže ohladila ,pa oblikovati loptice veličine većeg lešnika ,odnosno jedna kašičica je dovoljna za jednu kuglicu,ako će te za sitne kolače ili kako već želite...
Po sredini svake kuglice čačkalicom utisniti dublji otisak, da bi se dobio oblik zrna kafe.
Ostaviti da se dobro ohlade,pa umakati u rasopljenu glazuru od čokolade.Vaditi viljuškom kuglice i redjati na pek papir da se stegnu.
Glazura od čokolade:
Na pari otopiti 150gr.čokolade tri kašike ulja.
Ohladjena zrna stavljati u papirne korpice.
Ova poslastica divna je kao posluženje uz kafu ...ali i kao dekorativni slavski kolač...






.............................................................................................................................................................



Vanilice sa orasima...

Polako se proremamo za predstojeće praznike.
Vanilice su neizostavne za te prilike.Mogu se napravuti i par nedelja ranije, jer su sve  lepše što duže stoje.




Potrebni sastojci: 

1 jaje,
250 gr.margarina ili 200 gr.domaće masti,
nastrugana korica limuna,
5 kašika šećera,
100 gr. mlevenih oraha,
350 gr. brašna.
šećer u prahu,
vanil šećer.







Priprema:

Ako pravite sa margarinom  držite ga  na sobnoj temperaturi da omekša.
U posudu za mućenje sjediniti sve suve sastojke, brašno,šećer,orahe,pa dodati jaje i omekšali margarin ili mast i nastruganu koricu limuna.
Sve sjediniti u finu kompaktnu masu i razvući na radnoj površini,  debljine 5 mm.

Rernu ukljičiti na 180 stepeni.
Modlicom za vanilice ili čašicom za rakiju vaditi vanilice.

Ređati na pleh obložen pek papirom i peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta,dok blago porumene.
Tople premazivati džemom od kajsija,spajati dve po dve  i  obilno valjati u šećer u prahu i vanil šećer,da bi vanilice upile malo šećera.
Poželjno je da odstoje par dana da bi se topile u ustima,inače će biti hrskave...

Prijatno...




............................................................................................................................................................


Pariske štangle...

Veoma jednostavne,ukusne,hrskave, sastojci i postupak pripreme je sličan  London štanglama.Recept za ovaj divan starinski kolač je iz moje stare beležnice sa receptima i vreme mu je da se obnovi.
Može da se svrsta u red slavskih kolača.


Potrebni sastojci:

Korica:
3 žumanca,
150 gr. maslaca ili margarina,
70 gr.šećera,
pola praška za pecivo,
300 gr.brašna.

Prvi nadev:

Džem od kajsija- četiri kašike

Drugi nadev:

3 belanca,
150 gr.šećera,
100 gr.  mlevenih badema ili lešnika,
tri štangle čokolade.


Priprema:
Penasto umutiti maslac,dodati 70 gr.šećera,tri žumanca,pola praška za pecivo pomešati sa brašnom i dodati u smesu,zamesiti da se dobije glatko testo.
U manji pleh,
četvrtasti za tortu dim.30x20 cm.,obložen pek papirom izručiti testo,poravnjati i peci 10 ak min. na 180 stepeni,dok blago ne porumeni,kora treba da bude upola pečena pre sledećeg koraka.

Priprema nadeva:

U međuvremenu džem staviti u šerpicu i blago otopiti,izvaditi polupečen kolač,premazati otopljenim džemom.
Umutiti tri belanca,dobro dok ne bude čvrst šam,dodati 150 gr.šećera i dalje mutiti dok se šećer ne otopi i na kraju dodati 100gr.mlevenih badema ili lešnika...orahra i narendati čokoladu.Premazati preko džema i vratiti u rernu da se lagano peče na 150 stepeni još nekih 15 ak minuta,dok blago ne porumeni.





...............................................................................................................


Rozen torta


Veoma jednostavna,tako sočna,ukusna,moja omiljena...rozen torta...
O njoj možemo pisati satima i danima,ali jedno je sigurno,nit  jednostavnije, nit lepše poslastice i većeg užitka.Ova lepotica je obavezna na svim slavljima,čak ni povod nije potreban,pravim je samo za moju dušu.





Potrebni sastojci:



Jedno pakovanje kora za rozen tortu,moja preporuka je Dr.Oetker,lepe su i  imaju osam komada što je sasvim dovoljno da bi izgledala lepo i mogla da se seče na fine štanglice.Ako koristite druge proizvođače, gde ima deset korica,dodajte u nadev još 100 gr.mlevenih oraha.



Nadev:
300 gr.šećera,
200 ml.mleka,
300 gr.mlevenih oraha,
250 gr.margarina,
Vanil šećer ili aromu vanile
Muskatni oraščić

Fondan:
250 gr.prah šećera,
Pola kašičice ulja,
Kašika limunovog soka,
Oko 50 ml.vruće vode,
Ekstrat od jagode ili maline.



