Slana peciva i pite
Puter pogača
Predivna puter pogača, koja toliko lepo miriše, tako je penasta i topi se ustima, svu lepotu i divan miris i ukus joj daje puter, zato kada je jednom napravite, postaće omiljena na vašoj trpezi,bilo da su u pitanju praznici ili porodično slavlje.
1 belance,
Testo seći po sredini na trake, tako što se ne seče celo testo, već ostane po 2 cm. od krajeva,a širina trake koja se seče je 1 cm.
Vruću pogaču izvaditi i prekriti čistom krpom da omekša.
Rustična pita...
Jednostavna,ukusna,mekana i jako sočna...
Pita sa sirom i kukuruznim brašnom...
Isto postupak ponovite i sa ostatkom kora.
....................................................................................................................................
Pogodna je za razne prilike,jednostavna za pripremu, ova pogača je moja preporuka za slave i razna porodična okopljanja...
Okrugl pleh ili tepsiju obložite pek papirom ili premažite puterom ili margarinom.
Isečene delove slagati jedan do drugog, malo ih ukositi, tako da se naslanjaju jedan na drugi, sve u krug.
Sredina ostaje prazna, pa u nju stavite ona četiri dela odsečena sa krajeva.
Pogaču premažite žumancetom, umućenim sa par kašika ulja.
Na središni deo pospite semenkama susama i lana.
Ostavite na toplom oko 30 minuta da naraste.
Rernu uključiti na 180 stepeni i peći oko 30 minuta, možete je prekriti folijom i peći 10 minuta, zatim skinuti foliju i peći dok ne dobije finu rumenu boju.
Služiti je toplu, mada je ukusna u kada je hladna...
U dublju posudu stavite sir, ako nije sitni sir, izgnječite ga, dodajte cela jaja, jogurt, ulje.
Sve dobro sjedinite, pa dodate heljdini brašno sa praškom za pecivo.Zatim dodajte kukuruzno ili belo brašno, koje želite...
Najlepši miris u ukus ima kombinacija sa kukuruznim brašnom, budu hrskave i jako ukusne, mada i sa bilo kojim drugim su jednako ukusne.
Sve sjediniti i sipati u silikonske modle za mafine ili obične modlice u koje stavite korpice ili ih samo podmažete.
Peći ih na temperaturii od 180 stepeni oko 20 minuta.
Služiti ih uz jogurt...
..............................................................................................................................................
Burek bez kora...
Zorkina lisnata pita...
Pripremanje fila:

....................................................................................................................................
Slana pletenica sa sirom...
1 jaje,
1 belance,
Kašika šećera,
Kašičica soli,
20 gr.kvasca,
Pola praška za pecivo,
150 ml.toplog mleka,
100 ml.vode,
100 ml.ulja,
500 gr.brašna,
Susam,
Žumanac i kašika ulja i kašika mleka za premazivanje pletenice.
300 gr. sira ,može bilo koji...
Nakon toga dodati,toplo mleko,jedno jaje i jedno belance,ulje,prašak za pecivo i postepeno dodavati brašno.Mesiti dok se ne dobije fina kompaktna masa.Prekriti testo i ostaviti da naraste oko sat vremena.
Kada je testo naraslo,podeliti ga na dva dela.
Jedan deo razvući u obliku pravougaonika dimenzija 40x30cm.
Podeliti na tri trake,na svaku,dužinom staviti nadev od sira(oko 50 gr.).Saviti sa strana ka unutra i
urolati u rolatić,pri čemu treba voditi računa da se krajevi saviju da ne uscuri sir.
Od ove tri trake napraviti pletenicu,staviti je u pleh, obložen pek papirom.
Ja sam pekla u plehu za hleb dimenzija 30x12cm.
Na isto način napraviti i drugu pletenicu,premazati žumancetom umućenim sa kašikom ulja i kašikom mleka.
Posuti sa susaom i ostaviti 15ak minuta da naraste i peći na 180 stepeni oko 30 minuta.Dok dobije finu rumenu boju.
Služiti je toplu za doručak ili večeru.
.................................................................................................................................................
Ukusna ,mekana i mirisna...
