Slana peciva i pite




Puter pogača



Predivna puter pogača, koja toliko lepo miriše, tako je penasta i topi se ustima, svu lepotu i divan miris i ukus joj daje puter, zato kada je jednom napravite, postaće omiljena na vašoj trpezi,bilo da su u pitanju praznici ili porodično slavlje.

Potrebni sastojci:


1 jaje,
1 belance,
200 ml.mleka,
100 ml.jogurta,
50 ml.ulja,
20 gr. svežeg kvasca,
1 prašak za pecivo,
kašičica soli,
kašika šećera,
600 gr. brašna,
100 gr.putera
semenke susama,lana...
1 žumance i kašika ulja

Priprema:
Ugrejati mleko,pa dodati  kvasac i kašiku šećera.
Ostaviti da uskisne nekih 10 ak minuta.Nakon toga dodati ,jogurt, ulje, jedno jaje, jedno belance i so.
Sve sastojke promešati i postepeno dodavati brašno sa praškom za pecivo,mesiti dok se ne dobije fino testo koje se ne lepi.
Ostaviti na toplom da naraste oko 30 min. 
Kada naraste,razvući testo pravougaonog oblika,po njemu premazati omekšali puter koji je bio na sobnoj temperaturi.
Testo seći  po sredini na trake, tako što se ne seče celo testo, već ostane po 2 cm. od krajeva,a  širina trake koja se seče je  1 cm. 


Savijati testo sa ćoska u koso u rolat.Iseći krajeve rolata i saviri u krug i staviti  okrugli pleh obložen pek papirom.U sredinu staviti isečene krajeve rolata,premazatu žumancetom umućenim sa kašikom ulja i posuti susamom,lanom...



 
Ostaviti malo  na toplom  da testo nadođe i peći oko 30 minuta na 180 stepeni, odnosno dok fino porumeni.
Vruću pogaču izvaditi i prekriti čistom krpom da omekša.


...........................................................................................................................................................

Rustična pita...

Jednostavna,ukusna,mekana i jako sočna... 




Potrebni sastojci:


100 ml. mleka,
100 ml.tople vode

1 jaje

1belance

1kašičica soli

  1 kašičica šećera,
100 ml.ulja

300g brašna
  20 gr.svežeg kvasca



Nadev:


300 gr sitnog sira,svežeg krem sira ili fete,

100g kulena,ili šunke  ili  po želji možete staviti 100 gr.spanaća ili blitve
100 gr.trapista




oko 50 g margarina  isečenog na  kocke,
žumanac i malo mleka za premaz i susama po želji... 




U toplu vodu staviti kvasac i šećer i ostaviti da naraste oko 10 ak minuta.
Nakon toga umutiti jaje i belanac,mleko,so ,ulje i postepeno dodavati brašno i zamestiti finu kompaktnu masu.
Ostaviti da naraste na toplom oko 1h.

Rastanjiti testo u obliku kruga na debljinu oko 0,5cm,prečnika oko 35 cm.
Preneti u tepsiju obloženu pek papirom,tako što deo testa ostane preko tepsije.
Središnji deo premazati sitnim sirom ili krem sirom,preko pusuti iseckanu šunku i narendani trapist.Možete posuti sitno seckanim peršunom.
Preko nadeva lagano uviti krajeve tako da sredina ostane prazna.
Uvijene krajeve premazati žumancetom umućenim sa malo mleka i narezati margarin na kocke i rasporediti ravnomerno u krug.Ostaviti  da malo naraste, dok se rerna ugreje na 200 stepeni.
Peći dok ne porumeni,kod mene je to oko 20 minuta.Krajevi treba da dobiju lepu rumenu boju.
Služiti je još dok je topla uz jogurt ili kiselo mleko,mada je lepa i kao hladna.



.............................................................................................................................................................

Pita sa sirom i kukuruznim brašnom...

Svako ima svoj omiljeni recept za pitu sa sirom,u principu recepti su manje više slični,ovo je malo drugačija,jer se stavlja kukuruzno brašno.
Mekana i ukusna,jednostavna za pripremu,odličan predlog za topli doručak ili večeru.
Kada je jednom napravite i probate sigurno čete je ponovo praviti.




Potrebni sastojci:

500 gr.kora za pite,

Nadev:
500 gr.sitnog sira,
3 jaja,
250 ml.jogurta,
200 ml.ulja,
čaša od 2,5 dcl kukuruznog brašna,
prašak za pecivo,
kašičica soli,



U posudi umutite jaja,zatim dodajte jogurt,ulje,sir,so,kukuruzno brašno i prašak za pecivo.
Sve dobro sjedinite.
Sa ovim nadevom premažite četiri kore,savijte sa strana i zarolajte.
Isto postupak ponovite i sa ostatkom kora.
Slažite rolate u pleh obložen pek papirom,jedan do drugog,(u pakovanju obično ima 16 komada kora),tako da imate četiri rolata.
Po vrhu premažite uljem ili naseckajte margarin i pospite susamom.
Peći na 180 stepeni oko 30 minuta.
Služiti je kao topli doručak ili večera uz jogurt...


....................................................................................................................................


Rolat pogača...



Dekorativna,lepa, ukusna,unutra meka,spolja hrskava.
Pogodna je za razne prilike,jednostavna za pripremu, ova pogača je moja preporuka za slave i razna porodična okopljanja...

Potrebni sastojci:
2 jaja,
250 ml.mleka,
100 ml.jogurta,
50 ml.ulja,
kocka svežeg kvasca,
kašičica soli,
kašika šećera,
800 gr. brašna,
250 gr. margarina
semenke susama,lana...



Priprema:
Ugrejati mleko,pa dodati kocku kvasca i kašiku šećera.
Ostaviti da uskisne nekih 10 ak minuta.Nakon toga dodati ,jogurt, ulje, jedno jaje, jedno belance i so.
Sve sastojke promešati i postepeno dodavati brašno,mesiti dok se ne dobije fino testo koje se ne lepi.
Ostaviti na toplom da naraste oko 1h. 
Kada naraste,razvući testo pravougaonog oblika,po njemu narendati jedan hladan margarin.
Uviti testo u rolat.
Seći  rolat na jednake delove,odnosno širine do 3cm.Krajeve, jer su najuži, dva sa jedne strane i dva sa druge strane,odložiti u stranu.
Okrugl pleh ili tepsiju obložite pek papirom ili premažite puterom ili margarinom.
Isečene delove slagati jedan do drugog, malo ih ukositi, tako da se naslanjaju jedan na drugi, sve u krug. 

Sredina ostaje prazna, pa u nju stavite ona četiri dela odsečena sa krajeva.
Pogaču premažite žumancetom, umućenim sa par kašika ulja.

Na središni deo pospite semenkama susama i lana.