 Na tihoj vatri staviti šećer i vodu da provri, a zatim kuvati još par minuta, dok se sav šećer ne otopi. 

Dodati margarin i mešati svo vreme, dok se margarin skroz ne otopi. Skloniti sa šporeta, pa dodati mlevene orahe,aromu vanile i muskatni oraščić. Sve dobro sjediniti.

.
Sa ovim nadevom filovati korice (po 4 kašike na svaku koru),osim poslednje.
Poslednju koru priisnuti plehom ili nečim težim i ostaviti u frižider da se stegne.Najbolje do sutradan.
Fondan umutiti tako sto u šecer u prahu dodamo ulje,limunov sok,par kapi ekstrata i u tankom mlazu sipamo vruću vodu i brzo mešamo,možda neće trebati svih 50 ml.vode.
Staviti fondan na poslednju koricu i ostaviti da se stegne.
Posle par sati skalperom seći štanglice odgovarajuće veličine.





................................................................................................................................................................




Dadin kolač
Ili štanglice kraljice Marije ili Carske štangle,u svakom slučaju
stari provereni recept za ove prelepe štanglice

Sastojci za 1 deo:
  • 15o gr putera ili masti
  • 150 gr šećera
  • 150 gr mlevenih oraha
  • 70 gr brašna
  • sneg od 4 belanaca
Priprema:
Od gore navedenih sastojaka gde prvo umutimo čvrsto belanca pa im dodamo ostale sastojke ispeći koru na 180 C.
Kad je pečeno izvadi iz rerne i staviti drugi deo.
2 Deo:
4 žumanca umutiti sa 150 gr prah šećera i preliti preko prvog dela, vratiti u rernu  da se prosuši jedno 10-15 min. (Obavezno smanjiti
temperaturu rerne).
3 Deo:
150 gr kristal šećera i 150 gr mlevenih oraha popariti sa malom šoljicom vrelog mleka.
Sjediniti i staviti na ohladjeni drugi deo te posuti mlevenim orasima.
Seći na štanglice i poslužiti!





............................................................................................................................................................



Jaffa štanglice u oblandi...

Jednostavne za pripremu,veoma ukusne i izdašne,pogodne su za slavsku trpezu,a toliko su divne, da će svi biti prijatno iznenađeni...

 

Potrebni sastojci:    

    

-2 lista oblande

-7 kašika mleka

-200 g šećera

-250g margarina

-150 g oraha

-200 g  mlevenog plazma keksa

-3 kom jaja

-100g čokolade za kuvanje

-2 kutije jaffa keksa


Šećer prelite sa mlekom,pa stavite da provri, dodajte margarin iseckan na kockice i mešajte dok se ne istopi. Sklonite sa šporeta pa  dodajte mleveni keks, mlevene orahe i čokoladu i mešajte dok se ne otopi.
Umutite penasto tri jaja, pa dodajte u vruću smesu,lagano mešajte par minuta dok se sve lepo sjedini.
Dok je fil vruć, polovinu rasporedine na oblandu,ali ne celom širinom,već ostavite po 1 cm.od  duže ivice sa obe strane.
U činiju stavite čašu mleka ili soka od pomorandže i  na kratko umočite svaki jaffa keks ,nakon toga preko fila rasporedite jaffe sa čokoladom okrenutom prema dole.Ređate je sa razmakom  od 1 cm.,tako da četiri komada stanu na užu stranu.
Ostatkom fila premažite preko jaffe pa stavite drugi list oblande i pritisnite nečim težim,da bi se fil rasporedio između keksa.
 Ostaviti najmanje 2-3 sata da se ohladi i stegne, a onda  skalperom iseći na željenu veličinu.

Original recept:
 https://mymilicake.wixsite.com/blog/jaffa-stanglice-u-oblatni



....................................................................................................................................................




Orasnice

Sitni,fini kolači,koji nas uvek vraćaju u detinjstvo i kojima je teško odoleti...


Recept:
Sastojci:
3 belanca,
300 gr.šećera,
300 gr.mlevenih oraha,
300 gr.blendiranih oraha,lil seckanih,mnigo mi je lakse da ih malo izblendiram,
Vanil sećer.




Priprema:
Dobro umutiti belanca,dodati sećer i mutiti 5 min.najmanje da bi se otopio šećer.Dodati vanil šecer i mlevene orahe.
Sve špatulom blago izmešati,sjediniti sve u finu masu.
Manjim kašičicom vaditi kuglice veličine manjeg oraha,ako hoćete da budu sitnije.Stavljati u seckane orahe,oblikovati valjčić, koji savijemo u obliku kiflice.Poređamo u pleh oblozen pek papirom i sušimo na temperaturi 120 stepeni oko 25 do 30 min.
Meru možete prilagođavati kako vam odgovara u glavnom na 1 belanac ide 100 gr.šećera,100 gr.mlevenih oraha,100 gr.seckanih oraha.
Od te mere izađe 20 orasnica.
Prijatno uz ove divne kolačiće...




......................................................................................................................................................



Jež kolač ili euro blok kolač...