1 žumance,
200 ml.toplog mleka,
500 gr.brašna,
125. gr.margarina
20 gr.kvasca,svežeg ili suvog,
150 gr.sira.
.........................................................................................................................................................
50 gr.dimljenog vrata ili šunke
..........................................................................................................................................
Sastojci:
100 ml.vode,
200 ml.mleka,
100 ml.ulja,
kocka kvasca,
1 kasika secera,
1.5 kasicica soli
700 gr.brasna'
Fil:
200 gr.sira
200 gr. dimljene slanine tanko secene u snite(najbolje 2 slajs pakovanja,)
1 jaje
30 gr.putera
U toplo mleko stavite kocku kvasca, kasiku secera i kasiku brasna.Ostaviti da kvasac uskisne 10 ak minuta.
Kada je kvasac nadosao dodajte ulje,vodu,so i brasno.
Zamesiti testo i ostaviti da naraste oko sat vremena.
Naraslo testo podelite na dva jednaka dela. Oklagijom rastanjite pravougaonog oblika,po njemu rasporedite dimljenu slaninu u snitama ili je iseckajte,pa preko slanine rasporedite izmrvljeni sir.
Zarolajte nafilovano testo u rolat i nasecite ga na šnite širine oko 2,5cm. Postupak ponovite sa drugim delom testa i preostalim pripremljenim sastojcima. U okrugli pekač oblozen pek papirom ili nauljen, složite rolnice, premažite ih umućenim jajetom, na svaku stavite po mali komadić putera i pecite u ugrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20-25 minuta,videcete i sami dok ne dobije finu zlatnu boju.
...................................................................................................................................
Svaku lopticu razvuci na povrsini posutoj brasnom.
Rernu ukljuciti na 180 stepeni.
Na razvijenu kalconu stavite sve sastojke za fil. Preklopiti krugove, malo zavrnuti i pritisnuti rubove i uvrtati ka unutra.
Svaku kalconu premazemo zumancetom razmucenim sa kasikom maslinovog ulja ili samo maslinovim uljem,pospemo sa malo bosiljka i origana,ostaviti da narastaju 10 ak min.i peci oko 20 min.na 200 stepeni.
................................................................................................................................................
Neodoljive puter kifle,spolja hrskave,unutra meke poput pamuka,odlične i sutradan.Mogu se poslužiti kao doručak ili većera uz neki namaz...
Stromboli
ili savijena pica je popularno italijansko jelo slično pici,samo sto se savija kao rolat ili strudla.Sa nadevima se mozete poigravati,kako zelite i sta volite.Ovo veoma ukusno i atraktivno jelo dosta se brzo sprema...
prsita,ili panceta
200 gr. sunke,
parmezan,
Preliv:
pola kasičice soli
Pred sam kraj pečenja pitu preliti sa ovim prelivom i ostaviti u rerni još 5 minuta.
Najbolje je služiti vruću,mada i kada se ohladi,pod uslovom da nešto ostane,prelepa je...
.........................................................................................................................
Uvijena pogača...
400 g bašna
200 ml.mleka
1 jaje
100 g putera ili margarina
10 g kvasca
1 kašičica šećera
1,5 kašičica soli
200 g sitnog sira,
Uzeti jednu traku i uvrtati je okrećući jedan kraj na jednu stranu, drugi kraj na drugu stranu i saviti u krug kao puž.
Ostaviti na toplom oko 15 ak. minuta da naraste, premazati žumancetom i posuti susamom.
Rernu ugrejati na 200 stepeni i peći pogaču, na pola pečenja smanjiti temperaturu na 180 stepeni i peći do kraja.
...........................................................................................................................
Pekarski burek...
500 gr.kora za pite,
200 ml.kisele vode,
200 ml.ulja,
300 gr.sitnog sira ili
Za burek sa mesom:
300 gr.mlevenog mesa,
Glavica crnog luka,
Biber i so po ukusu.
Na malo ulja propržiti glavicu luka, dodati meso i pržiti oko 10ak minuta.Didati soli i bibera po ukusu i sa ovim filovati burek.
Skinuti sa šporeta i sa ovim premazivati kore.
Po dnu rasporediri tri kore, tako da polovina bude u tepsiji,a ostatak preko,da bi sa tim na kraju prekrili napravljenu pitu.