Ostavite na toplom oko 30 minuta da naraste.
Rernu uključiti na 180 stepeni i peći oko 30 minuta, možete je prekriti folijom i peći 10 minuta, zatim skinuti foliju i peći dok ne dobije finu rumenu boju. 
Služiti je toplu, mada je ukusna u kada je hladna...




....................................................................................................................................................


Heljda mafini...

Veoma zdrav,ukusan i jednostavan doručak, još uz neki namaz i jogurt, pravi pogodak...







Potrebni sastojci:
2 jaja,
200 ml.jogurta,
100 ml.ulja,
100 gr.sira,
Malo soli, ako stavljate fetu, ne morate dodavati so, jer je već slana,
Prašak za pecivo,
100 gr.heljdinog brašna,
100 gr. belog brašna,integralnog ili kukuruznog, kog želite...
Semenke suncokreta,susama, lana...







U dublju posudu stavite sir, ako nije sitni sir, izgnječite ga, dodajte cela jaja, jogurt, ulje.
Sve dobro sjedinite, pa dodate heljdini brašno sa praškom za pecivo.Zatim dodajte kukuruzno ili belo brašno, koje želite...
Najlepši miris u ukus ima kombinacija sa kukuruznim brašnom, budu hrskave i jako ukusne, mada i sa bilo kojim drugim su jednako ukusne.
Sve sjediniti i sipati u silikonske modle za mafine ili obične modlice u koje stavite korpice ili ih samo podmažete.
Peći ih na temperaturii od 180 stepeni oko 20 minuta.
Služiti ih uz jogurt...




..............................................................................................................................................


Burek bez kora...

Ako nemate vremena da pravite burek od kora, evo ga jedan odličan predlog za toplu večeru ili doručak, mada se može služiti i hladan,jednako je ukusan...
Možete meso prepržiti  uveče, ujutru umutiti samo smesu sa jajima,kao što ja obično radim i imate fin doručak.


Potrebni sastojci:

300 gr.mlevenog mesa,
2 glavice crnog luka,
biber,so,po ukusu,
malo ulja za prženje.
4 jaja,
1 čaša jogurta,
10 kašika brašna,
1 prašak za pecivo.

Priprema:
Na ulju propržiti sitno seckan crni luk,do ne postane staklast, nakon toga dodati mleveno meso, sve sjediniti i pržiti.
U smesu možete dodati 150 gr. sečenih šampinjona, dosta je ukusnije.
Kada je smesa pržena,pobiberiti i posoliti i  odložiti u stranu da se malo prohladi.
Za to vreme umutiti belanca,dodati žumanca,jogurt, sve umutiti pa dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo.
U umućenu smesu dodati prohlađeno meso i sve špatulom sjediniti.
Rernu ukuljučiti na 180 stepeni i peći oko 20 minuta,dok se po vrhu ne uhvati fina rumena korica. 
Služiti uz jogurt ili kiselo mleko...
Može poslužiti kao večera ili doručak,još ako se uveče preprži meso,ujutru se samo umuti smesa sa jajima, može da bude fin i brz doručak, ja obično tako radim....
 
............................................................................................................................................



Zorkina lisnata pita...

Divna,mekana,lisnata pita...
Pronašla sam je kod pekarica-suzyca.blogspot.com naziv joj je Zorkina pita,a zbog čega, nije bitno,svakako joj hvala za ovu toliko lepu,ukusnu i najvažnije jednostavnu i izdašnu pitu.Može se praviti za doručak ili večeru,svejedno ukus je divan...



Testo:

 kocka  kvasca
2 kašičice šećera
300 ml toplog mleka
1 kašičica soli
1 jaje
600 gr brašna
250 gr narendanog margarina 
prvi fil  ( za dva rolata )
200 gr feta sira
2 jaja
200 gr. svežeg spanaća(po želji,jer ga ima svežeg na pijacama)

drugi fil ( za dva rolata )
150 gr šunke
100 gr narendanog trapista
2 jaja
malo seckanog peršuna

U mlako mleko dodajte šećer i kašiku brašna i izmrvite kvasac,ostavite da naraste. oko 10 min.
Zatim dodajte jaje,so,i postepeno dodajite brašno dok se umesi fino,meko testo koje se ne ostavlja da narasta.
Razvucite testo u oblik pravougaonika,pa po njemu narendajte jedan dobro rashlađen margarin.
Zarolajte testo i podelite na četiri rolata.
Svaki rastnjite i filujte dva dela prvim filom,a druga  dva dela drugim filom. 
Zarolajte i složite u pleh obložen pekarskim papirom.
Između rolata napravite mali razmak,jer će da narastu i premažite četkicom sa malo ulja.
Rernu uključite na 200 stepeni i dok se ugreje rolati malo da narastu.Pecite pitu  oko 20 min.dok ne porumeni.
Pečenu pitu prekrijte krpom da se malo prohladi,seći parčad i servirati uz jogurt ili kiselo mleko.

Pripremanje fila:

Za prvi fil umutite jaja,dodati fetu i viljuškom je izmrviti ili dodajete sitni sir za pite.Po želji dodati malo opranog i očišćenog svežeg spanaća sitno iseckanog.

Za drigi fil umutiti jaja,dodati seckan dimljeni vrat ili šunku ili bilo šta suhomesnato,dodajte rendani trapist i  malo seckanog peršuna.











....................................................................................................................................

Slana pletenica sa sirom...
Prelepa,  punjena, slana pletenica,može biti brza,ukusna i jeftina večera ili doručak...



Slana pletenica sa sirom...


Potrebni sastojci:

1 jaje,
1 belance,
Kašika šećera,
Kašičica soli,
20 gr.kvasca,
Pola praška za pecivo,
150 ml.toplog mleka,
100 ml.vode,
100 ml.ulja,
500 gr.brašna,
Susam,
Žumanac i kašika ulja i kašika mleka za premazivanje pletenice.

Nadev:

300 gr. sira ,može bilo koji...
U toplu vodu staviti kvasac sa kašikom šećera i sačekati 10ak  minuta da uskisne.
Nakon toga dodati,toplo mleko,jedno jaje i jedno belance,ulje,prašak za pecivo i postepeno dodavati brašno.Mesiti dok se ne dobije fina kompaktna masa.Prekriti testo i ostaviti da naraste oko sat vremena.
Kada je testo naraslo,podeliti ga na dva dela.
Jedan deo razvući u obliku pravougaonika dimenzija 40x30cm.
Podeliti na tri trake,na  svaku,dužinom  staviti nadev od sira(oko 50 gr.).Saviti sa strana ka unutra i
urolati u rolatić,pri čemu treba voditi računa da se krajevi saviju da ne uscuri sir.
Od ove tri trake napraviti pletenicu,staviti je u pleh, obložen pek papirom.
Ja sam pekla u plehu za hleb dimenzija 30x12cm.
Na isto način napraviti i drugu pletenicu,premazati žumancetom umućenim sa kašikom ulja i kašikom mleka.
Posuti sa susaom i ostaviti 15ak minuta da naraste i peći na 180 stepeni oko 30 minuta.Dok dobije finu rumenu  boju.
Služiti je toplu za doručak ili večeru.


