Bele ledene kocke
Bele ledene kocke sa jagodama
Osvežavajuće, kremaste i veoma ukusne, mogu se praviti kao torta u okrugloj modli , a mogu se seći kao kocke.Omiljeni vanil krem u kombinaciji sa jagodama i šlagom, nežan biskvit čine ovu tortu neodoljivom, kada je dobro rashlađena jako podseća na sladoled i stvarno bi bila grehota ne napraviti je dok traje sezona jagoda.
Potrebni sastojci:
Korica:
7 belanaca,
7 kašika šećera,
1 vanil šećer,
7 kašika brašna,
1 prašak za pecivo
Fil:
7 žumanaca,
7 kašika šećera,
2 kesice vanil šećera,
1 l mleka,
9 kašika brašna,
1 margarin ili maslac.
150 ml. mleka za natapanje,
500 gr. jagoda,
500 ml. slatke pavlake za dekoraciju ili 200 gr. šlaga.
Priprema:
Priprema korice:
Umutiti belanca u čvrst šam, dodati šećer i vanil šećer.
Kada je dobro umućeno, dodati 9 kašika brašna i prašak za pecivo.
U pleh dim.30x22 cm.staviti pek papir, preručiti smesu i peći koricu na temperaturi od 170 stepeni 15 min, dok ne dobije zlatnu boju.
Pečenu koru prohladiti, zaliti sa polovinom mleka dok sve ne upije, pa zatim preliti ostatkom mleka.
U pleh dim.30x22 cm.staviti pek papir, preručiti smesu i peći koricu na temperaturi od 170 stepeni 15 min, dok ne dobije zlatnu boju.
Pečenu koru prohladiti, zaliti sa polovinom mleka dok sve ne upije, pa zatim preliti ostatkom mleka.
Priprema fila:
800
ml mleka staviti da se zagreje, u posebnoj posudi umutiti žumanca sa
šećerom. Posebno u 200 ml mleka razmutiti brašno,
sjediniti sa žumancima.
Ovu smesu lagano sipati u provrelo mleko uz stalno mešanje, dodati vanil šećer.
Kuvati par minuta. Skinuti sa šporeta, prekriti streč folijom i staviti na hladjenje.
Nakon toga umutiti jedan margarin i dodati u prohladjen fil. Sve sjediniti.
Ovu smesu lagano sipati u provrelo mleko uz stalno mešanje, dodati vanil šećer.
Kuvati par minuta. Skinuti sa šporeta, prekriti streč folijom i staviti na hladjenje.
Nakon toga umutiti jedan margarin i dodati u prohladjen fil. Sve sjediniti.
Koricu premazati polovinom fila, po filu redjati jagode presečene na pola, potom premazati ostatkom fila i po vrhu dekorisati šlagom ili umućenom slatkom pavlakom.
Коментари
Постави коментар