Od prvog dela uzimati tri kore gužvati i slagati u tepsiju.
Poprskati kore sa vodom i uljem i tako raditi dok se ne utroši prvi deo kora.
Zatim celu količinu sira rasporediti preko kora.
Potom postupak ponoviti i sa drugim delom kora i isto poprskati sa vodom i uljem.
Na kraju vratiti one delove kora što su preko tepsije,premazati i po vrhu iljem i vodom i staviti da se peče i zagrejanu rernu na 180 stepeni oko 20 minuta.
.........................................................................................................................................................
Heljda ili kako se drugačije zove"crno žito", veoma zrava i hranljiva žitarica,od koje se najčešće koristi brašno.Najviše je zastupljena u Zlatarskom kraju i jedan od specijaliteta je upravi heljdopita,po kojoj je ovaj kraj i prepoznatljiv.
Brašno od heljde je veoma hranljivo,zbog velike količine vitamina B,ubrzava metabolizam i pogodno za dijabetičare, jer ne sadrži gluten.
Za pite se obično koristi heljdino brašno u kombinaciji sa pšeničnim u odnosu 1:3,mada se palačinke prave i od same heljde ili drugačiju kombinaciju kao sam i ja probala.
Evo jednog recepta za heljdopitu,tako što se ispeku palačinke,premazuju sa nadevom,uvijaju i slažu u pleh,prelivaju ostatkom nadeva,to je jedan od načina pripremanja,mada ih ima više...
- 3 jaja
- 2 kašike ulja
- 150 gr heljdinog brašna
- 300 gr pšeničnog belog brašna
- 500 ml kisele vode,može i obična voda sa kašičicom sode bikarbone
- 1 kašičica soli
- Prziti palačinke na malo ulja i putera.
- 500 gr.mekog sira
- 3 jaja
- 4-5kašika kajmaka,ili čaša pavlake
Sa količinom fila nećete pogrešiti,možete dodati i još, jer heljdopita je sve lepša sa više nadeva po mogućstvu kajmaka.
Po vrhu premazati nadevom i naseckati margarin i po želji posuti susamom.
Pita je lepa i sutradan.
Pitu možete ptaviti i na drugi način,tako što se palačinke slažu jedna na drugi i premazuju nadevom.
Meni se više dopada uvijanje palačinki, jer mi je pita nekako mekša i rastresitija,a vi probajte pa se odlučite.
Bitno je da je veoma ukusna,izdašna i po vrh sve ga veoma zdrava!
Ukusna i izuzetno mekana pomalo pikantna pogača,punjena kulenom i trapistom,prilično je zasitna pa nećete pogrešiti ako je, osim za predjelo, uzmete u obzir i kao ideju za glavno jelo uz neku salatu,pavlaku...Možete za punjenje buhtli koristiti sir i jaja,meso,kako vam volja....
Sastojci:
200 ml. mleka,
200 ml. vode,
1 kockica kvasca
1 kašičica soli,
1 kašika šećera,
200 ml.ulja,
Prijatno....
Svako od nas ima svoj provereni recept za pitu, koji je dobar, ali je i svaki na svoj način poseban. Evo još jednog recepta, malo je drugaciji nacin pripreme, ali je zato jako ukusna.
........................................................................................................................................................
Želite brzo pecivo ili vam dolaze gosti, ove koktel kiflice su pravo rešenje.Jedostavno se pripremaju, bez čekanja da narastu, a od istog testa možete praviti perece, štanglice ili pogačice.
50 gr. maslaca ili margarina.
Testo se odmah razvlači, ne čeka se da narasta.
Možete ih puniti sirom ili kockicom trapista.
Svaku premazati sa umućenim jajetom i posuti susamom.
Na svaku staviti komadić maslaca i peći na 180 stepeni oko 20 minuta.
Videćete i sami kada dobiju zlatnu boju.
Služiti ih uz tople, hladne uz neko piće, sigurno će se dopasti vašim gostima.
.......................
Želite brzo pecivo ili vam dolaze gosti, ove koktel kiflice su pravo rešenje.Jedostavno se pripremaju, bez čekanja da narastu, a od istog testa možete praviti perece, štanglice ili pogačice.
50 gr. maslaca ili margarina.