.................................................................................................................................................



Kiflica pogača...
Ukusna ,mekana i mirisna...



Potrebni sastojci:

1 žumance,
200 ml.toplog mleka,
100 ml.jogurta,
Kašika šećera,
Kašičica soli,
3 kašike ulja,
500 gr.brašna,
125. gr.margarina
20 gr.kvasca,svežeg ili suvog,

Nadev:

2 belanca,
150 gr.sira.
Susam
Žumanac i kašika mleka za premazivanje kiflica.







Priprema:


Potopiti kvasac u mlako mleko,sa kašikom šecera i malo brašna.Kada kvasac uskisne ,dodati,jogurt, ulje i brašno,ali ga dodavati postepeno dok se ne dobije kompaktna masa.
Zamestit testo ostaviti da naraste 1 h na toplom.Kada naraste razvuci testo  u pravougaoni oblik.
Narendati margarin,testo preklopiti sa obe strane do pola,tako uraditi i sa gornje i donje strane,pa polutke sastaviti,razvuci u krug  debljine 5mm.
Iseci na 16 trouglića.
Na svaki trouglić staviti nadev od sira i belanac uviti kiflicu i slagati u pleh za hleb,obložen pekarskim papirom.Postupak ponoviti i sa ostalim kiflicama,tako što ih naslanjamo jednu na drugu.
Ostavimo na toplom nekih 30 minuta,premažemo žumancetom umućenim sa kašikom mleka i posuti susamom.
Peći na 180 stepeni oko 20 minuta,pa smanjiti na 160 stepeni i peći  još 10 ak minuta.


.........................................................................................................................................................



Brza zeljanica...
Kada ne znate šta će te za večeru evo jedna brza pita sa spanaćem ili zeljem i sirom,veoma jednostavna za pripremu,a tako lepa i ukusna.Pogodna za one koji nisu ljubitelji spanaća,naročito deca,jer sir toliko obogati ukus ove pite.




Potrebni sastojci:


3 jaja,
1 čaša od 2,5 dcl.jogurta,
150 ml.ulja,
kašičica soli,
300 gr. spanaća,zelja ili blitve
200 gr.sira,bilo kog,
50 gr.dimljenog vrata ili šunke
malo bosiljka,
jedan mladi luk(po želji)
250 gr.brašna.
prašak za pecivo.




Spanać oprati očistiti,popariti u vrućoj vodi par minuta.
Procediti vodu i sitno ga iseckati.
Umutiti jaja,što penastije,dodati jogurt,ulje,sir,so i dimljeni vrat.Dobro sve sjediniti pa dodati isečen mladi luk i spanać.Postepeno dodavati brašno i prašak za pecivo.
Sve sjediniti i sipati u pleh obložen pek papirom,Dimenzije pleha 30x20cm.ili ako želite možete u plehu za hleb dimenzija 30x10cm.,ja sam tako pekla.
Peći na temperaturi od 180 stepeni oko 30 minuta.
Služiti uz jogurt ili kiselo mleko kao toplu večeru...

..........................................................................................................................................







Rolnice sa slaninom i sirom
Divne i mirisne, mekane i sutradan,rolnice punjene sa sirom i slaninom,brzo se naprave,ali se zato uziva natenane...

Recept:

Sastojci:
100 ml.vode,
200 ml.mleka,
100 ml.ulja,
kocka kvasca,
1 kasika secera,
1.5 kasicica soli
700 gr.brasna'
Fil: 
200 gr.sira
200 gr. dimljene slanine tanko secene u snite(najbolje 2 slajs pakovanja,)
1 jaje
30 gr.putera

U toplo mleko stavite kocku kvasca, kasiku secera i kasiku brasna.Ostaviti da kvasac uskisne 10 ak minuta.
 Kada je kvasac nadosao dodajte ulje,vodu,so i brasno.
Zamesiti testo i ostaviti da naraste oko sat vremena.
Naraslo testo podelite na dva jednaka dela. Oklagijom  rastanjite pravougaonog oblika,po njemu rasporedite dimljenu slaninu u snitama ili je iseckajte,pa preko slanine rasporedite izmrvljeni sir.
Zarolajte nafilovano testo u rolat i nasecite ga na šnite širine oko 2,5cm.  Postupak ponovite sa drugim delom testa i preostalim pripremljenim sastojcima. U okrugli pekač oblozen pek papirom ili nauljen, složite rolnice, premažite ih umućenim jajetom, na svaku stavite po mali komadić putera i pecite u ugrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20-25 minuta,videcete i sami dok ne dobije finu zlatnu boju.
Moze se peci u bilo kom pekacu,ja sam pekla u okruglom,a moze i veci cetvrtasti.

Original recept:
https://kototamo.blogspot.com/2018/10/rolnice-sa-zlatiborac-dimljenom-slaninom.html 


 

................................................................................................................................................



Rolnice punjene mlevenim mesom..
Mogu biti sa bilo kojim filom,feta sirom i mnoštvom drugih filova...
Fine su,ukusne,mekane i sutradan...


Sastojci:

1 jaje,
1 belance
250 ml. mleka,
250 ml.jogurta
1 kockica kvasca,
1 kasika secera,
1,5 kasicica soli,
100 ml.ulja,
250gr.margarina,
1 kg.brasna za peciva i kolace
susam i umućen žumanac sa malo ulja za premazivanje rolnica.

Fil:

300 gr.mlevenog mesa
glavica crnog luka,
so i biber
malo ulja
U tiganj sa uljem dodati sitno isečen crni luk(ja stavljam crveni),pržiti par minuta, pa dodati mleveno meso.
Sve zajedno pržiti još 5-6 minuta,posoliti i pobiberiti i skloniti u stranu.

Ugrejati mleko,pa dodati kocku kvasca i kašiku šećera.
Ostaviti da uskisne nekih 10 ak minuta.Nakon toga dodati ulje, jogurt , jedno celo jaje i jedno belance i so.
Sve sastojke promešati i postepeno dodavati brašno,mesiti dok se ne dobije fino testo koje se ne lepi.
Ostaviti na toplom da naraste oko 1h. 
Kada naraste,razvući testo pravougaonog oblika,po njemu narendati jedan hladan margarin.
Uviti testo u rolat.
Razvuđi rolat pravougaonog oblika,debljine 0,5 cm.
Rezati pravougaonike dimenzija 8x14cm.,na užu stranu  svakog staviti kasičicu fila i umotati rolnicu.
Redjati u pleh,premazati umucenim žumancetom sa malo ulja i posuti susamom.
Ostaviti da narastu jos 15 min. i peci na temperaturi 180 stepeni oko 20 ak min.dok ne porumene i lepo narastu i izlistaju. 

