Uvijena pogača
Uvijena pogača...
Potrebni sastojci:
400 g bašna
200 ml.mleka
1 jaje
100 g putera ili margarina
10 g kvasca
1 kašičica šećera
1,5 kašičica soli
Nadev:
200 g sitnog sira,
1 žumance
1 kašika ulja
susam.
Priprema:
U tolpo mleko staviti kvasac, kašiku šećera i ostaviti da nadođe.
Posebno umutiti jaje,dodati otopljen margarin,kašičicu soli i nadošli kvasac.Sve sjediniti i postepeno dodavati brašno i zamesiti fino, glatko testo,prekriti krpom i ostaviti da stoji oko sat vremena na toplom.
Naraslo testo premesiti i podeliti na četiri dela.Svaki deo razvući u pravougaoni oblik,tri dela premazivati nadevom od sira,a četvrti ostaviti bez nadeva.još malo razvući testo i seći trake širine oko 2cm.
Uzeti jednu traku i uvrtati je okrećući jedan kraj na jednu stranu, drugi kraj na drugu stranu i saviti u krug kao puž.
Ostale trake uvrtati na isti način i stavljati u pleh oko prve pa sve u krug.Pleh je prečnika 25 cm i obložen pek papirom.
Ostaviti na toplom oko 15 ak. minuta da naraste, premazati žumancetom i posuti susamom.
Ostaviti na toplom oko 15 ak. minuta da naraste, premazati žumancetom i posuti susamom.
Rernu ugrejati na 200 stepeni i peći pogaču, na pola pečenja smanjiti temperaturu na 180 stepeni i peći do kraja.
Коментари
Постави коментар