Prava poslastica za sve one koji ne vole orahe, lešnike... i za ljubitelje čokolade,euro krema,veoma sočan i ukusan...
Za njegovu pripremu potrebno vam je oko 30 minuta.



Potrebni sastojci:

Korica:
7  belanaca,
7 kaš.šećera,
150 ml. ulja,
7 kašika brašna,
1 prašak za pecivo,
50 gr.rendane čokolade,


Nadev:
7 žumanaca,
4 kašike šećera,
125.gr. margarina,
50 gr.čokolade.
jedan euro blok od 50 gr. sasvim je dovoljan.





Priprema korice:

Umutiti belanca u čvrst šam, dodati šećer i mutitu dok se ne šećer ne otopi.Nakon toga dodatu ulje,odložiti mikser pa dodati brašno sa praškom za pecivo i rendanu čokoladu. Sjediniti sve lagano špatulom i sipati u pleh obložen papirom za pečenje , dimenzija 30x20 cm..Poravnjati i peći na temperaturi od 180 stepeni oko 20 minuta.
Proveriti čačkalicom da li je korica pečena.
Dok se korica peče skuvati nadev.
Umutiti 7 žumanaca sa 4 kašike šećera, dok ne posvetle i kuvati na pari, oko 10 ak minuta, zatim u vruće dodati čokoladu i  mešati dok se ne otopi, skinuti sa šporeta pa dodati  margarin i non stop mešati dok se sve dobro sjedini.
Kod ovog kolača je najbitnije da se vruć fil nanese na vruću koricu da bi se fino stopili.
Sačekati da se kolač dobro ohladi, pa narendati jedan euro blok, tako da kolač liči na ježa.
Ako zanemarimo hlađenje fila, za pripremu kolača treba vam 30 minuta.



..............................................................................................................................................................


Twix rolatić


Za ljubitelje Twix čokoladica i za moju dušu






Sastojci:

200 gr.šećera,
6 kašika vode,
125 gr.margarina,
100 gr.čokolade,
100 gr.mlevenih oraha,
100 gr.mlevenog keksa,
3 pakovanja twix čokoladica
Glazura:
100 gr.čokolade
3 kašike ulja


Šećer i vodu staviti da provri par minuta,skinuti sa šporeta,dodati margarin i čokoladu i mešati dok se ne otopi.
Zatim dodati mleveni keks i orahe i sve sjediniti i ostaviti da se malo prohladi.
Prohlađenu smesu podeliti na dva dela i jedan deo prebaciti na radnu površinu na koju smo stavili pekarski papir.
Rukom razvući smesu duzine za tri twix čokoladice i širine 10cm.Po ivici ređati čokoladice i saviti rolatić tako što savijamo papir sa jedne strane i rukom valjamo i  oblikujemo rolat.
Ostaviti u frižider da se stegne.
Otopiti 100 gr.čokolade i tri kašike ulja i preliti rolatić.
Najbolje ostaviti preko noći da se stegne.





.............................................................................................................................

Sonja torta...

Jedna starinska torta,sa mekanim koricama od oraha i finim,sočnim filom od oraha i ukusom limuna, ruma i vanile...


Sastojci:

Korice:
10 jaja,
10 kašika šećera,
10 kašika oraha,
2 kašike prezli,
sok i kora od limuna..

Umutiti penasto belanca,pa dodati  sok od limuna, šećer,nastaviti sa mućenjem još par minuta.
Dodati žumanca,odložiti mikser,pa špatulom umešsti orahe,koricu od limuna i prezle.
Sve blago sjediniti i peći tri korice na 180 stepeni.
Ja sam pekla dve korice u većem plehu od rerne,pa podelila na pola i dobila četiri korice.







Fil:
Ugrejati 10 kašika mleka,da provri ,pa sa tim popariti 200 gr.mlevenih oraha i ostaviti da se prohladi.
Posebno umutiti 250 gr.margarina ili putera sa 200 gr.šečera u prahu.Sastaviti sa prethodnom ohlađenom smesom od oraha,dodati aromu ruma i aromu vanile ili dve kesice vanil šećera.
Sve dobro sjediniti i filovati tortu,korice i okolo.
Po vrhu preliti ganache glazurom,tako sto ugrejemo  50 ml.slatke pavlake do vrenja,skinwmo sa sporeta i dodamo 100 gr.izlomljene čokolade.
Ostavimo 10 min.da se nalo prohladi, pa preliti po vrhu.
Tortu dekorisati sa  celim ili seckanim orasima,po želji...







..........................................................................................................................

 



Rum kasato...

Veoma jednostavna poslastica,za koju ne treba puno vremena,a spoj čokolade,ruma,vanile je divan...retko koga će ostaviti ravnodušnim već posle prvog zalogaja...