...................................................................................................................................



Kalcona ili preklopljena pica,testo je isto kao kod pica peciva, nadev kao za picu samo što se preklapa i krajevi se savijaju ka unutra,fina je za dorucak ,ali i za veceru...Veoma zanimljivo pecivo,moze se puniti sa cime zelite i za razliku od pice ostaje duze topla..




Sastojci :

500 g brasna
1 casa vode
1 casa jogurta
20 g kvasca
1 kasicica sećera
1/2 solje ulja
1 kasicica soli

Fil:7
200 g pavlake ili krem sira
šunka, kulen, slaninica,prsuta
200 gr.trapista
 Paradajz sos ili kecap
 masline,origano,bosiljak,krastavcici kiseli...
Za premaz:
1 žumance
1 kašika mleka
susam
U toplu vodu razmutiti kvasac i kasiku secera i ostaviti da uskisne 10 min.
Nakon toga u kvasac dodati jogurt,ulje,so i postepeno dodavati brasno,mesiti testo dok se ne dobije kompaktna smesa.
Testo ostaviti da narasta oko sat vremena.
Nakon toga od testa odvajati loptice.Od testa formirati  8 loptica.
Svaku lopticu razvuci na povrsini posutoj brasnom.

Rernu ukljuciti na 180 stepeni.
Napraviti fil dok se rerna zagreva.
Fil:
200 gr.pavlake ili krem sira...
200 gr. ukupno iseckane(slaninice,prsute,kulena...)
200 gr.izrendanog trapista ili iseckanog na sitne kockice
Paradajz sos ili kecap
Dodati origano,masline i bosiljak,po zelji kisele krastavcice. 
Na razvijenu kalconu stavite sve sastojke za fil. Preklopiti krugove, malo zavrnuti i pritisnuti rubove i uvrtati ka unutra.
Ređati u podmazan pleh ili na papir za pečenje i svaku kalconu ili blago na par mesta zarezati nožićem ili bocnuti viljuškom.
 Svaku kalconu premazemo zumancetom razmucenim sa  kasikom  maslinovog ulja ili samo maslinovim uljem,pospemo sa malo bosiljka i origana,ostaviti da narastaju 10 ak min.i peci oko 20 min.na 200 stepeni.
Prijatno uz ovo divno pecivo...

................................................................................................................................................


Puter kifle...





Neodoljive puter kifle,spolja hrskave,unutra meke poput pamuka,odlične i sutradan.Mogu se poslužiti kao doručak ili većera uz neki namaz...






Potrebni sastojci:


2 žumanca,
250 ml.toplog mleka,
100 ml.ulja,
1,5 kašičica šećera,
1,5 kašičica soli,
20 gr.svežeg kvasca ili 7 gr.suvog kvasca,
500 gr.brašna.

Nadev:

200 gr.sira
2 belanca,
za premaz jedno celo jaje i jedna kašika mleka,
susam po želji.

125 gr.margrarina ili putera

U toplo mleko izmrviti kvasac,dodati šećer i ostaviti da uskisne.
U posebnu činiju dodati dva žumanca,ulje,so i kvasac.
Sve sjediniti i postepeno dodavati brašno.
Zamesiti fino, kompaktno testo i mesiti ga malo duže,jer će kiflice biti mekše.
Prekriti krpom i ostaviti da naraste oko 1 sat.

Kada je testo naraslo podeliti na dva dela,razvući debljine 0,5mm.Podeliti na četiri, pa na osam i na kraju šesnaest trouglića.
Na svaki staviti kašiku nadeva i umotati kiflicu.
Tako uraditi i sa drugom polovinom testa.
Kiflice ređati u pleh obložen pek papirom. 

Premazati umucenim jajetom sa kašikom mleka,posuti susamom i narezati margarin po svakoj kiflici.
Peći na temperaturi 180 stepeni oko 20 minuta,odnosno dok ne dobiju finu rumenu boju. 


..........................................................................................................................





Pica  peciva......
Idealna za ukusan pocetak dana...🤗


Sastojci :

500 g brasna
1 casa vode
1 casa jogurta
20 g kvasca
1 kasicica sećera
1/2 solje ulja
1 kasicica soli

Fil:
200 g feta sira,sitnog sira ili kog imate kod kuce
šunka, kulen, slaninica,prsuta
100 gr.trapista
Par kasika paradajz sosa ili kecapa
 masline
Za premaz:
1 žumance
1 kašika mleka
susam
U toplu vodu razmutiti kvasac i kasiku secera i ostaviti da uskisne 10 min.
Nakon toga u kvasac dodati jogurt,ulje,so i postepeno dodavati brasno,mesiti testo dok se ne dobije kompaktna smesa.
Testo ostaviti da narasta oko sat vremena.
Nakon toga od testa odvajati loptice i redjati ih u pleh oblozen pek papirom.Od testa formirati  16 loptica,u pleh od rerne treba da stane osam loptica.Uzeti casu sa dnom manjim od loptica ili casu sa stopom,umociti u brasno i pritisnuti u sredinu svake loptice do samog dna da bi ostalo udubljenje u koje stavljamo fil.Svaku pogacicu premazemo zumancetom razmucenim sa 1 kasika mleka.
Rernu ukljuciti na 180 stepeni.
Napraviti fil dok se rerna zagreva.
Fil:
200 gr.feta sira,sitnog sita ili bilo kog...
200 gr. ukupno(slaninice,prsute,kulena...)
100 gr.izrendanog trapista ili iseckanog na sitne kockice
Par kasika paradajz sosa ili kecapa
Dodati origano,masline i bosiljak.
Posuti susamom ,ostaviti da narastaju 10 ak min.i peci oko 20 min.na 180 stepeni.

...............................................................................................................................................................



Stromboli 

 ili savijena pica je popularno italijansko jelo slično pici,samo sto se savija kao rolat ili strudla.Sa nadevima se mozete poigravati,kako zelite i sta volite.Ovo veoma ukusno i atraktivno jelo dosta se brzo sprema...
Ovaj put sam ga pravila u okruglom pekacu...
Evo mog recepta...









