Oraščići
Oraščići
Dekorativni sitni kolačići savršenog izgleda i ukusa.
Jako su jednostavni za pripremu, samo je potrebno vreme dok punite kalupe i pečete.
Potrebni sastojci:
180gr. maslaca
100 gr.sećera u prahu,
100 gr. mlevenih oraha,
220 gr.mekog brašna,
jedna kašika kakaa,
aroma vanile.
Nutela, linolada...
Priprema:
U posudi sjediniti omekšali maslac sobne temperature, šećer u prahu, aromu vanile. Dodati kakao, mlevene orahe i brašno, pa rukom umesiti testo dok se sve lepo ne sjedini. Pokriti testo streč folijom i staviti u frižider na 30 min.
Pripremite kalupe za oraščiće, nema potrebe podmazivati kalupe, jer je testo masno od maslaca.
Kašičicom otkidati malkice testa ,praviti kuglice veličine klikera i prstima utisnuti u svaki kalupić, tako da testo ne prelazi ivice kalupa a u sredini blago utisnite palcem. Kalupe sa testom slagati u veliki pleh od rerne i peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, oko 10-12 minuta.
Kolačići će se naduvati prilikom pečenja, to je normalno, ali će posle splasnuti. Pečene kolačiće izvadite iz rerne, ostavite da se prohlade svega par minuta, pa kuhinjskom krpom uzimajte kalupe, okrenenuti ka dole i blago udariti ivicom o radnu površinu ili dasku. Kolačići će sami ispadati bez problema.
Ostaviti da se dobro prohlade.Spajati ih nutelom, linoladom, tako su najlepši.
Posni oraščići
250gr. posnog margarina,
100 gr. šećera u prahu,
aroma vanile,
120 gr. mlevenih oraha.
320 gr. mekog brašna.
Postupak pripreme je isti kao kod mrsnih samo ih spajajte sa posnim kremom, kombinacijom džema od kajsija i oraha ili samo poparenih oraha sa dodatkom muskatnog oraščića.
Коментари
Постави коментар