300g krompira
100g čokolade
100gmargarina ili maslaca
300g mlevenog keksa
200g prah šećera
Vanil šećer ili aroma vanile
1 kašika kakao praha
3 kašike ruma
1 kašika ulja
Za glazuru:
 200g čokolade i tri kašike ulja
Skuvati krompir(ja sam stavila beli krompir), procediti, pa ga ispasirati i dok je još vruć dodati margarin ili maslac i  izlomljenu čokoladu. Sve  sastojke dobro izešati dok  se otapaju  i sjedine.
Potom dodati mleveni keks, zatim  šećer u prahu,vanil šećer, kakao, rum i ulje.
Sve sjediniti u finu masu koju izručimo na papir za pečenje i formiramo ploču debljine 1cm, dimenzija 24x40cm. 
Ostaviti da se malo ohladi, pa je iseći na pločice dimenzija 6x2cm.Veoma se lako seku,jer je masa mnogo fina.
Na pari istopiti čokoladu za glazuru i izmešati sa tri kašike ulja. Svaku pločicu viljuškom umakati u glazuru, ocediti višak i ređati na papir za pečenje.
 Ostaviti da se čokolada stegne i na kraju nožem odstraniti viškove čokolade koja se ocedila na papiru.



..............................................................................................................................



Mamine vanilice
Stari proveren recept ovih jednostavnih kolača,po receptu moje mame,napravljene "ni broj se ne zna" puta.
Recepti za vanilice su manje više slični,suština je u tome da se prave isključivo sa mašću,da bi se "topile"u ustima.
E, ove su baš takve,divne,mirisne,jednom reči kolač bez koga su sva porodična slavlja nezamisljiva...



Sastojci:

200 gr.masti,
1 jaje,
5 kašika šećera,
3 vanil šećera,
korica i sok od jednog limuna,
1 kašika mleka,
oko 600 gr.brašna mekog tip 400,
Šećer u prahu ,
džem od kajsija ili šipurka ili bilo koji,ali od kajsija je moj favorit,


Mast dobro umutiti da pobeli,može mikserom ,a i ne mora,dodati jaje,šećer,vanil šećer,pa nastaviti sa mućenjem.
Dodati kašiku mleka,i koricu i sok od  limuna.
U smesu postepeno dodavati brašno dok se ne dobije fina kompaktna masa i ostaviti da malo odmori,oko 30 minuta.
Rastanjiti testo debljine 5 mm i modlicom vaditi vanilice.
Peći ih na 180 stepeni oko 10-15 min.trebalo bi da ostanu bele.
Tople premazivati džemom od kajsija,spajati dve po dve  i  obilno valjati u šećer u prahu i vanil šećer,da bi vanilice upile malo šećera.
Poželjno je da odstoje par dana da bi se topile u ustima,inače će biti hrskave...





.................................................................................................................................................................



Bounty kocke

Domace Bounty kocke,veoma jednostavna poslastica za sve one koji vole kokos ,sjajan recept,a ukus skoro kao original.



Recept:
✔✔✔
Sastojci:
150 gr.secera,
125 gr.margarina,
125 gr.kokosa,
50ml.slatke pavlake
Glazura:
150 gr.crne cokolade
80 gr.maslaca ili margarina

Priprema:
Staviti margarin da se otopi na blagoj  temperaturi,dodati secer i sacekati da provri,povecati temperaturu,dodati slatku pavlaku i kada provri dodati kokos,sve izmesati.Skloniti sa sporeta.
Pravougaoni pleh za hleb,ja sam pravila u dim.9x28cm,ili neku drugu cetvrtastu modlu, sami procenite debljinu minjona,obloziti pek papirom.
Sipati toplu smesu, zagladiti i ostaviti da stoji 1 do 2h u frizideru da se dobro stegne.


Izvaditi iz frizidera na dasku,okrenuti smesu i skinuti papir .Na dasci seci kocke ili stanglice,kako zelite ,ja sam isekla tri reda po osam komada i slagati na list pek papira.
Napraviti glazuru tako sto na pari otopimo cokoladu i puter.
Svaku kocku umakati u cokoladu i slagati na papir da se stegne.
Kada se stegnu mogu se krajevi minjona umakati u kokos i preliti cokoladom u tankom mlazu.
Ostaviti da se ohladi glazura i sluziti.
Veoma su ukusni i po prilicno odsecaju na original Bounty.
Prijatno...




...........................................................................................................................................

Kokos gnezda


Ukusne i brze kuglice sa ukusom kokosa i euro krema.Ne samo sto su brze i jednostavne nego su toliko dekorativne,spremala sam ih sa uzivanjem.

 Recept:

2 dl vode
200 g secera
150 g margarina ili putera
100 g cokolade
100 g kokosa
250 g mlevenog plazma keksa

 euro krem ili nutella

Priprema:

Vodu i secer staviti da provri da se secer istopi. Ne  trba dugo spinovati secer, koliko samo da se otopi I provri. Skinuti sa sporeta i umesati cokoladu i margarin. Mesati dok se ne otope.
Dodati  mlevenui plazmu i kokos i dobro izmesati.
Staviti sat vremena u frizider da se stegne i ohladi.
Oblikovati kuglice, uvaljati u kokos i napraviti udubljenje u sredini.
Gnezda filovati tako sto euro krem ili nutellu stavimo u spric za dekoraciju I istisnemo u udubljenje na kolacu.