Sastojci :

500 g brasna
1 casa vode
1 casa jogurta
20 g kvasca
1 kasicica sećera
1/2 solje maslinovog ulja,mada moze i suncokretovo,
1 kasicica soli

Fil:

200 gr.kulen,
prsita,ili panceta
200 gr. sunke,
250 gr.trapista
6 kasika paradajz sosa ili kecapa
 masline,origano,bosiljak,...
Za premaz:
1 žumance
maslinovo ulje,
parmezan,

U toplu vodu razmutiti kvasac i kasiku secera i ostaviti da uskisne 10 min.
Nakon toga u kvasac dodati jogurt,ulje,so i postepeno dodavati brasno,mesiti testo dok se ne dobije kompaktna smesa.
Testo ostaviti da narasta oko sat vremena.
Nakon toga od testa odvojiti dve lopte,posuti brasnom po radnoj povrsini i razvuci testo pravougaonog oblika velicine pleha.
Po testu premazati paradajz sos(ja pravim domaci i uvek njega koristim za pice,a moze i kecap),posuti origanom i bosiljkom i seckanim zelenim maslinama.
Zatim redjati kulen jedan do drugog po celoj povrsini,preko kulena poredjati sunku isto jednu do druge,zatim preko sunke staviti nekoliko parcica prsute ili pancete,cisto da dobije na slanoci i jacini,
na kraju narendati trapist.
Savijati testo u obliku rolata,premestiti u pleh oblozen pek papirom,tako ponoviti i sa drugim delom.
Na kraju oba rolata premazati zumancetom razmucenim sa maslinovim uljem i posuti parmezanom.
Tankim nozem zaseci  rolate na koso,na  tri mesta,kao hleb,kako  bi vazduh mogao da izlazi.
Peci na temperaturi  od 180 stepeni oko 20 min.
Pred kraj pecenja ja sam posula sa malo sitno narendanog trapista ako vam ostane,a ne mora.
Uzivajte u ovom italijanskom specijalitetu...
.....................................................................................................................................................................




Mantije
Jedna vrsta pite sa mesom ili sirom,koja se secka na parcice,pece i preliva sa jogurom i belim lukom.Fantasticnog ukusa,izgleda komplikovano za pripremu,mada kada se jednom naprave,kasnije je sve lakse…

1 kg. brašna tip 400
100  ml. ulja
 dve  kasicice soli
oko 500ml. mlake vode
            Fil:
5oo grama mlevenog mesa
dve glavice crvenog luka
100 ml.ulja
so
biber po ukusu
jos 100 ml.ulja za premazivanje kora
           Preliv:
         Casa jogurta
         dva cena belog  luka

Priprema:
              U  brasno dodati  mlaku vodu  i so zamesiti u glatko testo,potebno je mesiti najmanje 5      minuta.Kad se umesi glatko testo  tu masu podeliti na dve ili tri loptice, ovisno koliko planiramo napraviti jufki i ostaviti  da testo odstoji najmanje  pola sata.
Za to vreme napraviti smesu za filovanje:
U serpu staviti 100 ml ulja pa dodati  mleveno meso, sitno iseckani crni luk, so i biber i prziti 15 ak minuta.
Razvuci  jednu jufku, preko celog stola da bude tanka,kao za pite,prvo razvucemo jufku rukama ili oklagijom,pa zatim prstima razvlacimo testo da bi bilo sto tanje Po ivicama kore poredati meso, praviti manji razmak kako bi se sekle mantije,nakapljemo sa malo ulja ili putera,pa ga fino urolati. Urolanu jufku iseci na komade, tj. mantije, dužine kažiprsta , odnosno 7-8 cm.(najbolje ih kidati prstima,a ne seći, jer se lakse formira mantija,neće fil da iscuri,taj savet mi je dala jedna gospođa iz Novog Pazara i poslušala sam savet,u pravu je) Veličina svake mantije kada se skupe kkajevi trebala bi biti od 3 do 5 cm, jer su lepse sto su manje.
 Mantije poredamo u podmazan pleh ili tepsiju,redjamo od sredine pa do ivica tepsije.. Malo ih premazemo sa otopljenim puterom da bi bile hrskavije i pecemo u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, dok ne porumene.
Po zelji napraviti preliv od jogurta i belog luka i pred sam kraj pecenja preliti mantije i dopeci nekih 5 min.
Sluziti tople…



..................................................................................................................................


Domaća pita




1 kg. brašna tip 400
100  ml. ulja
 dve  kasicice soli
oko 500ml. mlake vode
            Fil:
5oo grama mladog neslanog sira
3 jaja
100 ml.ulja
so
jos 100 ml.ulja za premazivanje kora
          
 Preliv:
         100 ml.vode
        pola kasičice soli
        

Priprema:
              U  brasno dodati  mlaku vodu  i so zamesiti u glatko testo,potebno je mesiti najmanje 5      minuta.Kad se umesi glatko testo  tu masu podeliti na dve ili tri loptice, ovisno koliko planiramo napraviti jufki i ostaviti  da testo odstoji najmanje  pola sata.
Za to vreme napraviti smesu za filovanje:
U činiju isitniti sir,dodati jaja i ulje i sve sjediniti.
Razvuci  jednu jufku, preko celog stola da bude tanka, prvo razvucemo jufku rukama ili oklagijom,pa zatim prstima razvlacimo testo da bi bilo sto tanje Po  celoj  kori posipati smesu od sira, nakapljemo sa malo ulja ili putera,pa je fino urolati. Urolanu jufku saviti u krug i preneti u okrugli pekač ili tepsiju.Tako uraditi i sa drugom jufkom,saviti je oko prve u tepsiji
 Malo ih premazemo sa otopljenim puterom ili naseckamo i pecemo u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, dok ne porumeni.
Ako želite mekšu pitu,onda  stavite u manju šerpicu 100 ml.vode i soli i ostaviti da provri.
Pred sam kraj pečenja pitu preliti sa ovim prelivom i ostaviti u rerni još 5 minuta.
Najbolje je služiti vruću,mada i kada se ohladi,pod uslovom da nešto ostane,prelepa je...

.........................................................................................................................


Uvijena pogača...






Potrebni sastojci:

400 g bašna
200 ml.mleka
1 jaje
100 g putera ili margarina
10 g kvasca
1 kašičica šećera
1,5  kašičica soli 

Nadev:

200 g sitnog sira,
fete ili krem sira i jedno belance dobro umutiti i ostaviti u stranu,dok ne razvučemo testo.


1 žumance
1 kašika ulja
susam.

Priprema:

U tolpo mleko staviti kvasac, kašiku šećera i ostaviti da nadođe. 
Posebno umutiti jaje,dodati otopljen margarin,kašičicu soli i nadošli kvasac.Sve sjediniti i postepeno dodavati brašno i zamesiti fino, glatko testo,prekriti krpom i ostaviti da stoji oko sat vremena na toplom.

Naraslo testo premesiti i podeliti na četiri dela.Svaki deo razvući u pravougaoni oblik,tri dela premazivati nadevom od sira,a četvrti ostaviti bez nadeva.još malo razvući testo i seći trake širine oko 2cm.

Uzeti jednu traku i uvrtati  je  okrećući jedan kraj na jednu stranu, drugi kraj na drugu stranu i saviti u krug kao puž. 
Ostale trake uvrtati na isti način i stavljati u pleh oko prve pa sve u krug.Pleh  je prečnika 25 cm i  obložen pek papirom.

