Pastirska pita
Pastirska pita
Jelo od mlevenog mesa i krompira, veoma slično musaki, jako ukusno, sočno, mada možete koristiti umesto mlevenog, komadiće mesa ili kombinovati drugo povrće, grašak, tikvice...jednom reči jelo za koje uvek postoji opcija impovizacije.
Potrebni sastojci:
500 gr. mlevenog mesa,
1 glavica crnog luka,
veća šargarepa, ili dve manje,
suvi začin,
biber,
200 ml.paradajz sosa ili tomatina,
1 kašika brašna.
1 papriku crvenu,(po želji)
1 kašičica aleve paprike.,peršun seckani.
Za pire krompir:
1 kg. krompira,
100 ml.mleka,
kocka putera, (oko 50 gr.)
1 jaje,
100 gr. trapista.
Priprema:
Krompir oljuštiti i seći na četvrtine i staviti da se kuva oko 20 minuta.
Za to vreme, na ulju propržiti crni luk, dodati šargarepu isečenu na kolutiće, još malo propržiti, pa dodati meso i isečenu crvenu papriku.
Pržiti desetak minuta, dodati začine i paradajz sos, sve sjediniti , mešati da se ravnomerno uprži, pa dodati jednu kašiku brašna,ako nema previše tečnosti i ne morate dodavati brašno. Sve sjediniti u finu masu.
Krompir je već skuvan, ali ne previše, da se raspada, skinuti ga sa šporeta, ocediti vodu i ispasitati.
Dodati kocku putera, mleko, jaje, so i sve mutiti dok se ne sjedini.
U vatrostalnu činiju po dnu premazati malo puterom ili uljem, rasporediti meso, a povrhu pokrijte krompir pireom.
Rernu uključiti na 180 stepeni i staviti činiju još u hladno ako je vatrostalna, ako je običan pekač možete u već zagrejanu rernu.
Peći oko 20 minuta, poto izvaditi iz rerne posuti narendan trapist i vratiti još 10 minuta da se sir zapeče.
Коментари
Постави коментар