................................................................................................................................................





🍐🍐🍐Kruscice,



slatki,mirisni kolacici koje svi volimo jesti,ali ne tako cesto praviti,zahtevaju puno vremena,ali je zato uzitak nemerljiv.






Recept:

Umutiti 300 gr.masti,15 kas.secera,4 cela jaja,4 kas.hladnog mleka,1 pr.za pecivo,pomesati sa 4 kad.brasna.Sve sastojke dobro izmesati i ostaviti da stoji 1 sat.Dodati brasno po potrebi,da bi se dobilo ne bas cvrsto testo,masno je i lako se oblikuju breskvice ili kruscice.Oblikovati kruscice i redjati u pleh.Peci na 180 stepeni 10 ak minuta,tek da blago porumene.Pecene izdubiti onu stranu do pleha.Mrvice isitniti rukom i dodati vruceg mleka tek toliko da se popare.U vrelo mleko dodati nekoliko kapi ekstrta od kruske.Uspinovati 8 kas.secera i dve solje vode,dodati 100 gr.cokolade i mrvice i sve zajedno izmesati i puniti kruscice.Spajati ih i umakati u boju.Boja se dobija tako sto u jednu manju ciniju naspemo 3 solje mleka i ekstrat od kruske i u drugu isto tako samo ekstrat od jagode.Spojene kruscice umakati pola u krusku ,pola u jagodu i valjati u kristal secer.Ostaviti da se suse i omeksaju.Najbolje sutradan sluziti.






....................................................................................................................................................






Rozen torta sa malinama 



Moze se koristiti i kao posni kolac,vrlo je ukusan i sto je najvaznije,deca ga obozavaju.
Evo recepta:
1 pakovanje posnih korica za rozen tortu
Prvi fil:
Skuvati 500 gr.malina moze zaledjenih ,sa 2 case vode,kada provri kuvati ga 5 min.skinuti sa strane i procediti kroz cediljku.Treba da se dobije 4 dcl soka.Ako bude vise odasuti,ako bude manje dodati jos malo tople vode,ali da bude 4 dcl.soka.Vratiti sok na sporet,dodati 200 gr.secera,80 gr.pudinga od vanile koji smo razmutili sa malo vode.Skuvati puding u soku od malina ostaviti da se ohladi i dodati 1/2 umucenog margarina.
Ako nemate maline ja sam probala sa sokom od jagoda Nektar.Isto je vrlo ukusno i jednostavnije.
Drugi fil:  
1/2 l Fante,(za mrsnu varijantu koristiti mleko),8 kas.secera staviti da vri,dodati u provrelo 100 gr.razmucenog sa malo vode pudinga od vanile.Skuvati i u prohladjeno dodati 1/2 umucenog margarina.
Staviti na plato jednu koru pa zuti fil,drugu koru pa crveni fil,sve tak naizmenicno dok ne potrosite filove.
Po vrhu ide glazura od 100 gr.bele cokolade i tri kasike ulja.
Kolac je lepsi kada prenoci ,pa se sutradan sece.


.......................................................................................................................................................

ORANŽ ŠTANGLE



  • 400 g šećera
  • 3 dl vode
  • 250 g margarina
  • 150 g čokolade
  • 200 g oraha
  • 200 g keksa
  • 2 pomorandže
  • 1 pakovanje rozen korica
Glazura:
  • 100 g čokolade
  • 3 kašike ulja ili maslaca
Priprema

Kuvati 400 g šećera sa 3 dl vode dok ne proključa. Potom dodati 250 gr. margarina i 150 g čokolade pa mešati dok se ne otopi. U prohladjenu smesu dodati 200 g mlevenih oraha, 200 g mlevenog keksa i 2 rendane smrznute pomorandže. Mlakim filom premazati rozen kore. Ostaviti da se ohladi i stegne. Posebno otopiti na pari 100 g čokolade sa 3 kašike ulja ili maslaca i preliti preko kora.



........................................................................................................................................


Stare london stangle ili londoneri






 
London štangle i londoneri

Sastojci:
  • 2 jaja
  • 100 gr.maslaca ili margarina
  • 250 gr.secera
  • pola praska za pecivo
  • 200 gr.brasna
  • 150 gr.oraha
  •  vanilin secer
  • pola soljice mleka
  • cetiri kasike dzema od kajsija ili jagoda,sipurka koji imate

Priprema:
Penasto umutiti maslac,dodati 100 gr.secera,dva zumanca,mleko,pola praska za pecivo pomesati sa brasnom i dodati u smesu,zamesiti da se dobije glatko testo.U manji pleh,cetvrtasti za tortu,oblozen pek papirom izruciti testo i peci 10 ak min. na 180 stepeni,dok blago ne porumeni,u medjuvremenu dzem staviti u serpicu i blago otopiti,izvaditi polupecen kolac,premazati otopljenim dzemom.Umutiti dva belanca,dobro dok ne bude cvrst sam,dodati 150 gr.secera i dalje mutiti dok se secer ne otopi i na kraju dodati 150gr.mlevenih oraha.Premazati preko dzema,po vrhu posuti vanilin secerom i vratiti u rernu da se osusi na 180 stepeni jos nekih 10 ak minuta,dok blago ne porumeni.
  