Ostaviti na toplom oko 15 ak. minuta da naraste, premazati žumancetom i posuti susamom.

Rernu ugrejati  na 200 stepeni i peći pogaču, na pola pečenja smanjiti temperaturu na 180 stepeni i peći do kraja.


...........................................................................................................................




Pekarski burek...
Jednostavan i brz,kao iz pekare,pogodan za iznenadne goste,doručak ili večeru uz jogurt ili kiselo mleko...
Za nadjev možete koristiti sir, meso, pečurke ili po izboru..




Potrebni sastojci:

500 gr.kora za pite,
200 ml.kisele vode,
200 ml.ulja,
300 gr.sitnog sira ili 

Za burek sa mesom:
 
300 gr.mlevenog mesa,
Glavica crnog luka,
Biber i so po ukusu.

Na malo ulja propržiti glavicu luka, dodati meso i pržiti oko 10ak minuta.Didati soli i bibera po ukusu i sa ovim filovati burek.

U šerpicu usuti kiselu vodu i ulje i staviti na šporet i zagrevati do vrenja.
Skinuti sa šporeta i sa ovim premazivati kore.
Tepsiju obložiti pekarskim papirom.

Po dnu  rasporediri tri kore, tako da polovina bude u tepsiji,a ostatak preko,da bi sa tim na kraju prekrili napravljenu pitu.
Preostale kore podeliti na dva dela.

Od prvog dela uzimati tri kore gužvati i slagati u tepsiju.
Poprskati kore sa vodom i uljem i tako raditi dok se ne utroši prvi deo kora.
Zatim celu količinu sira rasporediti preko kora.

Potom postupak ponoviti i sa drugim delom kora i isto poprskati sa vodom i uljem.
Na kraju vratiti one delove kora što su preko tepsije,premazati i po vrhu iljem i vodom i staviti da se peče i zagrejanu rernu na 180 stepeni oko 20 minuta.

Kada je pečen izvaditi iz rerne prevrnuti na plato ili drugu tepsiju vruć seći,dok je hrskav.


.........................................................................................................................................................

Pita od palačinaka sa heljdinim brašnom

Heljda ili kako se drugačije zove"crno žito", veoma zrava i hranljiva žitarica,od koje se najčešće koristi brašno.Najviše je zastupljena u Zlatarskom kraju i jedan od specijaliteta je upravi heljdopita,po kojoj je ovaj kraj i prepoznatljiv.
Brašno od heljde je veoma hranljivo,zbog velike količine vitamina B,ubrzava metabolizam i pogodno za dijabetičare, jer ne sadrži gluten.
Za pite se obično koristi heljdino brašno u kombinaciji sa pšeničnim u odnosu 1:3,mada se palačinke prave i od same heljde ili drugačiju kombinaciju kao sam i ja probala.
Evo jednog recepta za heljdopitu,tako što se ispeku palačinke,premazuju sa nadevom,uvijaju i slažu u pleh,prelivaju ostatkom nadeva,to je jedan od načina pripremanja,mada ih ima više...







Smesa za palačinke:
  • 3 jaja
  • 2 kašike ulja
  • 150 gr  heljdinog brašna
  • 300 gr pšeničnog belog brašna
  • 500 ml kisele vode,može i obična voda sa kašičicom sode bikarbone
  • 1 kašičica soli
  • Prziti palačinke na malo ulja i putera.

Nadev za pitu:

  • 500 gr.mekog sira
  • 3 jaja
  • 4-5kašika kajmaka,ili čaša pavlake
Napraviti nadev od svih sastojaka i ređati palačinke u tepsiju prethodno namazanu margarinom ili maslacem,možete palačinke premazati nadevom pa savijati i ređati jedan do drugog,tako sam ih ja ovaj put pravila i nekako je pita vazdušastija.
Sa količinom fila nećete pogrešiti,možete dodati i još, jer heljdopita je sve lepša sa više nadeva po mogućstvu kajmaka.
Po vrhu premazati nadevom i naseckati margarin i po želji  posuti susamom.
Peci na 200°C oko 30 min.

Pita je lepa i sutradan.






Pitu možete ptaviti i na drugi način,tako što se palačinke slažu jedna na drugi i premazuju nadevom.
Meni se više dopada uvijanje palačinki, jer mi je pita nekako mekša i rastresitija,a vi probajte pa se odlučite.

Bitno je da je veoma ukusna,izdašna i po vrh sve ga veoma zdrava!




................................................................................................................................................

 
Dragine kiflice

Za sve ljubitelje testa,ovaj recept je pun pogodak.
Savršen izbor,ako želite da iznenadite svoju porodicu, jer ih možete služiti uz bilo šta,jednostavne za pripremu,a meke kao "duša".


Potrebni sastojci:

1 jaje,
500 ml.mleka
200 ml.ulja,
20 gr.kvasca
1 kafena kaš.soli,
1 kafena  kaš. šećera
900 gr. brašna
Nadev:
400 gr.sitnog sira
2 žumanca
Premaz:
2 belanca
150 gr.margarina
Susam


U toplo mleko staviti kvasac sa šećerom i ostaviti 10 ak  minuta da nadođe.
Nakon toga dodati jaje,ulje,so i postepeno dodavati brašno.
Zamesiti fino,glatko testo,prekriti prijanjajućom folijom ili krpom i  ostaviti na toplom da naraste oko 45 do 60 minuta.
Za to vreme pripremiti nadev:
U činiju sa  sitnim sirom dodati žumanca i dobro sve sjediniti.Ako je potrebno malo posoliti nadev.
Nakon toga naraslo testo podeliti na pet delova.Svaki deo razvući na radnoj površini,koju treba blago posuti brašnom,mada je testo masno i ne lepi se. Razvući krug debljibe 0,5 cm  i podeliti na četiri,pa na osam delova.
Na svaki trouglić kašičicom stavljati nadev i savijati kiflice.
Od ove mere dobije se 40 kiflica.
Ređati ih u pleh obložen pek papirom.
Svaku kuflicu premazati umućenim belancetom i pusuti susamom 
Margarin naseckati i na svaku kiflicu staviti komadić margarina.
Ostaviti ih oko 20 minuta da narastu,pa tek tada peći na 180 stepeni oko 20 minuta odnosno dok ne dobiju finu zlatnu boju.
Vruće prekriti krpom dok se malo prohlade.
Služiti ih uz jogurt ili kiselo mleko.. 

Original recept pogledajte ovde .
 
.............................................................................................................................................................


Buhtla pogača

Ukusna i izuzetno mekana pomalo pikantna pogača,punjena kulenom i trapistom,prilično je zasitna pa nećete pogrešiti ako je, osim za predjelo, uzmete u obzir i kao ideju za glavno jelo uz neku salatu,pavlaku...Možete za punjenje buhtli koristiti sir i jaja,meso,kako vam volja....



