Pita sa jabukama

Pita sa jabukama


Divan jesenji dezert,spoj prhkog testa i sočnog fila od jabuka.

Sastojci:


2 jaja
150 gr.šećera
250 gr.putera ili margarina
1 pr.za pecivo
1 vanil šećer
400 gr.brašna

Fil:
1.5 kg. jabuka
10 kas.šećera
cimet
jedna šolja oraha,po želji i ne moraju
muskatni orasčić
50 gr.putera

Šećer u prahu za posipanje
 
 
 
Puter hladan izrendati dodati jaja,šećer,prašak za pecivo,vanil šećer i sve zamesiti sa brašnom da se dobije prhko testo.Ako treba dodati jos brašna,meni je bilo dovoljno 400 gr.finog brašna.1/3 testa odvojiti za šare,ostalo razvući okrugao oblik,obložiti modlu za pitu dimenzija 30 cm,staviti u frižider dok se ne skuva fil.
Oljuštiti i izrendati 1.5 kg.jabuka,tako izrendane  staviti u šerpu sa otopljenim puterom,dodati šećer i na slabijoj temperaturi kuvati 10 ak.minuta.Skinuti i malo prohladiti pa dodati cimet, orahe,muskatni oraščić i  izmešati.
Fil je spreman.
Rernu uključiti sa ventilacijom na 180 stepeni.
Izvaditi testo iz frižidera izbockati viljuškom,preko rasporediti fil od jabuka.

Zatim 1/3 testa razvući kružno u obliku modle pa rezati trake za ukrašavanje pite.
Po filu poredjat trakice od testa.Mogu se vaditi i razni oblici modlicama,kako kome odgovara,ovako vise liči na američke pite.Peci na 180 stepeni oko 30 min.
Pečenu posuti prah šečerom.
 

Коментари

Популарни постови са овог блога

Slane korpice i kuglice

Rozen torta sa malinama

Pekarski burek

Štangle sa suvim voćem

Kolac sa plazmom i eurokremom

Brze integralne pogačice