....................................................................................................................................................


Pivčići


Ova poslastica je obavezna za posnu praznicnu trpezu.Socne,meke i preukusne kiflice.
Recept:
(Mere su u malim soljicama za kafu)
3 soljice piva ili 200ml.
6 soljica ulja
Prstohvat soli
1 prasak za pecivo
1 kg.brasna od koga se oduzmu cetiri kasike.Toliko je u mom receptu,a samo cete videti kada postepeno dodajete brasno,mesite dok se ne dobije kompaktna masa.
Fil:
2 vece jabuke
3 kasike mlevenih oraha
vanil secer
Sirup:
500 gr.secera
casa vode
Vanil secer
Orasi za posipanje(potrebno je ukupno 250gr.mlevenih oraha).
Sve sastojke izmesate i postepeno dodajete brasno sa praskom za pecivo.
Umesite testo i stavite u stranu dok napravite fil za punjenje kiflica.
Izrendati dve jabuke,iscediti ih,pa dodati 3 kasike mlevenih oraha i jedan vanil secer.
Od testa odvajati kuglice velicine manjeg oraha,ratanjti ih na dlanu,na sredinu staviti jednu kasicicu fila,uviti i oblikovati kiflicu.
Redjati na pek papir.
Rernu ukljucuti na 180 stepeni i peci 20 ak minuta,dok samk malo porumene.
Dok se peku napraviti sirup: 
Staviti 500gr.secera i casu od 2dcl.vode da provri i dodati jedan vanil secer.Ne treba da bude gusto dovoljno je da se secer istopi i prokljuca.
Vruce kiflice ubacivati u sirup vaditi i valjati u mlevene orahe.
Najbolje ih sluziti sutradan.

 

..............................................................................................................................................................




Rum torta


Jedan stari i proveren recept za mirisnu rum tortu,vrlo cesto se nadje na posnoj trpezi.Pored toga sto je ukusan i socan,veoma je dekorativan kolac.



Recept:


250gr.secera,
2 soljice kisele vode,(po originalnom  starom receptu ide cedj,ili corba od skuvanog pasulja)
3 soljice belog vina,
2 soljice ulja,
korica od jednog limuna
nekoliko kapi arome ruma,
prasak za pecivo
15-18 kasika brasna.

Sve sastojke sem brasna dobro izmesati,polako dodavati brasno,prvo 15 kasika pa postepeno po jednu kasiku dok se zamesi kompaktna masa.
Podeliti je na tri dela:
jedan deo obojiti sa dve kasicice kakao praha
drugi deo odojiti sa ekstratom od jagode
treci ostaje beo.
Rastanjiti korice oklagijom i  peci na prevrnutom plehu velicine 30x20cm,10ak minuta na 180stepeni.
Voditi racuna da krajevi ne ostanu tanki prilikom razvlacenja korica ,jer ce da ostanu cvrsti,odnosno brze ce da se ispeku.

Fil:
250 gr.secera uspinovati sa pola case vode,koliko da secer ogrezne u vodi,spinovati par minuta ,skinti sa sporeta i malo prohladiti.U toplo dodati 50 gr.margarina,250 gr.mlevenih oraha,2-3 kasike dzema od sipurka.
Filovati kore:
Roze kora,pa fil,braon kora,pa fil,bela kora i po vrhu staviti beli fondan.
Ostaviti tortu da se osusi do sutradan pa seci na snite i servirati.
Prijatno!😍

.................................................................................................................................................





Nadaljski kolac ili marcipan.Recept sa bloga jekinkapric.Izdasan i ne mnogo zahtevan,priprema se brzo,a o ukusu da ne pisem,divan.Stanglice su mnogo lepe i kada odstoje,mogu i da se zamrznu.







NADALJSKI KOLAC  ILI MARCIPAN
  • Sastojci: 

    Za koru:

    2 jajeta
    pola šolje šećera
    1 kesica vanilin šećera
    1,5 šolja brašna
    pola kesice praška za pecivo
    1 šolja mleka
    pola šolje ulja
    pola šolje mlevenih oraha

    Za nadev:

    10 kašika šećera
    6 kašika vode
    100 gr čokolade
    125 grama maslaca
    2 šolje oraha
    1 šolja mlevenog keksa
Priprema

  Umutiti jaja sa secerom, a zatim,  dodati ulje, brasno pomesano sa praskom za pecivo, orahe i mleko. Sipati u pleh oblozen pek papirom dimenzija 35x25 i peci na temperaturi od 180 stepeni. Proveriti cackalicom da li je pecen,trebalo bi za  20 minuta.
   Dok se kolac pece pripremiti nadev: prokuvati 10 kasika secera sa 6 kasika vode, kada se secer   istopi, skloniti sa vatre i dodati margarin, izlomljenu cokoladu i mesati dok se ne istopi. Zatim dodati  orahe i keks ,ja sam dodala samo orahe, pa preliti preko prohladjenog kolaca.
Posuti kolac mlevenim orasima ili cokoladnim mrvicama i seci na stanglice ili kocke kada se ohladi.