Sastojci:

200 ml. mleka,
200 ml. vode,
1 kockica kvasca
1 kašičica soli,
1 kašika šećera,
200 ml.ulja,
prašak za pecivo,
850 gr.brašna(koristila sam brašno za peciva,zavisi od vrste,možda bude trebalo još malo,videćete i sami kada budete zamesili testo.)
1 žumanac i malo mleka

Nadev:

100 gr.kulena,
100 gr.trapista.




Priprema:


Testo:
Zagrejati mleko i vodu ,taman toliko da može se staviti sveži kvasac da nadođe.Dodati kašiku šećera.
Kada kvasac nadođe dodati ulje, so,postepeno dodavati brašno i prašak za pecivo.
Zamesiti testo ,prekritii krpom i  ostaviti na toplom oko 45 min.da naraste.
Kada je testo odradilo svoje odvajati loptice veličine manje pomorandže,dlanom rastanjiti u krug i na sredinu staviti dva kruga kulena i kockicu trapista.


U okrugli  pleh ili tepsiju redjati loptice u krug.




Premazati sa umućenim žumancetom sa malo mleka i po želji posuti susamom i krupnom soli.
Ostaviti da narastaju oko 15 min.,pa ih onda peći na temperaturi od 180 stepeni oko 30ak minuta.
Prijatno....
....................................................................................................................................................




Zalivena pita sa sirom

Svako od nas ima svoj provereni recept za pitu, koji je dobar, ali je i svaki na svoj način poseban. Evo još jednog recepta, malo je drugaciji nacin pripreme, ali je zato jako ukusna.


Potrebni sastojci:

Testo:
2 jaja,
250 ml. vode,
kašičica soli,
kašika šećera,
20 gr. svežeg kvasca 
600 gr. brašna, još 100 gr. za premesivanje testa.

Nadev:
500 gr. sitnog sira
100 gr. maslaca.

Preliv:
2 jaja,
200 ml.mleka ,
kašičica šećera.


Priprema:

U toploj vodi izmrviti kvasac, dodati kašiku šećera i ostaviti da 10 minuta.
Nakon toga viljuškom umutiti jaja, pa dodati so i nadašli kvasac i brašno.
Sve mesiti par minuta, testo će biti malo lepljivo, ali tako i treba da bude.
Prekriti testo i ostaviti da naraste oko 45 minuta.
Naraslo testo podeliti na pet loptica.
Svaku ravući u  jufku na brašnom posutoj radnoj površini,ovalnog oblika, debljine oko 5mm.Po testu premazati otopljen puter ili margarin i posuti 100 gr. sira.

Zarolati testo, malo razvući u dužinu i uvrniti spiralno  sa obe strane. Saviti u krug i staviti u tepsiju obloženu pek papirom.
Sledeće loptice razvući na isti način, usukati i u tepsiji gde je kraj prve, nastaviti sledeću jufkicu i tako u krug, ali ostavljati malo razmaka, jer će pita da naraste.
Tako upakovanu pitu ostaviti 20 minuta na toplom da naraste.Dok narasta naptaviti preliv tako što se viljuškom umute dva jaja i mleko, dodati šećer i preliti preko pite.
Rernu zagrejati na 180 stepeni, staviti naraslu pitu i peći oko 30 minuta. Pa prekriti folijom, da ne bi pregorela i tako peći još 10 minuta.
Pečenu pitu ostaviti prekrivenu krpom oko 15 ak minuta da se ohladi i malo omekša.

Služiti je uz jogurt ili kiselo mleko.


........................................................................................................................................................




Koktel kiflice

Želite brzo pecivo ili vam dolaze gosti, ove koktel kiflice su pravo rešenje.Jedostavno se pripremaju, bez čekanja da narastu, a od istog testa  možete praviti  perece, štanglice ili pogačice.

Potrebni sastojci:

200 gr. masti ili maslaca, ili 250 gr. margarina, 
200 ml. toplog mleka,
pola kockice kvasca,
kašičica soli,
kašičica šećera,
800-900 gr. brašna, zavisi koju masnoću koristite, bitno da ne dodajete svo brašno od jednom, već postepeno.
 jaje za premaz,
susam,
50 gr. maslaca ili margarina.


Priprema:

U toplo mleko izmrviti kvasac i kašičicu šećera i ostaviti 10 minuta da uskisne.
Za to vreme kašikom malo umutiti mast, pa  dodati mleko sa kvascem, so i postepeno dodavati brašno, mesiti dok se ne dobije fina, glatka masa.Možete koristiti integralno pšenično brašno, speltino ili kombinujte više vrsta brašna.
Testo se odmah razvlači, ne čeka se da narasta.
Po radnoj površini se pospe brašno.
Testo podeliti na četiri loptice, svaku razvući što tanje i podeliti na četiri dela, pa svaku četvrtinu na pola, tako da se dobije osam delova.
 Savijati kiflice, ređati  pleh obložen pek papirom.Od ove mere bude 32 kiflice.
Možete ih puniti sirom ili kockicom trapista.
Svaku premazati sa umućenim jajetom i posuti susamom.
Na svaku staviti komadić maslaca i peći na 180 stepeni oko 20 minuta.
Videćete i sami kada dobiju zlatnu boju.

Služiti ih uz tople, hladne uz neko piće, sigurno će se dopasti vašim gostima.


.......................




Koktel kiflice

Želite brzo pecivo ili vam dolaze gosti, ove koktel kiflice su pravo rešenje.Jedostavno se pripremaju, bez čekanja da narastu, a od istog testa  možete praviti  perece, štanglice ili pogačice.

Potrebni sastojci:

200 gr. masti ili maslaca, ili 250 gr. margarina, 
200 ml. toplog mleka,
pola kockice kvasca,
kašičica soli,
kašičica šećera,
800-900 gr. brašna, zavisi koju masnoću koristite, bitno da ne dodajete svo brašno od jednom, već postepeno.
 jaje za premaz,
susam,
50 gr. maslaca ili margarina.


Priprema:

U toplo mleko izmrviti kvasac i kašičicu šećera i ostaviti 10 minuta da uskisne.
Za to vreme kašikom malo umutiti mast, pa  dodati mleko sa kvascem, so i postepeno dodavati brašno, mesiti dok se ne dobije fina, glatka masa.Možete koristiti integralno pšenično brašno, speltino ili kombinujte više vrsta brašna.
Testo se odmah razvlači, ne čeka se da narasta.
Po radnoj površini se pospe brašno.
Testo podeliti na četiri loptice, svaku razvući što tanje i podeliti na četiri dela, pa svaku četvrtinu na pola, tako da se dobije osam delova.
 Savijati kiflice, ređati  pleh obložen pek papirom.Od ove mere bude 32 kiflice.
Možete ih puniti sirom ili kockicom trapista.
Svaku premazati sa umućenim jajetom i posuti susamom.
Na svaku staviti komadić maslaca i peći na 180 stepeni oko 20 minuta.
Videćete i sami kada dobiju zlatnu boju.