Testo se odmah razvlači, ne čeka se da narasta.
Možete ih puniti sirom ili kockicom trapista.
Svaku premazati sa umućenim jajetom i posuti susamom.
Na svaku staviti komadić maslaca i peći na 180 stepeni oko 20 minuta.
Videćete i sami kada dobiju zlatnu boju.
Služiti ih uz tople, hladne uz neko piće, sigurno će se dopasti vašim gostima.
Kiflice sa sirom
Za
kiflice postoji mnogo recepata, isprobala sam razne varijante i uvek mi
taj poslednji bude najbolji, ali ove kiflice su daleko najlepše,
najmekše, najukusnije, najmirisnije...Probajte i uverite se, imate moju
toplu preporuku.
Potrebni sastojci:
1 jaje,
250 ml. jogurta,
250ml. mleka,
200 ml. ulja,
1 kockica kvasca,
2 kašičice soli,
2 kašičice šećera,
1 prašak za pecivo,
oko 950 gr. brašna.
Nadev:
300 gr. sitnog sira,
1 belanac.
Premaz:
žumance umućeno sa kašikom mleka.
Priprema:
..................................................................................................................
Mini puter kiflice
Mekane, puteraste, još ovako malene, postale su nam omiljene.
Potrebni sastojci:
200 ml. jogurta,
200ml. mleka,
100 ml. ulja,
1/2 kockice kvasca,
2 kašičice soli,
1 kašičica šećera,
oko 600 gr. brašna.
Nadev:
možete ih filovati sa čim želite, kulen i kockica trapista, samo sir, šunka...
ali najlepše su prazne,
200 gr. putera
Premaz:
žumance umućeno sa kašikom mleka.
Priprema:
U toplo mleko izmrviti kvasac,dodati šećer i ostaviti da uskisne.
na jednom delu napraviti četiri razreza, pri vrhu staviti kašiku nadeva, kolut kulena i kockicu trapista ili samo trapist, šta želite... i umotati kiflicu. Po meni su najlepše prazne
Gibanica
Gibanica
ili pita sa sirom,šta više volite? Po sastojcima slične, ali različite u
smislu slaganja kora, uvek rado viđene na trpezi.Kod gibanice kore se
gužvaju i umaču u pripremljenu smesu od jaja, a kod pita kore se slažu
jedna preko druge, uvijaju u rolate, prave trouglići...Jako je sočna i
ukusna i zadržava svoju sočnost i preko noći i sutradan samo je nemojte seći, jer ukoliko je isečete, osušiće se.
Potrebni sastojci:
4 jaja,
500 gr. sira,
1 šolja od 200 ml. jogurta,
1 šolja od 200 ml. kisele vode ili obične sa ravnom kašikom sode bikarbone,
100 ml. mleka,
150 ml. ulja,
kašičica soli.
Priprema:
Umutiti jaja, jogurt, so, kiselu vodu (ili običnu vodu sa sodom bikarbonom),mleko i ulje. Sir izgnječiti i lagano ga umešati u fil.
Ukoliko je smesa gusta dodati još malo jogurta ili mleka.
Odvojiti jednu koru sa strane (trebaće vam kasnije da prekrijete gibanicu), Tepsiju premazati uljem, po dnu staviti tri kore jednu preko druge, ivice neka vire i tako je obložite.
Nakon toga počnite da gužvate kore, po jednu koru i ubaciti u smesu, napravljenu od jaja i dobro promešati da se lepo natope, vaditi i ređati u tepsiju, sve tako dok se ne potroše i kore i smesa.
Na kraju prebaciti krajeve kora (oni koji su ostali kada je obložena tepsija) odozgo i preko staviti onu sačuvanu koru, lepo "ušuškati" gibanicu,preko namazati uljem i malo vode. Peći u rernu na 180 stepeni oko 45 minuta, odnosno dok ne dobije finu zlatnu boju.
Pečena gibanicu ostaviti 5 minuta u isključenoj rerni da se “istišti”, a potom je izvaditi iz rerne i još onako vruću poprskati kiselom vodom ili običnom. Potom je prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti još nekoliko minuta.
Služiti je uz jogurt ili kiselo mleko.
.
Коментари
Постави коментар