.....................................................................................................................................................

Štangle sa suvim voćem


 su obavezan slavski kolac bilo da je posna ili mrsna varijanta,miris ruma,suvog voca je divan.Jedan socan,mirisan,jednostavan i vrlo izdasan kolac.

Recept:

1 list oblande-vece
4-5 kasika dzema od sipurka
22 kas.secera
150 gr.mlevenih oraha
150 gr.seckanih oraha
150gr.seckanih smokvi
150 gr.suvog grozdja
150 gr.mlevenog keksa
150 gr.zele bombona
250 gr.margarina
2 stangle cokolade
Vanil secer
Rum
Beli fondan
Jedna veca oblanda,jedan list nam je potreban,koju premazemo  dzemom od sipurka.Oko 500 gr.keksa cetvrtastog umocimo u rum(nekoliko kapi arome ruma razmutimo u casi vode) ili skuvanu kafu,poslazemo keks po dzemu u ostavimo u stranu dok skuvamo fil.

Fil:

22 kasike secera uspinujemo sa casom vode ili casom mleka ,ako je mrsna slava.Pustimo da vri par minuta pa u to dodamo jedan margarin i pokako ga mesajuci istopimo.Skinemo sa sporeta i dodajemo sastojke jedan po jedan i sve dobro izmesamo.

Fil rasporedimo po keksu,spatulicu pokvasimo vodom da nam se ne bi lepilo i odizalo keks od dzema.
Oblikujemo pravougani oblik,po vrhu zagladimo vlaznim nozem ili spatulom.
Ostaviti da se ohladi i po vrhu staviti beli fondan.

Najbolje seci sutradan.



.......................................................................................................................................................


Poljupci

Prhki, veoma nežni,fini,neodoljivi, sa domaćim džemom od kajsija,omiljeni kolačići mog detinjstva. 




Potrebni sastojci:

400 gr.masti ili putera
180 ml. kiselog mleka,
2 kesice burbon vanilin šećer,
sok i korica limuna,
 800 gr. brašna
250 gr. šećera u prahu


Za nadev džem od kajsija, jagoda,malina,šipurka...po želji.


Priprema:

Penasto umutiti mast ili puter,dodati kiselo mleko,sok i koricu limuna, burbon vanil šećer,brašno dodavati postepeno i zamesiti finu kompaktnu masu.
Radnu površinu posuti brašnom,preneti masu i razvući debljine 0,5 cm.
Modlom vaditi krugove prečnika 5cm. Na sredinu svskog staviti trećinu kašičice džema od kajsija,jagoda... ili kog želite i presaviti na pola i malo pritisnuti krajeve da ne iscuri džem.
Ređati u pleh obložen pek papirom.
Prethodno rernu zagrejati na 170 stepeni.
Peći poljupce oko  10 ak.  minuta,voditi računa da ostanu beli,ne treba da porumene.
Još tople  uvaljati u  šećer u prahu pomešanim sa vanil burbon šećerom.
Keksiće najbolje služiti sutradan,mada mogu da stoje dugo i sve su lepši i ukusniji što duže stoje.


................................................................................................................................................................

Starinske štangle sa džemom i orasima

Kombinacija džema od kajsija i mlevenih oraha koji čine sočan  i ukusan fil, fine i mekane korice od putera ili masti i mlevenih oraha.
Sve ove odlike kolača svrstavaju ga u jedinstveni klasik.

Nekada su najlepši kolači pravljeni baš od ovih sastojaka, Žerbo kolač.London štangle, neizostavni na slavskim trpezama.Tako i ovaj starinski recept  zaslužuje svoje mesto na blogu iako ga najčešće pravim samo za svoju  dušu.



Potrebni sastojci:
Korica:
4 belanca,
150 gr.šećera,
150 gr.masti ili maslaca ili margarina),
150 gr. mlevenih oraha,
150 gr.brašna,
Vanil šećer

Nadev:
4 žumanaca
5 kašika šećera
Premaz:
5 kašika džema od kajsija
50 gr. mlevenih oraha




Priprema:
Za početak ,trebaće vam tri činije.
U jednu staviti belaca,u drugu žumanca,a u trećoj umutiti mast.
Prvo razdvojte belanca od žumanaca.Umutiti belanca u čvrst  šam,pa dodati,orahe i brašno.
Posebno umutiti mast dok ne postane penasta.
Sve ovo lagano špatulom sjediniti,da ne bi mnogo pala belanca.
Pleh dim. 30x20cm. obložiti pek papirom i sipati masu.
Peći na temperaturi 180 stepeni 15 min.
Za to vreme napravili nadev.
Umutiti žumanca pa dodati šećer i vanil šećer,nastaviti sa mućenjem dok smesa ne izbledi i udvostrući masu u odnosu na početnu.
Nakon 15 min.pečenja korice izvaditi iz rerne,preliti preko nadev i vratiti u rernu.
Temperaturu smanjiti na 150 stepeni i sušiti koricu jos 15 minuta.