Služiti ih uz tople, hladne uz neko piće, sigurno će se dopasti vašim gostima.
...................................................................................................................................................................
 
 

 Kiflice sa sirom

 

Za kiflice postoji mnogo recepata, isprobala sam razne varijante i uvek mi taj poslednji bude najbolji, ali ove kiflice su daleko  najlepše, najmekše, najukusnije, najmirisnije...Probajte i uverite se, imate moju toplu preporuku.

 

Potrebni sastojci:

1 jaje,

250 ml. jogurta,

250ml. mleka,

200 ml. ulja,

1 kockica kvasca,

2 kašičice soli,

2 kašičice šećera,

1 prašak za pecivo,

oko 950 gr. brašna.

Nadev:

300 gr. sitnog sira,

1 belanac.

Premaz:

žumance umućeno sa kašikom mleka.

 

Priprema:

 

U toplo mleko izmrviti kvasac,dodati šećer i ostaviti da uskisne.
U posebnu činiju dodati jaje,jogurt,ulje,so i nadošao kvasac.
Sve sjediniti i postepeno dodavati brašno sa praškom za pecivo.
Zamesiti fino, kompaktno testo i mesiti ga malo duže,jer će kiflice biti mekše.
Prekriti krpom i ostaviti da naraste oko 1 sat.
Pripremiti nadev tako što se samo sjedine sir i belanac.

Kada je testo naraslo podeliti na pet delova, jedan razvući debljine 0,5mm.Podeliti na  šest trouglića.
Na svakom  trouglić pri užem delu napraviti tri razreza, pri vrhu staviti kašiku nadeva i umotati kiflicu.
Kao na slici. 
Mada možete savijati  i obične kiflice, kako želite.
 
 
Tako uraditi i sa ostatkom testa.
 
Kiflice ređati u pleh obložen pek papirom. 

Premazati umucenim žumancetom sa kašikom mleka, po želji posuti susamom.
Peći na temperaturi 180 stepeni oko 20 minuta,odnosno dok ne dobiju finu rumenu boju.



 ..................................................................................................................


 

 Mini puter kiflice

 Mekane, puteraste, još ovako malene, postale su nam omiljene.





 

Potrebni sastojci:

 200 ml. jogurta,

200ml. mleka,

100 ml. ulja,

1/2 kockice kvasca,

2 kašičice soli,

1 kašičica šećera,

oko 600 gr. brašna.

Nadev:

možete ih filovati sa čim želite, kulen i kockica trapista, samo sir, šunka...

ali najlepše su prazne,

200 gr. putera

Premaz:

žumance umućeno sa kašikom mleka.

 

 


 

Priprema:


U toplo mleko izmrviti kvasac,dodati šećer i ostaviti da uskisne.

U posebnu činiju dodati jogurt,ulje,so i nadošao kvasac.
Sve sjediniti i postepeno dodavati brašno.
Zamesiti fino, kompaktno testo i mesiti ga malo duže, jer će kiflice biti mekše.
 
Posudu u kojoj ste mesili testo premazati uljem i vratiti testo, pa ga po vrhu premazati sa kašikom ulja.


Prekriti krpom i ostaviti da naraste oko 45 min. -1 h.
Nakon toga od testa kidati loptice veličine manje mandarine, oklagijom rastanjiti ovalnog oblika, što tanje,  
 na jednom  delu napraviti četiri razreza, pri vrhu staviti kašiku nadeva, kolut kulena i kockicu trapista ili samo trapist, šta želite... i umotati kiflicu. Po meni su najlepše prazne
Kao na slici.
 

 
 
Ređati na pleh obložen pek papirom, premazati žumancetom umućenim sa kašikom mleka i posuti susamom.
Ostaviti da odstoje pola sata. 
Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni.



Puter držati u frižideru, ili pola sata u zamrzivaču da bi se lakše narendao preko kiflica.
Sav puter narendati i staviti da se peku oko 20 minuta na 180 stepeni, odnosno dok ne dobiju lepu zlatnu boju.
 
 
 
...............................................................
 
 
 

 Gibanica

 

Gibanica ili pita sa sirom,šta više volite? Po sastojcima slične, ali različite u smislu slaganja kora, uvek rado viđene na  trpezi.Kod gibanice kore se gužvaju i umaču u pripremljenu smesu od jaja, a kod pita kore se slažu jedna preko druge, uvijaju u rolate, prave trouglići...Jako je sočna i ukusna i zadržava svoju sočnost i preko noći i sutradan samo je nemojte seći, jer ukoliko je isečete, osušiće se.

 

 




Potrebni sastojci:

4 jaja,

500 gr. sira,

1 šolja od 200 ml. jogurta,

1 šolja od 200 ml. kisele vode ili obične sa ravnom kašikom sode bikarbone,

100 ml. mleka,

150 ml. ulja,

kašičica soli.

 

Priprema:

 

Umutiti jaja, jogurt, so, kiselu vodu (ili običnu vodu sa sodom  bikarbonom),mleko i ulje. Sir  izgnječiti i lagano ga  umešati u fil. 

Ukoliko je smesa gusta dodati još malo jogurta ili mleka.

Odvojiti jednu koru sa strane (trebaće vam kasnije da prekrijete gibanicu), Tepsiju premazati uljem, po dnu  staviti tri kore jednu preko druge, ivice neka vire i tako  je obložite.

  Nakon toga počnite da gužvate kore, po jednu koru i ubaciti u smesu, napravljenu od jaja i dobro promešati da se lepo natope, vaditi i ređati u tepsiju, sve tako dok se ne potroše i kore i smesa.

 

    Na kraju prebaciti krajeve kora (oni koji su ostali kada je obložena tepsija) odozgo i preko staviti onu sačuvanu koru,  lepo "ušuškati" gibanicu,preko namazati uljem i malo vode. Peći u rernu na 180 stepeni oko 45 minuta, odnosno dok ne dobije finu zlatnu boju.

  Pečena gibanicu ostaviti  5 minuta u isključenoj rerni da se “istišti”, a potom je izvaditi iz rerne i još onako vruću poprskati kiselom vodom ili običnom. Potom je prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti još nekoliko minuta.

Služiti je uz jogurt ili kiselo mleko.

 

 

    .

 

 

 

Коментари

Популарни постови са овог блога

Rozen torta sa malinama

Slane korpice i kuglice

Pekarski burek

Kolac sa plazmom i eurokremom

Štangle sa suvim voćem

Brze integralne pogačice