Domaći somuni

Domaći somuni

Obično idu uz pljeskavice i ćevape, ali su isto tako dobri uz kajmak,bilo mladi ili stari, čvarke, u mom kraju su savršeni za komplet lepinju.Jedno je sigurno idu uz sve...


Potrebni sastojci:

400 ml.tople vode,
2 kašike ulja,
par kapi limuna ili sirćeta,
1 kašičica soli,
1 kašičica šećera
20 gr. svežeg kvasca
oko 800 gr. brašna,

U toplu vodu razmutite kvasac sa kašičicom šećera i kašikom brašna i ostaviti 10 minuta da uskisne.
Nakon toga u 700 gr brašna(100 gr. brašna ostaje za "natiranje" somuna) dodati so i koju kap linunovog soka i dve kašike ulja.Lagano sasuti kvasac i mesiti,ako bude trebalo dodati još brašna,zavisi koje stavljate.U glavnom testo treba da bude meko.
Umešeno testo prekriti krpom i ostaviti na toplom 30 minuta.Nakon toga premesiti testo i ostaviti na toplom još 15 minuta.
Nakon toga,radnu površinu posuti brašnom,istresti testo i podeliti ga na četiri dela,pa svaku tu četvrtinu na pola.Dobijate osamm delova koje oblikujete u loptice.
Svaku lopticu uvaljati u brašno i vrhovima prstiju razvući loptice veličine nanjeg tanjira ili tacne,ali tako što sredina ostaje deblja,a krajevi se prstima istanje.
Svaki somun išarati tako što se štapić za ražnjice umokri i utisnete ih po testu.


Ređati ih u pleh obložen pek papirom po četiri komada i ostaviti na toplom 10 ak minuta.Taman toliko da se rerna zagreje.
Rernu zagrejati na 200 stepeni i peći somune dok blago porumene,oko 15 ak minuta.
Pečene prekriti krpom na nekih pet minuta da omekšaju.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Rozen torta sa malinama

Slane korpice i kuglice

Pekarski burek

Kolac sa plazmom i eurokremom

Štangle sa suvim voćem

Brze integralne pogačice