Pečenu koricu izvaditi i još toplu odmah premazati sa džemom od kajsija,trebaće oko 5 kašika džema.
Premazan kolač posuti mlevenim orasima.
Prijatno!!!

...................................................................................................................................................................



Ruske kape
Jedan od lepših starih kremastih kolača, mnogima je omiljen i jedan je od onih koji su uvek na spisku za slavske ili neke druge praznične prilike.Bilo da je u mrsnoj ili posnoj varijanti ovo je omiljeni kolač skoro svih generacija.Spoj krema i kokosa još uz dodatak čokolade..čist užitak....Veoma izdašan, nije ni preterano skup, jer sve potrebne sastojke već imate u kući, ima oko njih lepog posla, ali verujte isplati se...




Potrebni sastojci:

Korica:

8 jaja,
350 gr.šećera,
200 gr. brašna.

Fil:
750 ml.mleka,
300 gr.šećera,
8 kašika brašna,
Vanil šećer,dve kesice,
250 gr.margarina.

200 gr.kokosovog brašna,
100 gr.čokolade i tri kašike ulja.


Priprema:

Razdvojiti belanca od žumanaca,umutiti u čvrst šam i dodati prstohvat soli.Zatim postepeno dodavati šećer i mutiti dok se ne otopi i smesa bude gusta.
Odložiti mikser i dodati brašno i lagano špatulom sve sjediniti.
Smesu sipati u veći  četvrtasti pleh,  od rerne, koji je prethodno obložen pek papirom.
Rernu uključiti na 180 stepeni i peći dok ne dobije zlatnu boju,oko 20 minuta.Proverite čačkalicom da li je korica pečena.
Izvaditi iz rerne i prohladiti.
Za to vreme skuvati fil:
Zagrejati 500 ml.mleka i šećer i vanil šećer da  se otopi i provri,posebno umutiti brašno uz postepeno dodavanje 250 ml.mleka.
Ovu smesu sipati u provrelo mleko i kuvati uz stalno mešanje.
Fil bude brzo gotov.
Posebno umutiti margarin j dodati u prohlađen fil i sve dobro sjediniti.

Kada je fil spreman, modlicom za vanilice vaditi male kružice od kore i po dva spajati sa jednom kašičicom fila i premazati je okolo tako da donja i gornja korica ostanu ne namazane.
Namazane strane uvaljati i kokosovo brašno i ređati kapice na plato.
Kada se završi sa filovanjem,na pari otopiti 100 gr.čokolade sa tri kašike ulja i na svaku kapicu staviti kašičicu glazure i lagano premazati po korici,voditi računa da ne pređe ivice i sliva se sa strana.
Gotove kapice ostaviti da se prohlade i sjedine i uživati u ovoj kremastoj poslastici.



.................................................................................................................................


Žarbo kuglice

Ako volite Žarbo pitu, ove kuglice će vam se sigurno dopasti. Veoma jednostavne, od samo nekoliko sastojaka,mekane,mirisne, ukusne, tope se u ustima...Jednom reči prava divota.






Potrebni sastojci:
 
200 gr. mlevenog keksa,
150. gr. mlevenih oraha,
350 gr. džema od kajsija.
20 gr. otopljenog putera
aroma vanile ili vanil šećer

Glazura:

150 gr. čokolade,
5 kašika ulja.

Priprema:

Sjediniti mleveni keks i orahe pa dodati otopljen puter, zatim postepeno, kašiku po kašiku dodavati  džem od kajsija. Potrebno je malo više od pola tegle domaćeg džema od kajsija, zavisi kakav vam je džem, možda će trebati manje, ako je ređi, uglavnom masa treba da bude fina, homogena, mekana, taman takva da mogu da se formiraju kuglice prečnika 2,5cm.

Napravljene kuglice ređati na papir za pečenje, od ove mere izađe oko 60 kuglica.

Za  glazuru otopiti čokoladu sa 5 kašika ulja i svaku kuglicu staviti na viljušku iznad posude sa čokoladom i preliti je sa glazurom, malo viljuškom udariti o ivicu posude da bi spao višak čokolade, pa kuglice ređati na papir i odložiti u frižider da se sve sjedini i stegne.
Nakon toga dekorisati kuglice kako vam volja, možete posuti mlevenim orasima, zlatnim prahom ili samo išarati sa otopljenom čokoladom.


 

Коментари

Популарни постови са овог блога

Kolac sa plazmom i eurokremom

Gabon torta

Pekarski burek

Brze integralne pogačice

Štangle sa suvim vocem

Ferrero rolat