Baklava

Baklava...

 Zasladite se ovom sočnom, jednostavnom i mnogima omiljenom poslasticom...
Može se praviti kako za vreme posta, tako i za neke svečane prilike.
Postoje mnoge varijante baklava, sa plazmom,lešnicima, čokoladom.Ni jednoj nisam našla manu, ali definitivno ovo je moj favorit.Kore se premazuju puterom ili margarinom i budu fine, hrskave, lake za posluženje...

Potrebni sastojci:

500 gr.tankih kora za pite i baklave,
250 gr.mlevenih oraha,
5 kašika prezli,
5 kašika šećera,
vanil šećer,

Premaz:

250 mg. margarina ili putera,
50 ml.ulja

Sirup od šećera:

500 gr.šećera,
600 ml.vode,
vanil šećer,
1 limun

Najpre napravite sirup:

 Za sirup je potrebno  da šećer, vodu, vanil šećer pomešajte i prokuvate. Kad proključa ostavite još nekih 5 min. da ključa,dodajte limun isečen na kolutove, pa sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi.

Priprema premaza:

Napraviti premaz tako što na blagoj vatri istopite margarin ili puter, pazite da ne provri, da ne bi promenio boju, pa dodati ulje.

Kore slagati u pleh veličine 30x20 cm. i premazivati mešavinom ulja i margarina/putera,svaku koru je potrebno premazati sa margarinom, jer  će baklava biti hrskava.
Jednu koru premazati sa dve kašike premaza, staviti drugu koru, premazati jednom kašikom premaza i posuti sa filom od oraha,oko tri kašike sam ja stavljala.
Tako raditi dok se ne utroše sve kore,premaz i orasi.


Gotovu baklavu izrežite na kocke pa na trouglove, premažite odozgo ostatkom masnoće i pecite na 170C oko 35-40 min. da fino porumeni. 
Baklava  se u suštini  peče na slabijoj temperaturi i duže, dok ne dobije finu zlatnu boju.
Pečenu  vruću preliti hladnim prelivom.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Rozen torta sa malinama

Slane korpice i kuglice

Pekarski burek

Kolac sa plazmom i eurokremom

Štangle sa suvim voćem

Brze integralne pogačice